Toate drumurile duc azi la Severin

0
46

Universitatea Craiova – Dinamo

Severin, stadion: “Municipal”, ora 20.30

Universitatea Craiova: Calancea – Briceag, Acka, Popov, Vătăjelu – Madson, Zlatinski – Ivan, Băluţă, Nuno Rocha – Măzărache. Antrenor: Gigi Mulţescu. Rezerve: L. Popescu – Kay, Screciu, Manea, Gustavo, Bancu, Rambe.

Dinamo: Brănescu – Hanca, Nedelcearu, Maric, S. Filip – Nistor, Busuladzic, Mahlangu – Rotariu, Lazăr, Gnohere. Antrenor: Ioan Andone. Rezerve: Penedo – M. Popescu, Olteanu, P. Petre, I. Şerban, Oliva, Nemec.

craiovaDerby-ul Universitatea Craiova – Dinamo se joacă în seara aceasta în oraşul de la Dunăre

Ştiinţa şi Dinamo vor fi faţă în faţă într-un nou episod dintr-o serie începută în 1964 şi care a adunat zeci de poveşti, a născut idoli şi a ridicat confruntarea la nivelul de cea mai mare rivalitate dintre o echipă din capitală şi o reprezentantă a provinciei. Prima întâlnire dintre alb-albaştrii şi alb-roşii a avut loc pe 5 noiembrie 1964, când oltenii lui Nicolae Oţeleanu, nou-promovaţi, au pierdut în faţa echipei pregătită de Angelo Niculescu cu 3-1. Primul succes din contul „studenţilor” s-a consemnat abia în al zecelea meci direct, pe 15 iunie 1969, 1-0 la Craiova (marcator Decebal Neagu), în ultima etapă. De la revenirea „alb-albaştrilor” în Liga 1, Craiova şi Dinamo s-au mai întâlnit de patru ori, palmaresul cuprinzând câte o victorie de fiecare parte şi două remize. În stagiunea precedentă, bucureştenii s-au impus pe teren propriu cu 1-0, gol marcat de Dorin Rotariu, iar în retur, craiovenii s-au revanşat cu un 3-0 istoric, graţie reuşitelor lui Bawab (2) şi Bancu. Craiovenii sunt neînvinşi pe teren propriu din 27 februarie, U – CFR Cluj 0-1. Au urmat 10 victorii şi două remize. Sunt şanse mari să fie un meci cu goluri, deoarece oltenii au un singur meci fără gol marcat în ediţia curentă, iar oaspeţii două, dinamoviştii încasând cel puţin un gol în 10 din cele 11 jocuri. Calancea şi Vătăjelu, respectiv Brănescu şi Busuladzic s-au aflat pe teren în toate 990 de minute din actuala ediţie.

Craiova a mai jucat de două ori în 2016 la Severin, cu Pandurii. Şi de fiecare dată a primit gol pe final, 1-1 în primăvară, şi 1-2 în debutul actualului campionat.

Mulţescu: „Vrem să ne vedem suporterii mulţumiţi la final”

Antrenorul oltenilor, Gigi Mulţescu, a prefaţat disputa astfel: “Va fi o luptă încinsă, pe care suporterii aşteaptă să o câştigăm. Iar noi promitem să facem tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a le îndeplini dorinţa. Vor vedea un joc solid al nostru, cu combativitate dusă la limita sacrificiului. Băieţii sunt pregătiţi şi dornici să facă un meci bun. Avem un singur gând: să ne vedem suporterii mulţumiţi la final. Este un dezavantaj că nu jucăm acasă, avem alte repere pe stadionul nostru, avem tribunele aproape. Sigur, sper să ne susţină şi acolo, fiindcă pentru ei acest meci este mai important decât este pentru cei de la Barcelona meciul cu Real Madrid. Avem cei mai mulţi şi mai pasionaţi suporteri şi pentru mine a devenit un obiectiv personal să le oferim fotbal-spectacol când văd ce suflet se pune pentru fotbal şi pentru echipă în această zonă. Eu nu agreez ideea că mai bine joci prost şi câştigi, consider că jocul bun trebuie să primeze, de la el să plecăm pentru a obţine un rezultat”.

Mijlocaşul brazilian Madson Henrique a declarat: “Sunt de 3 ani la Craiova şi am văzut ce înseamă pentru oamenii de aici un meci cu Dinamo. Simţi această emulaţie în oraş, pe unde mergi, după acel 3-0 de anul trecut lumea a sărbătorit câteva zile succesul. Pentru astfel de meciuri vrei să te faci fotbalist, când eşti mic în asemenea derby-uri vrei să ajungi să joci”. Nicuşor Bancu a marcat în acel 3-0 de anul trecut cu Dinamo, dar spune că meciul de luni va fi mult mai greu: “Oltean fiind, ştiu foarte bine ce înseamnă un meci cu Dinamo. Una e să-l trăieşti din tribune, altceva e pe teren, e o emoţie deosebită când ştii că în tine şi în coechipieri stau speranţele atâtor suporteri”.

Andone: „Nu mergem să ne apărăm, avem doar varianta victoriei”

Tehnicianul lui Dinamo, Ioan Andone a declarat că echipa sa are doar varianta victoriei în seara aceasta: „Avem probleme de lot, lipseşte Palic, suspendat, abia astăzi a ajuns May din Africa de Sud. Nu am accidentări, sper să fie un derby frumos cu Craiova. Întâlnim o echipă bună, mai ales că în această perioadă a avut un joc foarte bun, în special cu Steaua. Dar noi mergem să câştigăm, nu avem altă variantă, nu mergem să ne apărăm”. Gigi Mulţescu şi Ioan Andone s-au mai întâlnit de opt ori în toate competiţiile, iar „Fălcosul” s-a impus de şase ori, „Smurd” şi-a adjudecat doar un joc, în timp ce o partidă s-a terminat la egalitate. Gigi Mulţescu a condus Dinamo pe prima scenă în sezoanele 1990-1991 (28 jocuri), 2007-2008 (5 jocuri) şi 2013-2014 (8 jocuri).

Portarul Laurenţiu Brănescu a adăugat: „Ultimele rezultate nu au fost pe măsura aşteptărilor. Mergem să câştigăm împotriva Craiovei pentru că trebuie să ne revenim, să fim acolo, aproape de echipele din faţă. Avem nevoie de puncte. Sunt meciuri frumoase, e plăcut să joci cu mulţi oameni în tribune. Nu contează foarte mult terenul pe care jucăm, important este să câştigăm acest meci, chiar dacă suntem conştienţi că nu va fi un meci uşor”. Dorin Rotariu l-a completat: „Craiova e o echipă bună, pe un drum bun. Avem nevoie de o victorie, de trei puncte, pentru a ne întoarce pe drumul pe care eram la începutul sezonului”.

Încurajări de la Bawab

Fostul atacant al Ştiinţei, Thaer Bawab, acum la Umm Salal, în Qatar, a transmis şi el un mesaj de încurajare elevilor lui Mulţescu: „Salut băieţi! Am auzit că aveţi luni derby-ul cu Dinamo şi am vrut să fiu alături de voi, să vă susţin, să vă încurajez. Sper să fie încă un 3-0, să luaţi toate cele trei puncte. Vă doresc multă baftă! Hai băieţii! Hai Craiova! Hai Ştiinţa!”  a fost mesajul lui Bawab pentru actualii jucători ai Craiovei.

Dumitru Dragomir, fost preşedinte al LPF, spune că CFR Cluj reprezintă principalul pericol pentru Steaua în lupta pentru titlu, pentru că Universitatea se va „dezumfla”: “Steaua are adversar la titlu: pe CFR Cluj. Şi s-ar putea Dinamo. De Craiova nu ştiu ce să zic, cred că la primul insucces se dezumflă” a declarat Dumitru Dragomir la DigiSport.