Negocierile de la Lausanne privind Siria s-au încheiat cu decizia de a continua contactele

    0
    334

    Negocierile de la LausanneReuniunea de la Lausanne, la care au participat reprezentanţii Statelor Unite, Rusiei şi a mai multor state din Orientul Mijlociu, s-a încheiat fără să se ajungă la un acord pentru o strategie comună pentru implementarea unui nou armistiţiu în Siria, notează Reuters şi The Associated Press.

    Participanţii la reuniunea care au durat patru ore şi jumătate au propus o serie de soluţii şi au căzut de acord ca discuţiile pe tema Siriei să continue în viitorul apropiat. Secretarul american de Stat, John Kerry, a declarat că discuţiile au fost determinate de ”situaţia urgentă din Alep, de urgenţa de a găsi ceva care să funcţioneze, altceva decât acţiuni militare”. Miniştrii au oferit sugestii care ”chiar ar putea modela diferite abordări”, a mai declarat oficialul american, care a mai spus că reuniunea a fost ”exact ce am dorit”, indicând aşteptările scăzute ale acestuia, notează The Associated Press.

    La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat: ”Astăzi am discutat câteva idei într-un cadru de state care pot influenţa situaţia”. Acesta a mai precizat că participanţii ”au convenit să continue contactele în următoarele zile”, adăugând că diplomaţii s-au pronunţat ”în favoarea unei lansări rapide a procesului politic”.

    Această reuniune a fost prima între Kerry şi Lavrov de la eşecul celui de-al doilea armistiţiu din Siria, în luna septembrie.

    Avioanele forţelor aeriene ruse şi siriene au continuat şi sâmbătă să atacate zonele controlate de rebeli în oraşul Alep, a anunţat Observatorul sirian pentru Drepturile Omului. Rusia susţine, inclusiv militar, regimul Bashar al-Assad, în timp ce Statele Unite oferă sprijin grupurilor insurgente ale opoziţiei siriene.

    Reprezentantul Rusiei la discuţiile de la Lausanne a mai declarat că toţi participanţii au fost de acord că naţiunea siriană ar trebui să-şi decidă singură viitorul prin intermendiul unui dialog constructiv, iar ţara trebui să rămână întreagă şi seculară. Ministerul rus de Externe a comunicat că operaţiunile împotriva teroriştilor Stat Islamic şi Frontul Nusra vor continua, precizând că opoziţia siriană moderată trebuie să se separe de militanţii Frontului Nusra şi ai altor grupuri teroriste afiliate cu aceasta, notează TASS.

    Potrivit BBC News, secretarul american de Stat, John Kerry, urmează să aibă duminică o discuţie pe tema situaţiei din Siria cu omologii săi din Marea Britanie, Franţa şi Germania, întâlnirea urmând să fie găzduită de ministrul britanic de Externe, Boris Johnson.

    Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi