„Brâncuşi-Titulescu: Suflete pereche” – spectacol-lectură la TNC

0
39

TNC spectacol BrancusiTeatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova marchează „Anul Constantin Brâncuşi” printr-un spectacol interpretat de Ilie Gheorghe şi de Nicolae Coande – „Brâncuşi-Titulescu: suflete pereche”, o adaptare după texte şi lucrări de Vintilă Russu-Șirianu, Nicolae  Titulescu (cuprinse în volumul „Brâncuşi-Titulescu – suflete pereche”, Ed. Măiastra, Tg Jiu, 2012), Petre Pandrea, Benjamin Fundoianu. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 octombrie, de la ora 17.00, în Sala „Ion D. Sîrbu” a instituţiei, intrarea publicului fiind liberă.

«În primăvara lui 1928, Titulescu l-a invitat pe Brâncuşi la Hotel Chatham din Paris la o discuţie unde politicianul român l-a descusut pe marele sculptor cu privire la rosturile artei sale. Cartezian şi raţionalist, Titulescu dorea să aibă o explicaţie chiar de la Brâncuşi, să rezolve la o şuetă înţelegerea „artei pe care lumea o admiră şi în faţa căreia mă înclin”. Amabil şi ironic, Brâncuşi i-a răspuns pe îndelete. Ce anume i-a spus veţi putea auzi în spectacolul-lectură „Brâncuşi-Titulescu: suflete pereche”», se precizează într-un comunicat de presă al Naţionalului craiovean.

«„Anul Brâncuşi” este astfel sărbătorit de Teatrul Naţional printr-un spectacol de idei, de un pitoresc aparte: doi olteni care în fermecata lor cobiliţă au purtat aur românesc care a bătut toate valutele, peste tot globul pământesc, adeverind ceea ce a remarcat cândva Petre Pandrea: „Oltenia este o rădăcină sprijinitoare pentru elanul spre bolta cerului universal», se mai menţionează în comunicat.