Medicii şi asistenţii medicali vor lefuri mai mari cu 30% începând cu anul viitor. Pe lângă creşterile salariale, se doreşte şi o îmbunătăţire a condiţiilor de muncă în sistemul sanitar, asigurarea efectivă a drepturilor pacienţilor la serviciile medicale şi creşterea calităţii acestora. Sindicaliştii urmăresc, de asemenea, ca ponderea cheltuielilor publice pentru Sănătate să ajungă la 6% din Produsul Intern Brut (PIB).
Reprezentanţii Federaţiei Hipocrat au purtat la începutul acestei săptămâni discuţii cu oficialii din Ministerul Sănătăţii, cu acest prilej fiind abordate o serie de probleme de interes general. Printre acestea salarizarea personalului medical şi translatarea unor servicii medicale din cadrul spitalului către ambulatoriul de specialitate sau internarea de zi, şi oferirea de servicii medicale de calitate mai multor pacienţi, cu costuri mai mici.
Sindicaliştii doresc o lege specială a salarizării în sistemul sanitar, care să se facă potrivit cu coeficientul de ierarhizare şi clasa de salarizare, în funcţie de treapta şi gradul profesional. Una dintre cele mai importante doleanţe este însă cea legată de reîntregirea sporurilor. „Noi primim sporurile în cuantumul salariilor din 2009, atunci când au fost acele reduceri. Nu cred că este normal să rămână la acel nivel”, a declarat Ion Cotojman, preşedinte al Federaţiei Sindicale Hipocrat şi al sindicatului Unimedical.
„Medicii rezidenţi ar trebui să fie plătiţi la un nivel decent”
Cadrele medicale susţin şi o salarizarea decentă a medicilor rezidenţi din România, precum şi o reformare a rezidenţiatului în ceea ce priveşte admiterea, pregătirea şi obţinerea calificării de specialist. „Medicii rezidenţi ar trebui să fie plătiţi la un nivel decent, astfel încât să nu mai fie tentaţi să plece din ţară. În plus, în opinia noastră, şi este o propunerea pe care am discutat-o cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, vrem ca rezidenţiatul să fie pe post. Adică, medicul care obţine titlul de specialist să nu mai fie nevoit să-şi caute, aşa cum se întâmplă acum, loc de muncă. În momentul în care termină aceste studii, rezidentul ar trebui să aibă post asigurat”, a mai spus Ion Cotojman.
O altă problemă ridicată de sindicate este asigurarea efectivă a drepturilor pacienţilor la serviciile medicale şi creşterea calităţii acestora. Acest lucru ar urma să se întâmple prin definirea pachetului de bază, creşterea finanţării, introducerea sistemului despăgubirilor în caz de prejudicii, asigurarea unor standarde minime de calitate a serviciilor medicale şi creşterea sistemului de informare a pacfienţilor. În acelaşi registru, cadrele medicale doresc decontarea serviciilor medicale pentru românii care se tratează în străinătate, în cazul unor afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară.
Pachetul de servicii medicale, în vizorul sindicatelor
La capitolul management al sistemului de sănătate, sindicaliştii cer ca spitalele publice să fie scoase din categoria unităţilor bugetare şi să fie dezvoltate centre de sănătate – ambulatoriu multifuncţionale, servicii de logistică/laborator sau explorări funcţionale. O altă solicitare este aceea de a introduce un pachet de servicii de sănătate pentru toţi cetăţenii asiguraţi şi neasiguraţi care să cuprindă domeniile urgenţă şi programe naţionale. De asemenea, să existe un pachet de servicii medicale suplimentare pentru asiguraţi în regim public şi/sau privat.
La iniţiativa Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa s-a solicitat completarea art. 196 (1) din Legea nr. 95/2006. În sensul că, asistenţii medicali absolvenţi de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată, într-o specializare de profil clinic, paraclinic şi farmacie, care au dobândit gradul principal şi, ulterior, au absolvit studii superioare de asistent medical şi moaşă, să se încadreze în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite cu menţinerea gradului principal şi a gradaţiei avute la data promovării. Se consideră de profil clinic – asistentul medical generalist, asistent medical obstetrică ginecologie, asistent medical de pediatrie, asistent medical de ocrotire – şi paraclinic – laborator, balneo-fizioterapie, radiologie-imagistică medicală.