Au creat un prejudiciu de peste 2,5 milioane de dolari / Descinderi în Dolj și alte 16 judeţe într-un dosar de infracţiuni informatice

0
309

Nu mai puțin de 38 de percheziții au fost efectuate, ieri, de polițiștii și procurorii de crimă organizată, în 17 județe, între care se numără și Doljul, într-un dosar vizând comiterea de infracțiuni informatice. Membrii grupării sunt suspectați că, în ultimii patru ani, acționând pe mai multe paliere infracționale, au creat un prejudiciu de peste 2,5 milioane de dolari unor cetățeni din SUA și alte 20 de țări, compromițând peste 50.000 de cărți de credit. Peroanele ridicate în urma acțiunii au ajuns la sediul DIICOT Mehedinți, pentru audieri și dispunerea măsurilor necesare.

După cum au comunicat reprezentanții IGPR, poliţişti din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, Bucureşti, Braşov, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Timişoara şi a Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinți, Gorj, Dâmboviţa, Olt, Vaslui, Buzău, Arad, Ilfov, Vâlcea, Călăraşi şi Caraş-Severin au participat, ieri, la o acțiune de amploare, vizând destructurarea unei grupări infracționale specializată în infracțiuni informatice. Oamenii legii au făcut 38 de percheziții, în 17 județe (3 dintre descinderi fiind făcute în Dolj), într-un dosar instrumentat de polițiștii de crimă organizată din Mehedinți, sub coordonarea procurorilor DIICOT Mehedinți, în urma acestora fiind ridicate numeroase medii de stocare ale datelor informatice, care urmează a fi expertizate.

Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 13 suspecţi, care, în perioada 2009-2013, împreună cu alte persoane, cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiunii informatice prin metoda phishing.  Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional era structurat pe mai multe paliere, în funcţie de rolul deţinut.  Astfel, „liderul” grupării, împreună cu alte două persoane, obţineau date de identificare ale unor cărţi de credit, date ce permit accesul şi efectuarea de tranzacţii on-line sau electronice. Datele erau obţinute prin interceptarea fără drept a unei transmisii de date informatice, activitate ce poate fi efectuată fie prin intermediul unor programe informatice, fie în interiorul unei reţele de sisteme informatice („psihing”).
Alţi cinci membri ai grupării, împreună cu alte persoane, aveau rolul de a cumpăra datele de cărţi de credit de la „liderul” grupării şi de la o altă suspectă, obţinute ilegal, pe care ulterior le comercializau la un preţ mai mare decât cel de achiziţie.  O altă parte dintre membrii grupării falsificau instrumentele de plată electronică. Acestea erau folosite personal de către suspecţi, prin accesarea fără drept a unor sisteme informatice (ATM-uri, cumpărături on-line) sau erau încredinţate altor persoane în vederea folosirii lor. Ultimul palier al grupării infracţionale era reprezentat de persoanele care, în schimbul unor sume modice, foloseau instrumentele de plată electronică falsificate, obţinute de la persoanele care le contrafăceau. Sumele sau bunurile obţinute erau remise celorlalţi membri ai grupării.

Au compromis peste 50.000 de date de cărți de credit

Membrii grupului acţionau de pe raza municipiului Drobeta-Turnu Severin, unde îşi au domiciliul principalii lideri ai grupării, precum şi din alte oraşe din România. Activitatea infracţională a grupării ar fi vizat peste 24 de ţări, existâns date că ar fi fost, astfel, compromise peste 50.000 de date de cărţi de credit. Prejudiciul estimat până în acest moment este de 2.500.000 de dolari.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I. şi D.I.P.I., dar în cauză s-a cooperat cu United State – Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite din Bucureşti.

„În cauză, a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, acces, fără drept, la un sistem informatic, în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, interceptarea fără drept a unei transmisii de date informatice care nu este publică, fapta de a modifica, şterge sau deteriora date informatice ori de a restricţiona accesul la aceste date, fără drept, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, fapta de a produce, vinde, de a importa distribui sau de a pune la dispoziţie sub orice altă formă fără drept, a unui dispozitiv sau program informatic conceput sau adaptat în scopul săvârşirii de infracțiuni, introducerea, modificarea sau ştergerea, fără drept, de date informatice ori restricţionarea, fără drept, a accesului la aceste date, cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, prin restricţionarea accesului la aceste date, falsificarea unui instrument de plată electronic, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea unei operaţiuni cu instrumente de plată electronică, cu date de identificare care permit utilizarea acestuia fără consimţământul titularului, transmiterea neautorizată către altă persoană a oricăror date de identificare, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi spălare de bani”, după cum se arată în comunicatul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), urmând ca toate persoanele ridicate să fie audiate la sediul DIICOT Mehedinți.