Costel Alexe, ministrul Mediului, şi-a susţinut teza de doctorat, în domeniul geografiei, în septembrie 2012 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Titlul lucrării: „Clima şi topoclima municipiului Iaşi şi a ariei metropolitate”, conducător ştiinţific fiind prof. univ. dr. Liviu Apostol. Publicaţia „Reporter de Iaşi” a descoperit un plagiat masiv dintr-un studiu anterior realizat de cadre didactice de la Facultatea de Geografie. Dintr-un volum apărut în 2010 intitulat „Utilizarea teledetecţiei în studiul geografic al teritoriului judeţului Iaşi” s-au preluat, de asemenea, consistente fragmente din partea teoretică.
În mai 2019, la Timișoara, președintele Klaus Iohannis a fost categoric în privința politicienilor care comit plagiate. „Dacă despre un politician apare discuţia că a plagiat, el pleacă din politică. Unii chiar cu o carieră briliantă în politică s-au oprit şi au plecat. Nu a fost nevoie de nimeni să le spună să se retragă dacă sunt hoţi. Noi trăim momentan într-o formă de sincopă. La noi, hoţii s-au cocoţat în vârful statului. Plagiatul e o formă de hoţie. Dacă este tolerată, concluzia politicienilor e că se poate şi mai mult”.
Cu trei ani mai devreme, tot la Timișoara, Iohannis condamnase din nou acest fenomen: „Iar dacă un politician e dovedit ca plagiator, el trebuie să dispară din politică. De asemenea, un universitar descoperit ca plagiator, trebuie să dispară din universitate. Iar dacă se dovedește că nu a plagiat, atunci e nevoie de mai mult ca în cealaltă variantă. Bunul renume al unei persoane se distruge foarte ușor, dar de reclădit e foarte greu. O dată ce a existat în spațiul public o discuție de un an de zile că unul a copiat și a plagiat, după un an de zile e foarte târziu să apară verdictul că nu a plagiat. Nu mai interesează pe nimeni, rămâne cu ștampila de plagiator.”