Stagiune în memoria actorului Ilie Gheorghe, la Teatrul Naţional din Craiova

0
519

O expoziție dedicată marelui actor Ilie Gheorghe, interpret memorabil al atâtor roluri, vernisată chiar în ziua în care ar fi împlinit 78 de ani, va marca, pe 21 septembrie, deschiderea noii stagiuni a Teatrului Național din Craiova. Una pe care instituția o pune integral sub semnul memoriei celui care a înnobilat timp de 50 de ani scena craioveană, stins din viață la 28 aprilie 2018.

În aceeași seară de 21 septembrie, de la ora 19.00, publicul este invitat la spectacolul „Aias. Eseu despre demență”, după „Aias” de Sofocle, în regia lui Mihai Măniuțiu. Este doar prima premieră dintr-o serie de cel puțin șapte care vor avea loc în 2018-2019 și care îi vor readuce aici pe regizorii Radu Afrim, Bobi Pricop, Dragoș-Alexandru Mușoiu ori pe actorul Sorin Leoveanu.

Proiecte precum 11 plus 1 independent/contemporan”, ce cuprinde 6 producții de teatru independent și 6 de dans contemporan, „Reacție urbană”, DISCO ’84, Gala Teatrului Național din Craiova ajunsă la cea de-a III-a ediție, „Adunarea Poeţilor şi a SpectActorilor Craioveni” ori „Întâlnirile SpectActor”, precum și mai multe prezențe în festivaluri din țară completează programul unei stagiuni dinamice, diverse și atractive pentru public, ce totalizează 130 de evenimente. 

Pe 21 septembrie 2018 ar fi împlinit 78 de ani…

«Pentru noi, 21 septembrie este o zi memorabilă, pentru că este ziua în care s-a născut marele nostru actor Ilie Gheorghe. Ne-am gândit să îi dedicăm această stagiune, astfel încât ea va începe chiar pe 21 septembrie, cu o expoziţie „In memoriam” în foaierul instituţiei. Aşa va rămâne viu în conştiinţa noastră faptul că pe scena acestui teatru a fost un monstru internaţional al artei teatrale», a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Alexandru Boureanu, managerul Teatrului Național „Marin Sorescu”. Directorul artistic al instituției, Vlad Drăgulescu, a adăugat că expoziția, care va rămâne deschisă pe tot parcursul stagiunii, până în iunie 2019, va prezenta lucruri inedite din viaţa regretatului actor și va oferi și posibilitatea vizionării unor spectacole în care a jucat pe scena teatrului craiovean, într-o cabină interactivă, în care publicul va putea selecta titlurile dorite.

Ilie Gheorghe (n. 21 septembrie 1940, Giubega, Dolj; d. 28 aprilie 2018, Craiova) a fost actor al Naționalului craiovean încă din 1967, an în care absolvise IATC, clasa prof. Dinu Negreanu. În cei 50 de ani de impresionantă carieră, a interpretat sute de roluri și a câștigat zeci de premii. În 1998 a primit Premiul Naţional „Marin Sorescu” conferit de Academia Română, în 2004 – Meritul Cultural în grad de Cavaler, acordat de Președintele României, în 2008 – titlul de Cetățean de Onoare al Craiovei, iar în 2011 – Premiul UNITER pentru întreaga activitate. A fost aclamat pe scenele internaţionale din întreaga lume, reputatul regizor Robert Wilson spunând despre el că tot „ceea ce face este genial”. 

Spectacolul montat de Mihai Măniuțiu deschide stagiunea

Vernisajul expoziției „In memoriam Ilie Gheorghe” va fi urmat vineri, 21 septembrie, ora 19.00, de premiera spectacolului „Aias. Eseu despre demență”, după „Aias” de Sofocle (traducerea: George Fotino), în regia lui Mihai Măniuțiu, coregrafia Andreea Gavriliu, cu decoruri de Adrian Damian și costume de Luiza Enescu. „Un spectacol scurt, dar foarte dens, de o oră şi un sfert”, după cum îl prezintă reprezentanții teatrului, cu Claudiu Bleonț în rolul principal și „în care veţi vedea trupa craioveană într-o formă fizică excepţională”.

„Spectacolul ne propune o meditație asupra demenței iscate de ura oarbă, de mecanica războiului, de fascinația în fața violenței și a forței brute. Prin stilistica cinematică adoptată, susținută de muzică și de cinetica vibrantă a corpurilor robotizate, nucleul narativ este redus la esența lui, punând în evidență un paradox tulburător: grație unei clipe de demență sângeroasă, care îl dezonorează în fața tovarășilor săi de arme, Aias redescoperă dimensiunea sa umană, fragilă și muritoare”, notează Anca Măniuțiu, care semnează scenariul dramatic.

Din distribuție fac parte Adrian Andone, George Albert Costea, Alex Calangiu, Ştefan Cepoi, Dragoş Măceşanu, Cătălin Miculeasa, Claudiu Mihail, Liviu Topuzu, Petri Ştefănescu, Cosmin Dolea, Theodor Ioan, Robert Vladu, Monica Ardeleanu, Gabriela Baciu, Anca Dinu, Corina Druc, Alina Mangra, Petronela Zurba, Ramona Drăgulescu, Ana Negrescu, Mihaela Dobre, Daria Ghiţu, Raluca Păun, Tamara Popescu, Geni Macsim, Constantin Cicort, Marian Politic, Angel Rababoc, Eugen Titu, Nicolae Vicol. Spectacolul este recomandat publicului peste 14 ani, iar următoarea reprezentație va avea loc sâmbătă, 22 septembrie, ora 19.00.

Alte trei premiere până la sfârșitul anului 2018

Cel puțin alte șase premiere sunt anunțate de conducerea Naționalului craiovean în stagiunea 2018-2019. În 19, 20 și 21 octombrie, publicul este invitat în Sala „I.D. Sîrbu” la un spectacol de Bogdan Georgescu, intitulat „Retro Electro”, iar în 16 și 17 noiembrie – la o producție semnată de alt nume important în teatrul românesc, regizorul Bobi Pricop. Este vorba despre „Radio”, după textul „Talk Radio” de Eric Bogosian, care a fost şi ecranizat în urmă cu 30 de ani. Spectacolul, care va fi prezentat în Sala „Amza Pellea”, îl va readuce la Craiova, în rol principal, pe actorul Sorin Leoveanu. Până la sfârșitul anului, alte două premiere vor putea fi văzute la Naționalul craiovean: „Miroase a pradă”, după un text de Michele Lowe, în regia lui Alexandru Boureanu (8 decembrie, Sala Atelier), și „White Room”, de Alexandra Badea, în regia lui Florin Caracala (19, 20 decembrie, Sala „I.D. Sîrbu”), acesta din urmă fiind un proiect câștigător al Concursului pentru tineri regizori şi scenografi români. 

Regizorii Radu Afrim și Dragoș-Alexandru Mușoiu revin la Craiova

Luna februarie a anului viitor va sta sub semnul lui „Marte” de Alexa Băcanu, un spectacol în regia lui Dragoș-Alexandru Mușoiu, care a mai montat la Craiova „Spargerea”, bine primit de publicul craiovean și invitat la numeroase festivaluri naționale, și „Elefantul din cameră sau The Vibrator play”, de Sarah Ruhl. Spectacolul, cu primele reprezentații în 16 şi 17 februarie, are la bază celebrul proiect „Mars One”, prin care se propunea selectarea unor oameni pentru colonizarea planetei Marte, într-o emisiune de tip reality show. Pentru această misiune spațială s-au oferit voluntare peste 200.000 de persoane, din 140 de țări.

Tot anul viitor, la sfârșitul lunii martie, va reveni în fața publicului regizorul Radu Afrim, care a mai pus în scenă la Craiova spectacolul „Dacă am gândi cu voce tare” de Adnan Lugonic. În 18 și 19 mai 2019, la Sala „I.D. Sîrbu”, vom  vedea Bang” de Marius von Mayenburg, regia Cristian Theodor Popescu. Încă sub semnul întrebării se află o premieră propusă de Teatrul Național „Marin Sorescu” în cadrul Sezonului România-Franța 2019, a cărui desfășurare coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, dar și cu celebrarea a două Centenare – cel al Marii Uniri și cel care marchează sfârșitul Primului Război Mondial. Este vorba despre o producţie după „Cântăreaţa cheală” de Eugen Ionescu, care ar urma să fie realizată împreună cu Theatre de la Manufacture din Nancy, cu actori craioveni și francezi în distribuție, și care să aibă premiera la început de mai 2019, însă rezultatele selecției vor fi aflate luna viitoare.

Continuă proiecte de succes din anii precedenți

Pe lângă spectacole în premieră și reprezentații, noua stagiune teatrală continuă proiecte de succes în anii trecuți. Așa este „11plus1 independent / contemporan”, care va aduce pe scena Sălii „Ion D. Sîrbu” 6 spectacole de teatru ce aparțin unor companii independente și alte 6 spectacole de dans – atât producții independente, cât și ale unor instituții publice. Între protagoniști se vor regăsi coregrafi, dansatori profesioniști, actori și regizori. Continuă și proiectul de teatru comunitar „Reacție urbană”, ce are ca scop implicarea activă a oamenilor orașului într-un spectacol, ca și serile dansante DISCO ’84, alături de Nicu Răducanu, anunțate deja pe 20 octombrie 2018 și 20 aprilie 2019. De asemenea, pe 16 decembrie 2018 se va desfășura o nouă ediție, a III-a, a Galei Teatrului Național din Craiova, dedicată de instituție publicului care i-a fost alături de-a lungul anului, precum și artiștilor – actori, regizori, scenografi etc.

„Adunarea Poeţilor şi a SpectActorilor Craioveni”, a cărei primă ediție avea loc în noiembrie 2016, va menţine treaz spiritul poeziei în oraş și în această stagiune, în timp ce „Întâlnirile SpectActor” vor aduce la Craiova alte personalități care vor conferenția pe teme de actualitate. Până la sfârșitul acestui an și-au anunțat prezența profesorii Ioan Stanomir (23 septembrie), Bogdan Murgescu (28 octombrie) și Sorin Alexandrescu (noiembrie).

***

Programul complet al stagiunii este disponibil pe site-ul www.tncms.ro, iar biletele  se pot achiziționa de pe platforma online https://ebilet.tncms.ro/ebilet  și de la Agenţia teatrală, telefon 0251.413.677, program: luni-vineri – 11.00-19.00, sâmbătă-duminică – 12.00-19.00.

 

 

Se caută actori care să semene cu personalități istorice

Un alt eveniment important al stagiunii va fi, la 1 decembrie 2018, spectacolul „Reconstituire 100 pentru România – Reenactment”, parte din proiectul cultural-artistic „100 pentru România”, dedicat aniversării a 100 de ani de la Marea Unire din anul 1918. „Va fi un spectacol de reconstituire istorică a marilor discursuri celebre din acei ani”, a precizat managerul TNC, Alexandru Boureanu, „în cadrul căruia vor urca pe scenă 60-70 de persoane”. Instituția a anunțat deja, zilele acestea, preselecția online pentru casting-ul spectacolului, care va avea loc în data de 24 septembrie, ora 10.00, la sediu. Se caută actori profesioniști care să semene cât se poate de mult cu figurile unor personalități precum Alexandru Ion Cuza, Regina Maria a României, Nicolae Titulescu, Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihail Sadoveanu, gen. Eremia Grigorescu ș.a. Participanții trebuie să trimită un CV și una sau mai multe fotografii la adresa de e-mail castingtncms@gmail.com, până la data de 20 septembrie a.c., ora 23.00.

Pe scenele mai multor festivaluri din țară

Mai multe invitații la festivaluri din țară și din străinătate au primit actorii craioveni pentru toamna acestui an. Astfel, în perioada 25-29 septembrie vor participa, la Chișinău, în Republica Moldova, la cea de-a IV-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale, cu spectacolele „Gaițele” de Al. Kirițescu (regia: Alexandru Boureanu) și „Cealaltă țară”, după romane de Herta Muller (regia: Alexandru Istudor). Pe 8 octombrie vor prezenta la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, de la Iași, spectacolul „Autorul” de Tim Crouch (regia: Bobi Pricop), pe 15 octombrie vor duce „Elefantul din cameră sau The Vibrator play”, de Sarah Ruhl (regia: Dragoș-Alexandru Mușoiu), la FESTin pe Bulevard, ediția a VI-a, la București, iar pe 29 octombrie vor urca „Gaițele” pe scena Festivalului Național de Comedie, de la Galați. Alte două invitații vor fi onorate în noiembrie: una la București, la Festivalul Dramaturgiei Românești Contemporane, cu „Salvatorii melcilor”, după un text de Bogdan Cristian Drăgan, care semnează și regia, scenografia, ilustrația muzicală și video (6 noiembrie), alta la Cluj-Napoca, cu spectacolul de poezie „Treptele Unirii”, susținut de actorul Emil Boroghină (28 noiembrie), și cu „Gaițele” (29 noiembrie).