Proiectul Comisiei pentru bugetul UE pe anul 2017, contestat de Consiliu

0
79

euroProiectul Comisiei pentru bugetul UE pe anul 2017, care prevede 157.7 mld. euro în angajamente şi 134.9 mld. euro în plăţi, este contestat de către Consiliu Europei, care doreşte să-l reducă la 156.38 mld. euro în angajamente şi 133.79 mld. euro în plăţi. Aceste reduceri reprezintă mai mult de 1.2 mld. euro în angajamente şi 1.1 mld. euro în plăţi. Orice scădere suplimentară în cadrul bugetului deja foarte limitat îngreunează finanţarea politicilor tradiţionale ale UE şi a noilor provocări cauzate de criza refugiaţilor.

           Siegfriend Mureşan, negociatorul Grupului PPE privind bugetul UE pentru anul 201, regretă că  în loc să se asigure că UE poate livra în domenii-cheie în care cetăţenii aşteaptă rezultatele, Consiliul a făcut reduceri suplimentare în toate rubricile din buget. “Nici un cetăean european nu va înţelege de ce statele membre care cer relansarea creşterii economice şi combaterea eficientă a crizei refugiaţilor vor în acelaşi timp reduceri în domeniile cercetării şi inovării, infrastructură şi alte politici care vizează eliminarea cauzelor migraţiei”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan comentând poziţia Consiliului.

„PPE va lupta pentru o finanţare adecvată pentru studenţi şi tineri”

           Purtătorul de Cuvânt al Grupului PPE în cadrul Comisiei pentru bugete, José Manuel Fernandes, a reamintit că PPE va accepta doar un buget al UE, care consolidează investiţiile, promovează ocuparea forţei de muncă şi sprijină în continuare inovarea şi competitivitatea companiilor europene, precum şi siguranţa cetăţenilor europeni. “Grupul PPE va lupta pentru o finanţare adecvată pentru studenţi şi tineri, pentru IMM-uri, cercetători, pentru agricultori şi agenţiile UE care fac Europa mai sigură şi ne ajută să facem faţă crizei refugiaţilor. Bugetul UE va fi un instrument de investiţii, de sprijinire a creării de locuri de muncă şi de asigurare a securităţii cetăţenilor noştri”, a concluzionat negociatorul Grupului PPE asupra bugetului.