Peste 3.000 de bolnavi de leucemie din Dolj vor beneficia de noi terapii

0
449

leucemiePeste 3.000 de bolnavi din judeţul Dolj se află în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică cu afecţiuni maligne ale sângelui, majoritatea leucemii. Mai mult de 30 dintre aceştia sunt copii. Cu toţii ar urma să beneficieze în următoarele luni de noi măsuri pentru asigurarea tratamentului  pentru această afecţiune.

Un nou subprogram de diagnostic generic al tumorilor solide maligne este introdus în Programul naţional de oncologie, iar pacienţii cu leucemii acute vor putea beneficia, potrivit autorităţilor sanitare, atât de diagnosticare şi tratament, cât şi de monitorizarea corectă a bolii minime reziduale.

Subprogramul derulat în cadrul Programului naţional de oncologie, respectiv „Subprogramul de diagnostic generic al tumorilor solide maligne (sarcom Ewing şi neuroblastom) la copii şi adulţi” a fost introdus, printr-o Hotărâre adoptată de Guvern. Fondurile pentru finanţarea serviciilor şi tratamentului asigurate prin acest nou subprogram oncologic au fost asigurate cu ocazia rectificării bugetare.

Schimbări pentru pacienţi

De asemenea, activitatea de monitorizare a bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute prin imunofenotipare, examen citogeneric şi/sau FISH şi examen de biologie moleculară la copii şi adulţi va fi inclusă în cadrul Subprogramului de diagnostic imunofenotipic, citogenic şi biomolecular al leucemiilor acute.

Totodată, s-a stabilit ca bolnavii din cadrul programelor naţionale de sănătate curative să poată beneficia de acordarea de servicii medicale, inclusiv de prescrierea şi eliberarea medicamentelor şi/sau materialelor sanitare specifice, într-o unitate sanitară în regim ambulatoriu/în spitalizare de zi, concomitent cu serviciile medicale spitaliceşti furnizate în regim de spitalizare continuă într-o altă unitate sanitară, dacă unitatea sanitară la care pacientul este internat în regim de spitalizare continuă nu poate acorda serviciile.

Bolnavii din cadrul programului naţional de oncologie beneficiază de servicii medicale, inclusiv prescrierea şi eliberarea medicamentelor asigurate, care pot fi acordate într-o unitate sanitară în regim de spitalizare de zi, concomitent cu serviciile medicale furnizate în regim de spitalizare de zi în aceeaşi unitate sanitară sau într-o altă unitate sanitară, dacă unitatea sanitară la care pacientul este internat în regim de spitalizare de zi nu poate acorda serviciile.

Pentru aceste situaţii, serviciile asigurate sunt validate şi decontate din bugetul programelor naţionale de sănătate curative.

În cazul în care pacientul necesită transport medical, unitatea sanitară în care bolnavul este internat în regim de spitalizare continuă suportă contravaloarea transportului medicalizat al acestuia în vederea efectuării serviciilor asigurate în cadrul programelor naţionale de sănătate cu scop curativ.

Probele pentru diagnosticarea şi monitorizarea leucemiilor acute şi a tumorilor solide care se recoltează la furnizorii de servicii medicale ce acordă asistenţă medicală spitalicească bolnavilor vor fi transmise la furnizorii de servicii medicale incluşi în subprogram pentru efectuarea acestora, însoţite de referatul de solicitare.leucemie 1

Noi măsuri în cadrul programelor naţionale de sănătate

Contravaloarea investigaţiilor paraclinice în cadrul programelor naţionale de sănătate curative va fi decontată furnizorilor de servicii care le efectuează, fără a fi condiţionată de prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.

O altă noutate constă în faptul că toate categoriile de furnizori au obligaţia de a transmite în platforma informatică a asigurărilor de sănătate a serviciilor off-line în maximum trei zile lucrătoare de la data acordării serviciului, şi nu în 72 de ore cum era până acum.

Această măsură contribuie la înlăturarea disfuncţionalităţilor în raportarea serviciilor şi în decontarea acestora.

De asemenea, în vederea debirocratizării sistemului de asigurări de sănătate, raportarea activităţii furnizorilor conform contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate se va face zilnic, fără a mai fi necesară şi o raportare lunară/trimestrială, după caz.

În plus, au fost revizuite unele sancţiuni aplicabile furnizorilor aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, stabilind nivelul sancţiunii în funcţie de gravitatea nerespectării de către aceştia a unor obligaţii.