Inginerul șpăgar de la Compania de Apă Oltenia, la un pas de eliberare

0
249

George Ştefan Moţăţeanu, inginerul Companiei de Apă Oltenia prins în flagrant cu 1.000 de euro şpagă pe care o ceruse administratorului unei societăţi pentru a-i elibera un aviz, este la un pas de a părăsi arestul IPJ Dolj. Judecătorii Tribunalului Dolj au respins, ieri, solicitarea procurorilor de prelungire a arestării preventive a inculpatului și au hotărât să-l plaseze sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Moțățeanu mai stă însă după gratii până la rămânerea definitivă a hotărârii, întrucât procurorii au posibilitatea să conteste hotărârea instanței de fond la Curtea de Apel Craiova. Inculpatul este după gratii de pe 23 iulie a.c.

Magistraţii Tribunalului Dolj au judecat, ieri, două cereri în cazul inginerului George Ştefan Moţăţeanu, angajat al Companiei de Apă Oltenia, arestat preventiv în luna iulie, după ce a fost prins cu 1.000 de euro șpagă. Una dintre solicitări a venit din partea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au cerut prelungirea cu încă 30 de zile a măsurii arestării preventive a inculpatului, iar cea de-a doua, formulată de Moțățeanu, viza înlocuirea arestării preventive cu măsura controlului judiciar. Cele două cereri au fost conexate, iar completul de judecată a hotărât să respingă propunerea Parchetului de prelungire a arestării preventive și a admis solicitarea inculpatului, față de care s-a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Cu toate acestea, Moțățeanu nu a părăsit încă arestul IPJ Dolj, întrucât hotărârea va fi pusă în aplicare abia după ce va rămâne definitivă, procurorii având posibilitatea să o conteste la Curtea de Apel Craiova:

„Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj de prelungire a măsurii arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Moţăţeanu George Ştefan. În baza art. 242 alin. 2 C.p.p. rap. la art. 202 alin. 4 lit. b C.p.p. Dispune înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul Moţăţeanu George Ştefan cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi 16 septembrie 2015”, se arată în încheierea de ședință a instanței.

Prins în flagrant, la terasă, pe 23 iulie

Reamintim că, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în a doua jumătate a lunii februarie 2015,  George Moţăţeanu, inginer în cadrul Companiei de Apă Oltenia Craiova, i-a pretins denunţătorului Bălan Mihai, administrator al unei societăţi comerciale din Craiova, suma de 1.000 euro pentru avizarea favorabilă a fişei tehnice necesare emiterii autorizaţiei de construire privind edificarea unor construcţii cu destinaţie comercială (două chioşcuri), pe un teren folosit de denunţător în baza unui contract de comodat, situat în Craiova. Administratorul nu i-a dat banii la momentul respectiv, însă nici n-a reuşit să obţină avizele şi, întrucât începuse să intre în criză de timp, în luna iunie l-a denunţat pe Moţăţeanu.

Pe 18 iunie s-a constituit dosar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, procurorii împreună cu ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi cu suportul de specialitate al SRI Dolj au stabilit că cele povestite de denunţător se confirmă, astfel că a fost pus la cale flagrantul. Joi, 23 iulie a.c., denunţătorul şi inginerul Companiei de Apă Oltenia s-au întâlnit la un local din centrul municipiului Craiova şi, după ce aşteptase degeaba luni de zile, Moţăţeanu s-a arătat dispus să-i remită denunţătorului avizul favorabil din partea C.A.O. Craiova, chiar din seara zilei de 23.07.2015, fiind motivat de perspectiva primirii sumei de 1.000 euro solicitată anterior. După ce a încasat şpaga, George Ştefan Moţăţeanu a fost „săltat” şi dus la sediul Parchetului pentru audieri, a fost reţinut pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv.