Gazprom: Preţul gazelor în Europa ar putea creşte cu 60%

0
256

Gazprom a anunţat că preţul gazelor ar putea creşte în Europa în această iarnă cu 60%. Gigantul industrial a precizat că exporturile şi producţia au scăzut ca urmare a sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei pe fondul războiului din Ucraina.

Estimările făcute de Gazprom pentru această iarnă arată că preţurile vor pleca de la 2.500 de dolari pentru o mie de metri cubi şi vor depăşi 4.000 de dolari pentru o mie de metri cubi, o creştere care ar putea ajunge şi până la 60%. Gazprom a indicat într-un comunicat că de la începutul anului şi până la jumătatea lunii august, exporturile au scăzut cu peste 36% iar producţia s-a redus cu mai bine de 13%, în comparaţie cu 2021.

Kievul a anunţat că a închis una din rutele de export ale Gazprom spre Europa, care a redus la rândul său aprovizionarea cu gaze prin gazoductul Nord Stream 1 la 20% din capacitate.

Franţa prin vocea preşedintelui Emmanuel Macron a anunţat recent un plan de sobrietate energetică în încercarea de a depinde cât mai puţin de livrările de gaze din Rusia. Franţa importă în proporţie de 17% gaze din Rusia, cea mai mare parte o constituie importurile de gaze din Norvegia. În acest moment, stocurile pentru iarnă sunt completate în proporţie de 80%.