Craiova, fără țânțari și miros de gunoi. Teoretic!

0
485

Nici mirosul de gunoi și nici prezența sâcâitoare a roiurilor de țânțari nu pot fi puse în cârca operatorului de salubritate. Primarul Mihail Genoiu a luat apărarea SC Salubritate SRL, pe care a dezvinovățit-o și de ridicarea mai sumară a resturilor menajere de la platformele din cartiere, motivul fiind unul întemeiat: lipsa mașinilor pentru transportul gunoaielor. De la sfârșitul acestei luni, orașul ar trebui să arate mai bine.

În ședința extraordinară, convocată la începutul acestei săptămâni, consilierii municipali au fost de acord ca Salubritatea să își rectifice bugetul cu 3,5 milioane de lei – bani proveniți din veniturile proprii realizate – pentru ca, ulterior, să achite prima rată la contractul de leasing pentru cele șase autocompactoare. Lucrurile au fost clare pentru aleșii locali, care au votat, cu ceva timp în urmă, pentru acest leasing operațional, fapt pentru care nici unul dintre aceștia nu a făcut comentarii, nu a avut obiecții. Proiectul de hotărâre a trecut cu unanimitate de voturi, astfel că persoana mandatată de CLM Craiova va vota în adunarea generală a acționarilor SC Salubritate SRL pentru rectificarea bugetară propusă.

Autocompactoarele salvatoare

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a avut, însă, o intervenție separată, după vot. Edilul a ținut să le spună consilierilor municipali că operatorul de salubritate nu poartă vina faptului că, în cartierele orașului sau la zonele de periferie, mai sunt tomberoane pline cu gunoi, ce așteaptă și acum să fie ridicate pentru a fi depozitate în rampă. În opinia edilului, salubritatea ar fi acționat și mai bine dacă ar fi avut utilajele necesare, dar lipsa mașinilor pentru transportul gunoiului a îngreunat mult acțiunea de salubrizare a orașului. ”Le dăm posibilitatea celor de la Salubritate să își completeze parcul auto cu câteva autospeciale luate în leasing. Știți bine că finanțări pentru societatea de salubritate, atâta timp cât a fost atribuit contractul de salubritate pentru operatorul regional, este o treabă mai complicată. Și am găsit această variantă de a achiziționa mașinile într-un leasing operațional și sperăm ca, la sfârșitul lunii, să fie flota completă și să înceapă acțiunea”, a menționat primarul Craiovei.

Platformele din cartiere nu degajă acel miros puternic

Nici în ceea ce privește mirosul de gunoi, cu care s-a confruntat locuitorii din Craiova în câteva săptămâni la rând, nu are nici o legătură cu tomberoanele Salubrității. Primarul Mihail Genoiu admite că mai sunt și disfuncționalități în ridicarea gunoaielor, dar că în nici un caz mirosul de gunoi nu vine de la platformele de cartiere, care se desfășoară pe o suprafață relativ mică. „Se întâmplă chiar și la mine acasă, am sunat și eu la salubritate pentru acest lucru și tocmai de asta am ajuns la concluzia că trebuie să luăm mașinile în leasing operațional. Mirosul de gunoi nu poate să vină decât dinspre groapa de gunoi sau mai sunt focare, cum este Balta Craioviței sau alte zone unde se aduc gunoi”, este de părere primarul Craiovei. Edilul a dat ca exemplu și zona din apropierea cimitirului Sineasca, unde se resimțea de mai mulți ani un miros extrem de puternic de gunoi, dar care a dispărut cu totul după ce canalul Cornițoiu a fost casetat.

Celula nr. 5 de la Mofleni ar fi aproape acoperită

Aerul din Craiova va fi mai curat, scăpând de orice urmă de miros, prin investițiile pe care Eco Sud le-ar face, în acest moment, la depozitul ecologic de la Mofleni, mai crede primarul Mihail Genoiu. Potrivit acestuia, se lucrează la acoperirea celulei nr. 5, care s-a umplut de gunoaie și care, se pare, degaja valul de miros care a plutit multe zile pe deasupra orașului și încă se mai resimte uneori. ”Probabil că după ce se acoperă celula nr. 5– și înțeleg că este acoperită în mare proporție – și este în curs de obținere a avizului pentru celula 6, va dispărea și mirosul”, a transmis primarul Craiovei. Legat de deschiderea celului nr. 6, autoritățile și administratorul depozitului de la Mofleni, SC Eco Sud, au avut discuții aprinse, societatea solicitând municipalității să se implice, printr-o majorare a tarifelor de depozitare a gunoaielor în rampă, la această investiție. Reprezentanții Primăriei Craiova nu au acceptat acest lucru, răspunzându-i administratorului că ridicarea unei noi celule, ca și extinderea depozitului, îi revine în totalitate, prin contract.

Țânțarii, ținuți în viață de ploi

Nici coșmarul țânțarilor pe care l-au trăit și încă mai continuă să-l suporte craiovenii nu este o vină a operatorului de salubritate. Potrivit lui Genoiu, acțiunile pe partea de țânțari au fost, în anul acesta, ”de două ori, dacă nu mai multe decât în anii anteriori”, dar ploile au fost cele care au stricat toate tratamentele. ”Ca intensitate și ca număr, au fost mult mai multe decât în anii trecuți, atât cele cu avionul, cât și celelalte, însă ploile care au fost în ultima perioadă au făcut ca dezvoltarea țânțarilor să fie foarte puternică. Salubritatea nu ar putea să facă mai mult decât a făcut pentru că, deja, sunt niște parametri care trebuie să fie aprobați de către direcția de sănătate publică, parametri pe care nu putem să îi depășim”, a explicat Mihail Genoiu. Operatorul de salubritate a fost criticat pe rețelele de socializare de către craiovenii care au concluzionat, cu ironie, că țânțarii au fost combătuți mai mult cu apă chioară, ceea ce i-au făcut să se dezvolte și mai bine.