Tânărul craiovean condamnat pentru propagandă jihadistă vrea să fie plasat în arest la domiciliu

0
277

Constantin Luigi Boicea, tânărul craiovean acuzat de propagandă jihadistă în favoarea ISIS şi participare la instruire sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, muniţiilor, explozivilor, în scopul comiterii unui act de terorism, şi condamnat de Curtea de Apel Craiova la 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare, a cerut, ieri, înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu.

isisSolicitarea a fost făcută la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care judecă apelul formulat de Constantin Luigi Boicea împotriva sentinţei pronunţată la începutul lunii mai a.c. de magistraţii craioveni prin care a primit o pedeapsă totală de 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare. Tânărul a motivat solicitarea susţinând că vrea să-şi termine liceul, însă procurorul de şedinţă a explicat că măsura arestării preventive este în continuare necesară pentru că a mai fost sub control judiciar şi nu a respectat interdicţia de a accesa internetul. Instanţa a rămas în pronunţare, iar pe fond, primul termen al apelului este stabilit pentru 27 septembrie a.c.

Reamintim că tânărul a intrat în vizorul anchetatorilor în decembrie 2015, (avea 17 ani la acea vreme), când a fost reţinut pe 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă, fiind apoi eliberat sub control judiciar. Anchetatorii comunicau, la momentul respectiv, că tânărul a parcurs în mod accelerat etapele de radicalizare islamistă, arătându-şi chiar disponibilitatea de a deveni martir. A fost supravegheat în continuare, iar un an mai târziu, respectiv în decembrie 2016, procurorii DIICOT au considerat că se impune măsura arestării faţă de tânăr, pentru că a încălcat obligaţiile ce i-au fost impuse prin măsura controlului judiciar şi a continuat activitatea infracţională, participând la cursuri on-line de instruire în utilizarea armelor.