Caporalul craiovean care şi-a incendiat concubina, condamnat la 13 ani şi 6 luni de puşcărie

0
99

tribunalul-militar-timisoaraMagistraţii Tribunalului Militar Timişoara l-au condamnat la 13 ani şi 6 luni de puşcărie pe caporalul craiovean cls. a III-a Ştefan Daniel Truţă, în vârstă de 32 de ani, angajat la o unitate militară din Craiova, care, pe fondul consumului de alcool şi al geloziei, în ziua de Dragobete, a turnat alcool sanitar pe concubina sa şi i-a dat foc. Instanţa a respins cererea inculpatului de a beneficia de prevederile vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă în cazul recunoaşterii faptei, însă i-a schimbat încadrarea juridică a faptei din omor calificat în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Militarul craiovean a fost reţinut pe 3 martie a.c., în ziua în care femeia pe care o incendiase, în vârstă de 54 de ani, a murit în spital, iar la sfârşitul săptămânii trecute a formulat apel împotriva sentinţei pronunţată de Tribunalul Militar Timişoara, sentinţă care mai prevede că militarul va fi degradat şi îşi va pierde dreptul de a purta uniformă la rămânerea definitivă a hotărârii.

Reamintim că, Ştefan Daniel Truţă, de 32 de ani, caporal, angajat la o unitate militară din Craiova, a fost reţinut pe 3 martie a.c., în urma unui incident cumplit, făcut public de procurorii militari ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara, în a cărui rază de competenţă teritorială se află şi Craiova. Anchetatorii au anunţat atunci, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Ştefan Daniel Truţă (caporal cls. a III-a – angajat într-o unitate militară din Craiova), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat. În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: „La data de 24 februarie 2017, pe fondul unui conflict între inculpat şi concubina sa, acesta a stropit cu alcool sanitar victima, apoi, cu ajutorul unui spray şi a unei brichete, i-a dat foc. Victima a suferit o serie de leziuni, prezentându-se împreună cu agresorul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, unde a fost internată, iar astăzi (n.r. – vineri, 3 martie) aceasta a decedat. Din constatările medicale preliminare, din data de 24 februarie 2017 a reieşit că victima a prezentat leziuni ce s-au produs prin acţiunea flăcării şi i-au pus în primejdie viaţa”.

I-a dat foc… de Dragobete

dubaMai exact, precizau procurorii militari, în ziua de Dragobete, pe 24 februarie a.c., Ştefan Daniel Truţă, de 32 de ani, din Craiova, după ce a plecat de la serviciu s-a îmbătat, iar când a ajuns acasă a început să se certe cu concubina sa, Mihaela Gabriela, în vârstă de 54 de ani. Bărbatul era foarte gelos, acesta fiind de obicei motivul certurilor dintre cei doi. Cearta a degenerat, iar la un moment dat bărbatul a pus mâna pe o sticlă cu spirt, a turnat-o peste femeie şi i-a dat foc. Speriat şi el probabil de asemenea cruzime, fără să solicite ambulanţa, a dus-o el pe femeie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Aici, medicii au internat-o la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, constatând că avea arsuri grave pe aproximativ 35% din suprafaţa corpului. A primit tratament, fiind ţinută sub supraveghere, însă, din nefericire, după mai bine de o săptămână de chinuri, vineri, 3 martie a.c., s-a stins. Victima a fost, totuşi, conştientă câteva zile, astfel că le-a putut povesti anchetatorilor ce se petrecuse. Caporalul a ajuns, pe 3 martie, în arestul IPJ Dolj, în baza ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore, iar sâmbătă, 4 martie a.c., a fost dus la Timişoara, fiind prezentat Tribunalului Militar Timişoara cu propunere de arestare preventivă, propunere care a fost admisă de instanţă şi a rămas definitivă câteva zile mai târziu, când craioveanului i s-a respins contestaţia.

Instanţa a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei

Procurorii militari au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a caporalului Ştefan Daniel Truţă pentru comiterea infracţiunii de omor calificat. Dosarul s-a înregistrat pe 26 aprilie a.c. la Tribunalul Militar Timişoara. Instanţa a analizat cauza în camera preliminară, iar pe 25 mai a.c., s-a dispus începerea procesului.

Săptămâna trecută, mai exact pe 8 august a.c., judecătorii de la Tribunalul Militar Timişoara au pronunţat sentinţa în cazul militarului craiovean, fără acord de recunoaştere a vinovăţiei. Instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei pentru care a fost trimis în judecată caporalul, din omor calificat în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, pentru care i-a aplicat o pedeapsă de 13 ani şi 6 luni închisoare cu executare: „schimbă încadrarea juridică dată faptei prin actul de sesizare, din infracţiunea de omor calificat prev. de art.189 alin.1 lit.h) C.pen., în infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Condamnă pe inculpatul cap. clasa a III-a TRUŢĂ ŞTEFAN DANIEL la pedeapsa de 13 (treisprezece) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”, după cum se arată în hotărârea instanţei. În plus, magistraţii i-au aplicat şi pedeapsa complementară a degradării militare, respectiv pierderea gradului şi a dreptului de a purta uniformă militară de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi au menţinut faţă de el măsura arestării preventive. Inculpatul trebuie să achite 8.902,82 lei, despăgubiri civile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, dar şi 170.000 euro, în echivalent lei, despăgubiri civile pentru daune morale, urmaşilor victimei sale, la care se adaugă 6.500 lei cheltuieli judiciare. Hotărârea nefiind definitivă, la sfârşitul săptămânii trecute, pe 11 august a.c., caporalul a declarat apel, care se va judeca la Curtea Militară de Apel Bucureşti.