Începe Divan Film Festival – ediţia 2017 / Balkan Love, o ofertă irezistibilă …marca Mircea Dinescu!

0
441

dinescu 3Divan Film Festival place din ce în ce mai mult la public, iar faptul acesta îi motivează pe organizatori să vină, de la o ediţie la alta, cu noi şi noi surprize, reunite anul acesta sub tema Balkan Love. Craiovenii sunt, şi de această dată, cei care vor da startul singurului festival dedicate filmelor, muzicii şi artei culinare balcanice, fiind invitaţi la o porţie bună de filme, dar şi de bucate speciale, gătite după reţete vechi din bucătăriile ţigănească şi spaniolă. Poetul Mircea Dinescu, amfitrionul acestui regal de cinematografie şi gastronomie, unic în ţară, a mărturisit că nu se va lăsa nici el mai prejos, fiind nerăbdător să-şi cinstească oaspeţii, în Portul Cetate, cu preparate senzaţionale, care vor fi gătite pe un grătar special, comandat pentru această ediţie. Sunt aşteptaţi să participe oameni de film, critici de artă, actori care joacă în filmele ce vor rula pe ecranele mari, ce vor fi amplasate în aer liber, în Centrul Vechi al Craiovei, dar şi pe malul Dunării. Pentru a participa, nu vă costă nimic, decât … puţină disponibilitate!  

          Cea de-a VIII-a ediţie a Divan Film Festival, singurul festival dedicat filmelor, muzicii şi artei culinare balcanice, porneşte la drum, vineri, din Craiova, urmând să se mute apoi în Portul Cultural Cetate, unde va poposi toată săptămâna care urmează. „Aventura noastră cinematografică şi culinară continuă, ceea ce este un semn foarte bun pentru că, de obicei, multe festivaluri încep şi mor în timpul vieţii. Evident că menţinem linia balcanică a festivalului, dar am mai diversificat puţin povestea. Cel puţin în zona culinară de care răspund eu”, a mărturisit poetul Mircea Dinescu, în conferinţa de presă pentru prezentarea şi deschiderea celei mai noi ediţii a festivalului.

Delectaţi cu mâncare tradiţională ţigănească şi spaniolă

dinescu 1Pe palierul gastronomic, de care se ocupă poetul Mircea Dinescu, se vor întâmpla multe surprize plăcute. Pentru cei care vor ajunge, săptămâna următoare, în Portul Cetate, vor găti mai mulţi bucătari, fiecare venind cu reţete vechi, culese din gastronomia tradiţională şi cărora le vor da viaţă folosind numai ingrediente naturale. ”Se va găti mâncare veche ţigănească. Va veni un bucătar, Nicu Dumitru, care are câteva lucruri interesante, de care eu cel puţin nu am auzit – ştevie împletită. Ștevia se găseşte în timpul verii şi al toamnei, dar tradiţia lor este să usuce această ştevie, aşa cum se usucă leuşteanul sau diverse mirodenii. Se rehidratează şi se foloseşte de-a lungul anului”, a dezvăluit Mircea Dinescu unul dintre secretele preparatelor care se vor degusta la Divan Film Festival – ştevia împletită ursărească, cum este prezentat preparatul culinar în caietul program al evenimentului.

„Cea mai tare chestie este că m-am trezit într-o zi cu un domn din Spania, un om de afaceri care s-a îndrăgostit de o profesoară universitară de la Timişoara şi care auzise de festivalul nostru. A propus să gătească mâncare tradiţională spaniolă”, l-a prezentat, în stilul caracteristic, sub forma unei poveşti, pe cel de-al doilea bucătar care va găti la Divan Film Festival. Alejandro Barrachina, născut într-un sat montan din Alicante, va aduce cu el un vas imens, în care va găti Paella Valenciana cu pui şi creveţi, pentru 100 de persoane. „Vine şi cu o tuslama spaniolă, din burtă de vită cu cap de viţel, se cheamă burtă de vită a la Madrid, cu tortilla spaniolă şi cu nişte roşii galbene din Basbastro, va da un întreg spectacol”.

Evident, poetul Mircea Dinescu îşi rezervă rolul celui de-al treilea bucătar, urmând să gătească şi el pentru oaspeţii festivalului. „Nu mă voi lăsa nici eu mai prejos, am comandat un grătar special pe care mi l-au făcut nişte artişti. Este un grătar tras de un măgăruş, este o întreagă poveste aşa… Am cumpărat un burduf de fierar şi am reuşit să-l ataşez unui grătar. A ieşit o chestie foarte frumoasă”, a stârnit curiozitatea participanţilor poetul Mircea Dinescu, cunoscut pentru pasiunea pe care o depune în redescoperirea grastronomiei ţărăneşti, făcută după reţete vechi şi cu ingrediente locale. „De mâncare şi de vin nu vom duce lipsă”, a concluzionat poetul Mircea Dinescu, lansând invitaţia la un ospăţ care se anunţă pe cinste în Portul Cetate.

Primele trei proiecţii de filme, în Centrul Vechi al Craiovei

dinescu 2Cealaltă componentă tentantă a festivalului sunt filmele – extrem de noi şi foarte bine primite de criticii de gen. Organizatorii acestei ediţii mizează pe un număr-record de 18 filme de lungmetraj, 20 de scurtmetraje, o piesă de teatru şi concerte, toate reunite sub tema Balkan Love. ”Am vizionat 46 de filme din care am selectat, în cele din urmă, 18. Este, drept urmare, ediţia cea mai bogată în filme de lung metraj de până acum. Dintre acestea, 15 se văd pentru prima dată în România pe un ecran mare;  avem şi două filme pentru copii, unul dintre ele, de asemenea, prezentat aici în premieră naţională. Majoritatea filmelor pe care le vom vedea la divan festival au participat la festivaluri internaţionale şi au luat premii foarte importante acolo”, a mărturisit Cătălin Olaru, critic de film şi director artistic al Divan Film Festival – ediţia 2017 .

Filmul ales să deschidă festivalul la Craiova este „Burek” (o producţie Grecia/Cipru/SUA, 2016), o comedie dulce-amăruie care se învârte în jurul acestei specialităţi culinare pe care şi-o dispută aprig grecii, turcii, albanezii şi bulgarii. Filmul va rula, vineri, de la ora 21.30, în Centrul Vechi al Craiovei. Înaintea filmului, de la ora 20.00, va concerta Mahala Rai Banda, celebra trupă de muzicanţi romi din satele Clejani şi Zece Prăjini. De altfel, în timpul celor trei zile în care festivalul se derulează la Craiova, au loc proiecţii de scurtmetraje, programate la orele 11.00 şi 18.00, în cinematograful Inspire din Mercur Center, unde intrarea este gratuită. Sâmbătă, la aceeaşi oră şi în aceeaşi locaţie – 21.30, Centrul Vechi – craiovenii sunt invitaţi să vizioneze un alt film în cadrul festivalului – „Un basm împuţit” (o producţie Serbia/Bulgaria, 2015), de această dată fiind vorba de o poveste de dragoste atipică, care se înfiripă între doi oameni ai străzii. Ultima producţie din Craiova a Divan Film Festival este programată pentru duminică – „Lumina de apoi” (o producţie Bulgaria/Belgia, 2017), un film nou, care a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului de la Rotterdam.

Festivalul se mută, pentru o săptămână, în Portul Cultural Cetate

dinescuDe luni şi până sâmbăta viitoare, festivalul se mută în Portul Cultural Cetate, unde mâncarea delicioasă se va combina cu degustări de … film şi muzică. Într-o ambianţă extrem de plăcută, pe malul Dunării, vor fi proiectate pe un ecran uriaş, sub aer liber, dar şi în cherhaua din lemn, nu mai puţin de 15 filme. Programul festivalului este presărat şi cu surprize. La 20 de ani de la prima proiecţie a fimului „Gadjo Dilo”, care a lansat-o pe Rona Hartner şi care a câştigat un premiu Cesar pentru cea mai bună muzică (patru dintre piesele de soundtrack sunt semnate de celebrul interpret de manele Adrian Minune), acest film va rula şi la Divan Film Festival, în Portul Cetate. Proiecţia va avea loc, miercui, în prezenţa actriţei Rona Hartner. Proiecţia filmului va fi urmată apoi de concertul trupei Impex, importatoare şi exportatoare de sunete muzicale.

O altă surpriză a acestei ediţii, potrivit organizatorilor, este şi proiecţia documentarului „Vâslind pentru Europa” (Austria, 2017), care conţine şi câteva cadre filmate chiar în Portul Cultural Cetate.

Organizatorii Divan Film Festival au ţinut să amintească faptul că intrarea este liberă la toate proiecţiile şi concertele aflate în program, inclusiv la scurtmetrajele care vor rula la cinematograful Inspire din Mercur Center. De asemenea, cei care doresc să participe şi la zilele şi nopţile de festival din Portul Cultural Cetate beneficiază de campare gratuită pe toată perioada festivalului şi trebuie doar să se înscrie online, printr-un mesaj transmis pe pagina de facebook a festivalului.