Manfred Weber, deputat european, preşedintele Grupului PPE : „Avem nevoie de politicieni responsabili şi care nu se ascund în spatele preocupărilor naţionale”

0
89

Bruxelles, 5 iulie 2016

manfred weber 1
Manfred Weber

“Trebuie să clarificăm miturile UE. Europa este un câştig din punctul de vedere al suveranităţii cetăţenilor săi”, a declarat Manfred Weber, deputat european, preşedintele Grupului PPE, în timpul dezbaterii Parlamentului European cu privire la concluziile ultimului Consiliu European.

          “Deciziile luate în Europa sunt luate de majoritatea sau de unanimitatea Consiliului şi a Parlamentului European, astfel că nu există lipsă de democraţie, uneori deciziile au nevoie de timp, dar şi de rapiditate. Graniţa europeană şi Garda de coastă ca exemplu. “

            “Trebuie să respectăm decizia Brexit a poporului britanic, iar cadrul pentru viitoarele negocieri este clar. Piaţa internă este pe deplin legată de libertăţile fundamentale ale UE, cum ar fi libertatea de mişcare.”

          Marea Britanie se confruntă acum cu o lipsă de leadership. Haosul a fost intensificat, deoarece “pilonii” lui Brexit – Farage şi Johnson – au o navă abandonată laşită, credibilitatea fiind subminată printr-un astfel de comportament iresponsabil: există o problemă evidentă în Londra şi nu în UE, la Paris, Roma sau Berlin. “

             “Avem nevoie de Europa şi nu trebuie să jucăm un joc de vină sau să îndreptăm degetul către alţii Ne trebuie responsabilitate şi responsabilitate Avem nevoie de politicieni care să poarte răspunderea şi să nu se ascundă în spatele îngrijorărilor naţionale Nu trebuie să ne fie teamă “Trebuie să lucrăm împreună pentru a găsi soluţii la problemele de astăzi, dar acum avem nevoie şi de o perioadă de reflecţie pentru a ne gândi la modul în care ar trebui să arate viitorul Europei, şi nu la discuţiile privind schimbările din tratat”, a conchis Manfred Weber.

Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani :

„Atacuri teroriste ne-au arătat că toate statele europene trebuie să continue să lucreze împreună îndeaproape”

Bruxelles, aprilie 2017

antonio tajani
Antonio Tajani

Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a spus că ”votul Parlamentului va fi decisiv pentru rezultatul final al condiţiilor în care Marea Britanie se va retrage din UE şi pentru viitorul relaţiilor dintre UE şi Marea Britanie. Recentele atacuri teroriste au subliniat faptul că toate statele europene trebuie să continue să lucreze împreună îndeaproape.”

          Dezbaterea a arătat un sprijin transpartinic pentru prioritatea absolută de a proteja interesele cetăţenilor celor mai afectaţi de Brexit. Majoritatea liderilor grupurilor politice au subliniat şi că UE 27 vor rămâne unite şi îşi vor proteja interesele, chiar dacă este nevoie ca negocierile să aibă loc într-o atmosferă de serenitate. Toate grupurile de stânga au subliniat că pentru ele o prioritate este protecţia socială.

          Mai mulţi lideri au subliniat că Brexit trebuie să reprezinte un catalist pentru renaşterea UE, demonstrând cât de legate intrinsec sunt între ele statele membre.

Celelalte priorităţi sunt:

  • negocierile trebuie purtate cu bună credinţă şi transparenţă deplină
  • nu poate exista un compromis între securitate şi viitoarea relaţie economică
  • procesul de pace din Irlanda de Nord trebuie să continue; trebuie evitată o graniţă rigidă cu Republica Irlanda
  • Regatul Unit trebuie să-şi onoreze toate obligaţiile la care s-a angajat, inclusiv pe cele bugetare
  • orientările relaţiilor viitoare dintre UE şi Regatul Unit pot fi discutate doar după ce s-a făcut un progres substanţial în negocierile privind plecarea Regatului Unit
  • statutul de membru al pieţei unice este posibil doar cu libera circulaţie a bunurilor, capitalului, serviciilor şi persoanelor
  • nu pot exista negocieri separate cu state UE individuale sau state din afara UE.

 

Brexit: nu puteţi avea o afacere mai bună în afara UE

Bruxelles, 5.04.2017

brexit“Mesajul nostru este clar: noi negociem mai întâi divorţul, apoi vorbim despre viitorul Tratat; Trebuie să punem capăt nesiguranţei în care trăiesc cetăţenii în cauză. În cele din urmă, problema Irlandei de Nord este importantă “, a declarat Manfred Weber, deputat european, preşedintele Grupului PPE în Parlamentul European, în cadrul dezbaterii privind Brexit în Parlamentul European de astăzi. “Vrem ca Marea Britanie să rămână partener şi prieten, dar negocierile vor fi dure”.

            “Mă tem că Londra vrea să ia punctele pozitive de a fi membru al Uniunii Europene şi să lase pe de o parte pe cele negative. Acest lucru nu va funcţiona. Dar ce înseamnă să părăsiţi Uniunea Europeană? “, A întrebat el. “Aceasta înseamnă că o ţară care a decis să părăsească Uniunea Europeană nu poate avea o înţelegere mai bună decât un stat membru al Uniunii Europene. În ceea ce priveşte securitatea, nu puteţi face parte din Europol şi nu beneficiaţi de sistemul de informaţii Schengen. În ceea ce priveşte cercetarea, nu puteţi participa la programe de cooperare între universităţi finanţate de UE. Cu privire la comerţ, nu puteţi beneficia de piaţa unică. Crăciunul nu se va întâmpla.

          “Pentru prietenii noştri irlandezi şi spanioli, vreau să spun: nu sunteţi singuri. Veţi beneficia de faptul că UE27 se va lipi împreună ca o familie europeană care vă va ajuta să vă ocupaţi de Londra. Suntem gata, putem începe negocierile. Sper că după vot putem spune că suntem uniţi “, a conchis Manfred Weber.