Bani în plus pentru programele naţionale de sănătate

0
365

program 1Programele naţionale de sănătate vor beneficia în următoarea perioadă de o suplimentare a fondurilor necesare pentru a asigura medicamentele, materialele sanitare şi evaluarea bolnavilor. Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat cu 1,139 miliarde lei, în cadrul rectificării bugetului de stat pe anul 2016, dintre care 163,316 milioane de lei au fost repartizaţi pentru programele naţionale de sănătate curative.

Finanţarea programelor naţionale de sănătate curative cu credite de angajament s-a suplimentat pentru programul de hemodializă şi dializă peritoneală cu 41,518 milioane lei. Pentru  programul de diabet zaharat rectificarea este de 37,645 milioane lei, bani urmând să fie folosiţi pentru medicamente, materiale sanitare, sume pentru evaluarea periodică a bolnavilor cu diabet zaharat prin dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c), asistenţă medicală pentru specialităţi paraclinice, pompe insulină şi seturi consumabile pentru pompele de insulină.

Opt programe beneficiază de rectificare

În cadrul programului de boli cardio-vasculare, ce implică tratamentul bolnavilor cu afecţiuni cardiovasculare prin proceduri de cardiologie intervenţională, proceduri de chirurgie cardiovasculară şi proceduri de chirurgie vasculară, majorarea este de 26,720 milioane lei.

De asemenea, o rectificare s-a întreprins şi în cadrul programului de hemofilie şi talasemie ce are ca activităţi asigurarea, în spital şi în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis, a medicamentelor specifice pentru prevenţia şi tratamentul accidentelor hemoragice ale bolnavilor cu hemofilie şi tratamentul cu chelatori de fier pentru bolnavii cu talasemie. Pentru acest program fondurile au fost suplimentate cu 18,682 milioane lei.

Bani în plus sunt prevăzuţi şi pentru programul de boli neurologice – 16,471 milioane lei – care asigură, prin farmaciile cu circuit închis, tratamentul pentru bolnavii cu scleroză multiplă – şi programul de ortopedie – cu 12,843 milioane lei – cu activităţi ce includ asigurarea cu materiale sanitare specifice şi asigurarea endoprotezelor articulare tumorale.

Totodată, pentru programul de boli rare rectificarea este de 6,050 milioane lei, în timp ce pentru programul de diagnostic/tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă cu 3,387 milioane lei.program

Va fi extins tratamentul fără interferon pentru bolnavii de hepatită

Din 1,139 miliarde lei fonduri suplimentare, 868,422 milioane lei sunt credite de angajament ce vor fi utilizate astfel: 705,106 milioane lei pentru asigurarea serviciilor medicale, a medicamentelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de sănătate, iar 163,316 milioane lei pentru programele naţionale de sănătate curative. Restul de 271,000 milioane lei vor fi transferuri de fonduri destinate acoperirii creşterilor salariale din unităţile sanitare cu paturi, reglementate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2016.

Bugetul aprobat, împreună cu redistribuirile de fonduri operate între capitolele bugetului FNUASS, va permite creşterea sumei alocate contractelor cost-volum şi cost-volum-rezultat, respectiv extinderea tratamentului fără interferon la pacienţii cu hepatită cronică C în alte stadii de fibroză decât cele tratate în prezent, reînnoirea contractelor încheiate în anul 2015 pentru oncologie (melanom malign, cancer de prostată, cancer pulmonar) şi intrarea în proces de negociere pentru alte molecule incluse condiţionat în lista medicamentelor compensate (arii terapeutice: oncologie, cardiovascular, diabet zaharat)

Totodată, se suplimentează şi creditele de angajament alocate asistenţei medicale primare (+73,205 milioane lei), asistenţei medicale clinice de specialitate din ambulatoriu (+89,334 milioane lei), asistenţei medicale paraclinice (+30,880 milioane lei), asistenţei medicale spitaliceşti (+172,060 milioane lei), prestaţiilor medicale acordate în baza documentelor internaţionale (+180,000 milioane lei), dispozitivelor şi echipamentelor medicale (+21,229 milioane lei) şi centrelor medicale multifuncţionale (+8,700 milioane lei).