Începe a II-a etapă de admitere în învăţământul profesional de stat

0
126

Săptămâna aceasta se arată „caniculară” şi pentru cei care vor să urmeze învăţământul profesional de stat. Începe, pentru ei, cea de-a doua etapă a admiterii în instituţiile care au prevăzut locuri pentru această formă de învăţământ.

În urma primei sesiuni de admitere au rămas câteva sute de locuri disponibile pentru cei care vor să urmeze învăţământul profesional. Aproximativ 50% din cele peste 1.300 de posturi alocate, în Dolj, în învăţământul profesional de stat, cu durata  de trei ani, sunt libere, după prima etapă de admitere, din luna iulie. Oricum, este un trend ascendent, faţă de anii trecuţi, inclusiv în mediul rural. Astfel, în această săptămână, se va trece la cea de-a doua treaptă.

În zilele de 20 şi 21 august, vor fi eliberate, de către unităţile de învăţământ gimnazial, fişele de înscriere pentru învăţământul profesional cu durata de trei ani, pentru candidaţii care nu au participat la prima etapă de admitere şi care solicită să participe în această sesiune. În aceeaşi perioadă, elevii se pot înscrie la instituţiile pe care le-au ales. Pe 21 august, după afişarea listei cu cei înscrişi, va fi făcut cunoscut şi graficul probei de preselecţie şi/sau, după caz, a celei suplimentare de admitere. La unităţile de învăţământ care organizează preselecţie se vor afişa precizări referitoare la organizarea acesteia şi se va transmite, către Comisia judeţeană de specialitate, a situaţiei cu numărul de candidaţi înscrişi la învăţământul profesional, pe fiecare calificare.

Este numai prima săptămână dintr-un proces care se ca încheia după 1 septembrie, fiind aşteptate şi solicitările celor care, în vară, nu au avut situaţia şcolară definitivată (îmbolnăviri, corigenţe etc.), sau, după ultima zi a admiterii în învăţământul liceal de stat, ar putea rămâne pe dinafară.