Atentat în Pakistan: Ministrul de interne al provinciei Pendjab, găsit mort sub dărâmături

0
111

Ministrul de interne al provinciei Pendjab, cea mai populată din Pakistan, a fost ucis duminică în atentatul sinucigaș comis în timpul unei reuniuni politice, atentat care s-a soldat cu circa zece morți.

Echipele de salvare încearcă încă să găsească supraviețuitori după prăbușirea acoperișului unei clădiri din Shadi Khan, sat situat la circa 70 de kilometri nord-vest de capitala Islamabad, atacul având loc în timp ce ministrul Shuja Khanzada discuta cu localnici.

”Ministrul de interne al provinciei Pendjab, Shuja Khanzada, a murit sub dărâmături”, a declarat pentru AFP șeful operațiunilor de salvare, Mohammad Ashfaq. Un alt responsabil, Saeed Illahi, consilier ministerial în această provincie cu peste 80 de milioane de locuitori, a confirmat decesul.

Acest atentat sinucigaș s-a soldat deocamdată cu aproape zece morți și peste zece răniți, însă autoritățile se tem că bilanțul s-ar putea agrava și mai mult, în condițiile în care circa 40 de persoane se aflau în clădirea de beton în momentul prăbușirii acoperișului, ca urmare a deflagrației. ”O echipă a forțelor de securitate militare, dotată cu echipamente moderne și antrenată special pentru acest tip de situații, urmează să sosească cât de curând la fața locului”, pentru a sprijini unitățile de salvare deja prezente, a declarat Zahid Saeed, înalt responsabil districtual.

Până la mijlocul după-amiezii de duminică acest atac terorist nu a fost revendicat.

Forțele pakistaneze au lansat în iunie 2014 o ofensivă în nord-vestul țării împotriva talibanilor din Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), care luptă împotriva guvernului de la Islamabad și simbolurilor puterii, precum și împotriva aliaților lor din Al-Qaida, ceea ce a permis reducerea numărului de atentate comise de insurgenți. Această ofensivă s-a intensificat după masacrul comis de talibani împotriva unei școli militare din Peshawar (nord-vest), care s-a soldat cu peste 150 de morți, dintre care majoritatea elevi, în decembrie anul trecut.