Poliţia Locală Craiova i-a luat la ochi pe vânzătorii din intersecţii

0
1241

Intersecţiile aglomerate ale Craiovei sunt adevărate ţinte pentru cerşetori. Într-un mod insistent, aceştia îi terorizează pe şoferi să le spele parbrizul maşinilor sau să le vândă tot felul de mărunţişuri, iar atunci când sunt refuzaţi între ei şi conducătorii auto, care aşteaptă liniştiţi la semafor, izbucnesc scandaluri şi certuri. Directorul Poliţiei Locale Craiova, Tavi Mateescu, susţine că s-a pornit o campanie pentru descurajarea acestor comportamente, acţiunea fiind continuată până când cerşetorii nu se vor mai fi prezenţi în intersecţiile Craiovei. 

Conducerea Poliţiei Locale susţine că, şi în Craiova, ca în toate municipiile, cerşetoria este prezentă pe străzi, dar mai ales în intersecţiile aglomerate. Chiar dacă nu cer pur şi simplu bani şoferilor, se întâmplă destul de des ca persoane care nu inspiră încredere să se posteze în mijlocul maşinilor, aflate în aşteptare la semafoare, încercând să le strecoare pe geam şoferilor diferite obiecte spre vânzare. „Nu se mai vând numai ziare la intersecţii, ci tot felul de lucruşoare, marfă ieftină pe care o găseşti prin benzinării. Foarte puţini conducători auto cumpără de aceşti cerşetori. Problema e că, atunci când sunt refuzaţi, fac scandal, înjură şi vorbesc urât. Nu sunt puţine cazurile în care am fost solicitaţi să intervenim pentru a aplana astfel de conflicte”, a precizat Tavi Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.

Cerşetorii le crează probleme şoferilor

Mai mult decât prezenţa lor inestetică din intersecţii, se pare că a început să deranjeze reacţiile extrem de irascibile la adresa şoferilor. „Conducătorii auto ne-au povestit că au fost scuipaţi de cerşetorii aceştia, că le-au fost murdărite maşinile şi au fost înjuraţi pentru că au refuzat să cumpere ce vindeau ei. Ne-au rugat să facem ceva cu ei şi chiar era nevoie să îi determinăm să mai practice acest obicei care nu dă bine la imaginea unui municipiu precum Craiova care investeşte foarte mult ca străzile şi spaţiile verzi să arate bine”, a mai spus Tavi Mateescu. Pentru a-i descuraja să se mai posteze în intersecţii, Poliţia Locală Craiova a pornit o companie împotriva acestora în cadrul căreia sunt vizate îndeosebi intersecţiile mari – cea din preajma Spitalului Judeţean nr. 1 fiind una dintre ele – dar şi locurile mai puţin expuse unde, totuşi, se practică acest obicei.

Descurajaţi prin confiscarea mărfii

„La mijlocul săptămânii a avut loc o razie de proporţii în intersecţiile din Craiova pe care le cunoşteam că sunt frecventate de astfel de persoane. Am constatat că, într-adevăr, îi agasau pur şi simplu pe şoferi în încercarea lor de a le vinde nişte măruţişuri”, a mai spus directorul Poliţiei Comunitare Craiova, Tavi Mateescu, care a condus campania. Pentru a dat roade, acţiunea a fost repetată la intervale scurte de timp pentru a se vedea dacă persoanele vizate se mai întorc la locul obişnuit. „Cum era de aşteptat, cei mai mulţi s-au întors, iar noi le-am luat şi marfa aceea. Avem dreptul să le confiscăm obiectele şi o să facem acest lucru pentru a nu mai avea cu ce să vină la vânzare. E şi acest un mod de a-i face să renunţe pentru că, vrând-nevrând, dacă noi tot le confiscăm lucrurile, ei nu mai au bani să cumpere altă marfă”, a mai spus Tavi Mateescu.

Sancţiuni în valoare de 1.500 de lei

Cerşetorii pe care i-au surprins poliţiştii locali vindeau CD-uri imprimate fără timbru şi odorizante pentru maşină, toate obiectele fiindu-le confiscate. „Au fost ridicate 42 de pachete cu brăduţi-odorizant pentru interiorul maşinilor şi 50 de CD-uri nesigilate. Obiectele erau oferite şoferilor care aşteptau la semafoare şi s-a dispus confiscarea lor conform Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activitpţi comerciale ilicite”, a precizat directorul Poliţiei Locale Craiova. În urma raziei, au fost date şi sancţiuni în valoare de 1.500 de lei, iar comercianţilor ad-hoc li s-a pus în vedere să părăsească intersecţiile. „Vom continua şi în perioada următoare această acţiune, scopul nostru fiind acela de a elimina prezenţa acestora în intersecţiile din Craiova. Şoferii nu trebuie să stea stresaţi la semafor, iar municipiul nostru trebuie să fie, până la urmă, unul sigur”.