Raportul “Jaful pădurilor din România” va fi prezentat astăzi

0
219

După 18 luni de investigaţii, Declic şi Agenţia americană pentru Investigaţii de Mediu (EIA) lansează astăzi raportul care dezvăluie dezastrul din pădurile româneşti şi modul în care sunt tăiate ilegal zeci de hectare de păduri, iar zeci de metri cubi de lemn ajung zilnic la export.

În acest sens, raportul ”Jaful pădurilor din România” va fi lansat într-o conferinţă de presă, în cadrul căreia vor fi dezvăluite informaţii cu privire la cine se află în spatele acestor defrişări masive şi cum reuşesc firmele să păcălească autorităţile, dar şi unde ajunge lemnul românesc.

“După 18 luni de investigaţii în pădurile, depozitele şi fabricile de lemn din România, investigatorii Environmental Investigation Agency (EIA) dezvăluie cum sunt tăiate ilegal zeci de hectare de păduri, iar zeci de metri cubi de lemn ajung zilnic la export. Populaţia României este direct afectată de aceste defrişări. Raportul, însoţit de fotografii şi de filmări, dovezi clare ale dezastrului din pădurile virgine şi parcurile naţionale, va fi prezentat de David Gehl, investigator EIA, care vine special din Statele Unite ale Americii. În acelaşi timp, raportul este lansat şi în SUA”, dau asigurări organizatorii conferinţei.

Investigatorul American David Gehl va dezvălui cum a decurs ancheta în România, cum au fost urmărite camioanele şi monitorizate apoi luni în şir. David Gehl a monitorizat împreună cu EIA tăierile ilegale din România încă din 2014. În 2017, o investigaţie realizată în Parcul Naţional Rodna arată dovezi clare privind tăieri ilegale de lemn.

“Parcurile naţionale din România sunt printre cele mai importante din Europa, dar se află în pericol din cauza tăierilor ilegale. Aceste defrişări par legale în acte, dar ce se întâmplă în realitate pe teren este total diferit şi are un impact major asupra biodiversităţii”, a declarat David Gehl, Eurasia Program Coordinator, EIA.

Investigaţia precedentă a EIA, din 2015, a zguduit sectorul forestier. În iunie 2015, oficiali români au efectuat inspecţii la gaterele companiei Schweighofer şi la furnizorii acesteia, adunând probe care au condus la declanşarea unei anchete DIICOT. În 2017, Schweighofer şi-a pierdut certificarea FSC. Compania a anunţat o serie de modificări la politicile sale de aprovizionare şi şi-a redus achiziţiile de material lemnos din România de la 2,3 milioane metri cubi în 2013 la 1,2 milioane metri cubi în 2017. În 2016, Guvernul României a lansat un sistem public de monitorizare online a transporturilor de material lemnos, numit Inspectorul Pădurii, stabilind un nou precedent pentru transparenţă.

“Am pregătit o serie de recomandări pentru a stopa tăierile din parcurile naţionale, pentru că milioane de locuitori sunt afectaţi de acestea. Vă vom prezenta harta dezastrelor şi de ce este pusă în pericol populaţia”, mai spun organizatorii. (Sursa: Agerpres)