Ştiinţa profită de culoar şi demarează bine

0
332

Universitatea Craiova – CSMP Iaşi 2-0

Au marcat: Băluţă 42, Gustavo 50.

Severin, stadion: „Municipal”, spectatori: 3.000.

Universitatea Craiova: Calancea 6 – Dimitrov 6, Kelic 7, Barthe 6, Briceag 6 – Screciu 6 (Burlacu 90), Zlatinski 7 – Gustavo 6 (Bărbuţ 79), Băluţă 8,  Bancu 6 – Ivan 7 (M. Roman 69) 6. Antrenor: Devis Mangia.

CSMP Iaşi: Koselev 5 – Tiago Miguel 4, Mihalache 5, Frăsinescu 4, Bosoi 4 – Cioinac 5 – Danale 5 (Chelaru 72) 5, Platini 6 (Sin 72) 5, Pedro Mendes 5 (A. Moldovan 82), Spătaru 6 – Andrei Cristea 5. Antrenor: Flavius Stoican.

Arbitru: Ovidiu Haţegan (Arad) 7.

Alb-albaştrii şi-au impus jocul în faţa unei echipe lipsită de omogenitate, victima ideală pentru debutul de campionat

balutaCraiova şi Iaşiul au deschis ediţia centenară a campionatului românesc, în ziua în care  Oltenia a fost anesteziată de vestea că o va primi pe celebra AC Milan. Rămas fără Pandurii şi cu perspectiva pierderii Universităţii, când aceasta îşi va inaugura în sfârşit moderna arenă, Mehedinţiul, judeţul fără fotbal în ligile naţionale, şi-a deschis stadionul în care s-au investit milioane de euro, dar care nu are aviz ISU pentru a se umple la venirea rosso-nerri-lor. 3.000 de suporteri au fost în tribune, dar parcă mai mult de a discuta de evenimentul de la finalul lunii, decât pentru a-i încuraja pe ai lor. Aflat la debutul oficial, dar venind după nişte meciuri amicale deloc convingătoare, Devis Mangia n-a riscat în formula de început şi titularii săi evoluau la Universitatea şi când pe vremea când tricourile nu arătau ca nişte costume populare.

De partea cealaltă, Stoican i-a moştenit doar pe cei doi stoperi şi pe căpitanul Cristea de la duetul Prunea-Neagoe. Aceştia au fost prezenţi şi ei la Severin, dar în tabăra gazdelor, lângă „Grande” Gică Craioveanu, alături de care reuşeau eventul în Bănie, în urmă cu 26 de ani. În Severinul natal, Stoican a fost aproape să reuşească minunea salvării „pandurilor” cu un lot schimbat complet în iarnă, dar „vara nu-i ca iarna” şi combinaţia portughezo-basarabeană a Iaşiului a fost prada ideală pentru un start cu dreptul al Craiovei. Nici la port n-a semănat trupa din Copou cu cea care câştiga play-out-ul, echipamentul verde creând impresia că pe teren se află Concordia Chiajna. În prima jumătate de oră, oltenii n-au prea vizitat careul advers, confirmând forma slabă din amicale. A avut noroc însă că a întâlnit un adversar mai mult decât accesibil. Şi un Haţegan cu atitudine diferită faţă de ultima vizită la Severin, la sfertul de finală cu Dinamo.

Nervozitate excesivă, atmosferă tensionată în rândul alb-albaştrilor

ivanCraiova are calitate, dar nu pare unită. Pe cât de bine se pot sincroniza, cei doi căpitani ai oltenilor, Ivan şi Băluţă, nu se suportă reciproc şi îşi oferă pase doar în când nu mai au alternativă. Deşi atunci când o fac, e mare pericol pentru adversari. Chiar dacă nu s-ar zice că-n Bănie sunt motive de harţă, atmosfera pare încordată. Când Băluţă şi Bancu s-au ciocnit la o minge la centrul terenului, aproape că au sărit scântei. Până şi bucuria la goluri nu este împărtăşită, ci asumată mai mult individual. Când a fost înlocuit cu Roman, Ivan a reacţionat ca şi cum i s-ar fi înjumătăţit salariul, Mangia având noroc că nu se afla pe direcţia atacantului, neobişnuit cu schimbări premature. Doar Zlatinski pare că încearcă să împace pe toată lumea. Şi contra Iaşiului a încercat să dezamorseze conflictele mocnite, inclusiv printr-o execuţie măiastră din lovitură liberă, care s-a izbit însă de transversală. Până la urmă, Craiova a intrat mai liniştită la cabine. Rebelii Băluţă şi Ivan au inversat rolurile iniţiale, iar decarul s-a strecurat la finalizare pentru a-şi plasa ideal lovitura de cap, exersată şi mai devreme în careul advers. Universitatea a rezolvat debutul în noul campionat de la începutul părţii secunde. Mingea a circulat tot pe filiera Ivan-Băluţă, finalizarea fiind revendicată de Gustavo, cu un şut în colţul scurt. Un gol „în numele tatălui”, brazilianul dedicându-l părintelui său dispărut recent.

La 2-0, şi celălalt portar din Republica Moldova, Calancea, a tresărit în câteva rânduri, deranjat de raidurile lui Platini şi Spătaru, cei doi jucători care au atras atenţia la debutul pentru Iaşi. Oaspeţii n-au contat însă cu adevărat, iar Ştiinţa a revenit cu 4 mari ocazii de a face scor. Băluţă a tras la poartă stârnind reproşurile lui Ivan, care tânjea după un assist, dar puţin mai târziu, când pasă ideală a venit, căpitanul Craiovei şi-a bătut joc de ea, complicând aiurea o finalizare simplă. Băluţă a mai confirmat cu o bară că a fost jucătorul meciului, unul în care micuţul decar s-a comportat ca un vârf masiv de careu, după execuţiile bifate. Bancu s-a fâstăcit şi el în faţa unei şanse imense de a înscrie. Roman şi Bărbuţ au debutat şi ei în alb-albastru, fără a avea realizări, iar Mateiu a rămas pe bancă, semn că Universitatea, faţă de perioada cu Mulţescu, are şi „bancă”, nu numai titulari.

Bancu: „Acasă nu ne temem de nimeni”

gustavoDupă meci, Devis Mangia a avut un discurs obişnuit după victorie, dar s-a referit şi la disputa cu AC Milan: „Am făcut o partidă bună, am marcat 2 goluri, am avut 2 bare şi alte ocazii. Primul meci este întotdeauna dificil, aşa că în primele 20 de minute am suferit puţin. Trebuie să avem răbdare cu astfel de echipe care se închid în propria jumătate. Noile achiziţii nu au jucat pentru că mai au nevoie de timp pentru a se adapta, unii au avut chiar probleme medicale. Cu Milan va fi cu siguranţă un meci extrem de dificil, au cumpărat jucători de clasă, dar noi trebuie să aşteptăm momentele care pot fi speculate, trebuie să fim pregătiţi”.

Noul decar al Ştiinţei, Alex Băluţă, a spus: „Mă bucur că am reuşit să înscriem şi că numărul 10 mi-a purtat noroc. Este prea devreme să ne gândim la titlu. Eu îmi doresc să ne batem la titlu, sper să avem toţi aceea gândire. Sper ca în acest an să muncim mai mult şi vom avea cu toţii de câştigat. Avem fanii alături, era senzaţional dacă puteam juca meciul cu Milan pe noul stadion, dar sperăm ca şi la Severin să avem parte de o atmosferă frumoasă”.

Nicuşor Bancu, jucătorul care a prevestit întâlnirea cu Milan, a declarat: „Ne bucurăm că ne-a ieşit jocul, am dominat din primul minut până la final, am şi ratat mult, dar până la urmă am şi marcat suficient pentru a câştiga. Ştiam că aveam o partidă grea, Iaşiul, chiar dacă a pierdut mulţi jucători, a adus alţii de calitate, însă acasă nu ne temem de nimeni, nu le-am dat nicio şansă. Am spus de la început că vreau să întâlnim AC Milan şi este o onoare pentru noi să jucăm cu o astfel de echipă. Bonucci şi restul sunt jucători de valoare şi nu ai oricând ocazia de a-i întâlni. Nu ne-am gândit deloc la meciul cu Milan, ci la cel cu Iaşi, iar acum ne gândim doar la jocul cu Chiajna”.