Primăria Craiova curtează asiduu CE Oltenia

0
393

Pentru a doua oară, de această dată în termeni şi mai hotărâţi şi cu o demonstraţie şi mai aplicată, autorităţile locale aduc în discuţie posibilitatea fuzionării SC Termo Craiova SRL cu Complexul Energetic Oltenia. Avantaje ar fi de ambele părţi, susţine municipalitatea, care se arată din ce în mai dispusă să meargă pe acest drum. Această idee vine şi în contextul în care actuala societate, SC Termo Craiova SRL, care se află în procedură de insolvenţă şi urmează un plan de reorganizare pe trei ani, face mari eforturi pentru achitarea facturii pe luna martie, declanşând, la rândul său, procedura de debranşare de la apă caldă a marilor datornici.

genoiu
Mihail Genoiu

La o săptămână de la primele declaraţii, primarul Mihail Genoiu a adus din nou în discuţie posibilitatea ca termoficarea să fuzioneze cu Complexul Energetic Oltenia. Pornind de la măsura de debranşare pe care SC Termo Craiova SRL a luat-o împotriva datornicilor, edilul-şef al Craiovei a spus, într-o conferinţă de presă, că este simplu să se dea liber la debranşări, dar că trebuie avut în vedere şi ce se întâmplă după. Costurile vor fi mai mari, în primul rând, pentru locatarii care, vrând-nevrând, vor trebui să-şi monteze fiecare centrale de apartament. Plecând de la preţurile care sunt acum pe piaţă, o astfel de investiţie ar însemna peste 10.000 de lei din bugetul familiei, ori dacă este vorba de persoane care nici acum nu-şi plătesc facturile, motivând că nu au suficienţi bani, este greu de anticipat cum vor face faţă unei asemenea cheltuieli.

Dezavantajele unor debranşări în masă

termoDacă se vor produce debranşări în masă de la sistem, în pierdere ar fi şi termoficarea, chiar şi furnizorul de energie. Reprezentantul Primăriei a arătat că o diminuare a cererii de agent termic nu aduce nici un fel de beneficiu furnizorului, ba, din contră. Automat, va trebui să scadă producţia şi se vor pierde locuri de muncă, a argumentat primarul Craiovei. „Este foarte simplu ca CET 2 să-şi propună să se închidă, este foarte simplu ca Primăria Craiova să stabilească, prin operatorul ei, să dea liber debranşărilor, dar asta înseamnă foarte multe lucruri pierdute. Primul lucru pierdut este faptul că, odată debranşate, costurile vor fi mult mai mari şi, pe de altă parte, multe locuri de muncă se pierd, atât de la CET 2, cât şi de la termoficare”, a declarat Mihail Genoiu.

De ce ar avea nevoie CEO de Craiova

Autorităţile locale sunt convinse şi că, dacă prima dată conducerea CEO nu a fost interesată de această fuziune, acum sunt câteva lucruri în plus care ar motiva-o să meargă în această direcţie şi să intre în asociere cu Primăria Craiova. „CEO a respins ideea prima dată şi o să o respingă până când o să vină să ne-o ceară, după părerea mea. Şi vă spun şi care este logica mea. La ora aceasta, CEO este interesat foarte mult de indicatorii pe care îi are de realizat în relaţia cu ministerul Energiei şi care sunt factori de evaluare pentru conducerea complexului. Viaţa complexului este mai lungă sau mai scurtă, în funcţie de ceea ce este legat de normele europene, de indicatorii pe care trebuie să îi realizeze şi la nivel european vizavi de poluare, de arderea cărbunelui etc.”, este de părere Mihail Genoiu.

CET 2, menţinută în viaţă de cei 60.000 de abonaţi

termo 1Mai mult, autorităţile susţin că sistemul de termoficare din Craiova întreţine activitatea de la CET 2, menţinând-o, practic, în viaţă. „Ceea ce spun eu şi susţin este vorba de CET 2 Craiova a cărui viaţă este legată de termoficare. Din mărgelele de centrale ale CEO, în speţă Turceni, Rovinari, CET 1 şi CET 2, ultima este singura centrală de cogenerare. Deci, ea trăieşte atât timp cât furnizează energie electrică, dar şi energie termică. Şi este greu să renunţi la un contract cu Primăria Craiova, cu aproximativ 60.000 de abonaţi în momentul acesta, la un consumator permanent cum sunt uzinele Ford. În momentul în care ai renunţat, automat nu poţi să rămâi ca o centrală de sine stătătoare pe furnizarea numai de energie electrică, atâta timp cât ai fost concepută ca şi cogenerare. Mai mult, eu consider că CET 2 Craiova poate să funcţioneze, la un moment dat, în sistem de cogenerare independentă de CEO. Dacă CEO va avea probleme vreodată, CET 2 ar putea să reziste de sine stătătoare”, a mai arătat primarul Craiovei.

Modernizările de reţele, făcute cu fonduri europene

Odată realizată fuziunea dintre termoficare şi CEO, transformările ce vor decurge din această măsură vor fi simple şi se vor putea realiza etapizat, cred reprezentanţii Primăriei Craiova. „Eu am clar în cap acest lucru şi am transmis şi dânşilor. Primul lucru care trebuie făcut este de schimbare a reţelelor, atât cea de transport a energiei termice, care este veche şi cu foarte multe pierderi. Al doilea lucru foarte important este scoaterea contoarelor în afara apartamentelor. Sunt nişte investiţii, dar nu sunt colosale. Aşa cum CEZ a putut să le facă, putem să le facem şi noi, în sensul că se schimbă coloanele care trec prin apartamente şi vor trece doar pe casa scării, iar fiecare apartament va avea un contor de măsurare a energiei termice la uşă. Bineînţeles, şi cu un distribuitor termic care se blochează automat în momentul în care plata nu s-a făcut”, a descris modul cum vede el lucrurile Mihail Genoiu.

Datoriile între cele două entităţi nu se şterg

termo 2Aceste investiţii nu vor cădea în sarcina CEO, ci vor fi făcute de societatea comună cu cei doi acţionari principali, CEO şi CLM Craiova, mai spun autorităţile. „Toate fondurile europene se pot obţine doar în această situaţie în care producţia şi distribuţia sunt în aceeaşi formă juridică”, a subliniat edilul-şef al Craiovei. Cât priveşte datoriile termoficării către CEO, Primăria Craiova spune că acestea se vor recupera în continuare, fiind problema lichidatorului. „Eu vorbesc de viitor şi de o firmă nouă care nu trebuie să ajungă în aceeaşi situaţie, într-un timp foarte scurt. Este vorba de o realitate a lucrurilor pe care o cunoaştem, ea vine din istorie, nu se va schimba niciodată nimic dacă nu se va ţine cont de aceste două realităţi foarte clare şi dure: nu pot fi strânşi banii atâta timp consumatorul nu poate fi constrâns prin oprirea furnizării de energie, dacă nu plăteşte şi nu pot fi obligaţi consumatorii să plătească pierderile din reţea ale unei furnizări prost efectuate. Şi atunci este vorba de această gândire care ar duce la creşterea eficienţei, şi a producţiei şi a termoficării”.

Peste 216 milioane de lei, debite de recuperat

CEO şi SC Termo Craiova SRL se află, în acest moment, implicate într-un proces de reorganizare judiciară, cauzat de neplata datoriilor. Pentru că se acumulaseră debite foarte mari, populaţia din Craiova neplătindu-şi facturile de energie termică, CEO a cerut falimentul societăţii de termoficare din Craiova. Instanţa a declarat intrarea în procedură de insolvenţă şi a desemnat un administrator sindic, care, la rândul său, a propus un plan de reorganizare. Acceptat de creditori şi confirmat de Curtea de Apel Craiova, planul de reorganizare a început să fie pus în aplicare în februarie 2016, fiind programat pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 4 ani. În acest plan, se prevede „lichidarea parţială a activelor debitorului, combinat cu restructurarea şi continuarea activităţii acestuia”. Totalul datoriilor înscrise în tabelul definitiv al creditorilor este de 373.628.176,09 lei, iar al celor programate a fi plătite prin planul de reorganizare este de 216.972.742,67 lei.