Ca să scape de dosarul penal / A vrut să mituiască un ofiţer de la Rutieră cu bani de la soacră-sa

0
78

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Alin Iulian Vasilcoiu, de 26 de ani, din localitatea Ţuglui, pentru infracţiunile de dare de mită şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. Tânărul a fost reţinut pe 17 iunie, fiind prins în flagrant în timp ce îi dădea comisarului-şef Florin Cristea, de la Serviciul Rutier Dolj, 1.800 de lei, ca să nu-i întocmească dosar penal pentru conducere fără permis.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 17 iunie, echipajul Serviciului Rutier Dolj format din comisarul-şef Florin Cristea şi agent-şef principal Anton Bică, aflat în misiune de supraveghere a traficului rutier, constatarea şi sancţionarea contravenţiilor şi infracţiunilor prevăzute de OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice s-a postat, în jurul orei 8.00, cu autoturismul de serviciu, pe DN 56 Craiova – Calafat, în satul Balta Verde, comuna Podari, la capătul unei alei ce duce la depozitele SC Dumagas SRL.

A abandonat autoturismul şi a fugit

În jurul orei 9.30, comisarul-şef Cristea a făcut semnal de oprire pentru control unui autoturism marca Ford Mondeo, înmatriculat în Bulgaria, cu numărul TX-8929-KX, întrucât observase că femeia de pe scaunul din dreapta faţă ţinea în braţe un copil de aproximativ 2 ani. „Autoturismul a oprit la o distanţă de circa 15-20 de metri de locul unde era poliţistul şi a rămas în aşteptare, cu motorul pornit. Comisarul-şef Cristea Florin s-a deplasat la autoturismul oprit, dar, în momentul în care a ajuns în dreptul portierei din stânga faţă a autoturismului, conducătorul acestuia a demarat în trombă, în direcţia satului Podari, cu intenţia de a se sustrage controlului”, se arată în rechizitoriul Parchetului. Cei doi poliţişti au pornit în urmărirea fugarului, cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, iar după ce au traversat podul peste râul Jiu au observat autoturismul urmărit în staţia de alimentare cu GPL, de la intrarea în Podari. Fordul era abandonat, cu geamurile şi uşile deschise, iar ocupanţii acestuia fugiseră pe lângă abator. Comisarul-şef Florin Cristea a pornit după ei, revenind după vreo 10 minute, cu cei doi majori şi minorul în braţe. S-a stabilit că tânărul de la volan era Iulian Alin Vasilcoiu, din satul Ţuglui, femeia era soţia lui, Florentina, care îl ţinea în braţe pe copilul lor, David.

A primit 500 de euro de la soacră, din Italia

„Vasilcoiu Iulian Alin a declarat că s-a deplasat cu autoturismul ce-i aparţine soacrei sale din satul Balta Verde spre Ţuglui şi a condus până i s-a făcut semnal de oprire, pe o distanţă de circa 2 km, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule”, au mai reţinut procurorii în rechizitoriu. Soţii Vasilcoiu au fost duşi la Postul de Poliţie Podari, unde comisarul-şef Florin Cristea a intrat într-un birou cu Alin Iulian Vasilcoiu şi s-a apucat să întocmească procesul-verbal de constatare a infracţiunii. În aceste condiţii, tânărul a început să insiste pe lângă ofiţer să nu-i facă dosar penal, promiţându-i în schimb 500 de euro. Poliţistul l-a refuzat categoric, însă asta nu l-a împiedicat pe Vasilcoiu să insiste în continuare, astfel că poliţistul a luat decizia de a-l denunţa pe tânăr la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj. În baza denunţului s-a constituit o echipă operativă formată din procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi ofiţeri ai Serviciului Judeţean Anticorupţie, s-a autorizat înregistrarea convorbirilor din mediul ambiental, iar comisarul-şef Cristea a revenit la Postul de Poliţie Podari, ca să-l audieze pe Vasilcoiu. Numai că acesta nu avea actele la el, aşa că a fost invitat să se prezinte cu toate documentele la sediul IPJ Dolj – Serviciul Rutier, pentru a se verifica legalitatea deţinerii autoturismului.

Tânărul, cel mai probabil îşi sunase soacra, care este în Italia, pentru că, în jurul orei 15.00, a ridicat de la sediul serviciului Western Union din cartierul Brazda lui Novac, suma de 500 de euro. S-a oprit la o casă de schimb valutar, unde a schimbat 400 de euro în lei, iar în jurul orei 16.00 s-a prezentat la sediul Serviciului Rutier. Auzind de la comisarul-şef Cristea că dosarul său îşi va urma cursul legal, Vasilcoiu a început din nou să-l roage cu bani pe poliţist, ca să „uite” de dosar. „Observând că poliţistul nu cedează insistenţelor sale, inculpatul i-a spus acestuia că dacă nu-i face dosar penal va primi suma de 400 de euro, pe care i-a primit de la soacra sa, din Italia. Văzând că este refuzat categoric, inculpatul a pus pe biroul din încăpere, la care stătea împreună cu poliţistul, suma de 1.800 de lei, echivalentul a 400 de euro promişi, şi şi-a manifestat dorinţa de a părăsi sediul poliţiei”, au mai reţinut procurorii în rechizitoriu.

A intrat imediat echipa operativă, şi, fiind întrebaţi cu privire la banii de pe birou, atât poliţistul,cât şi Vasilcoiu au declarat că suma a fost oferită drept mită pentru a nu întocmi dosarul penal. Vasilcoiu a fost reţinut pe 24 de ore, iar pe 18 iunie a fost arestat preventiv pentru dare de mită.

Luni, 15 iulie a.c., dosarul în care Alin Iulian Vasilcoiu a fost trimis în judecată s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, în aceeaşi zi instanţa menţinând arestarea preventivă a doljeanului. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 19 august a.c.