Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, pe scenele festivalurilor naţionale şi internaţionale

0
781

Recitaluri pe scenele Festivalului Internaţional de Arte „Valurile Dunării” din Vidin (Bulgaria), Festivalului Internaţional „Muzici şi tradiţii în Cişmigiu” din București și Festivalului Internaţional de Folclor Oradea 2013, urmate, în curând, de un schimb cultural cu Ansamblul Profesionist „Junii Sibiului” și de pregătiri pentru participarea, în octombrie, la Festivalul-concurs al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” de la Craiova. Astfel se prezintă agenda artistică din această vară a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, instituție care, de-a lungul celor peste 20 de ani de existență, a obținut – și continuă să o facă – un binemeritat succes și renume atât în țară, cât și în străinătate.

Transpunerea în scenă cu cea mai mare grijă a jocurilor tradiţionale şi promovarea cu consecvenţă a cântecului popular autentic au făcut din Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” unul dintre cele mai reprezentative şi valoroase din România. Este motivul pentru care, an de an, artiștii săi primesc invitații și aplauze la unele dintre cele mai prestigioase manifestări de gen. Și la acest sfârșit de stagiune activitatea instituției a fost una „intensă și plină de satisfacţii”, după cum subliniază impresarul Mihaela Smarandache.

Ropote de aplauze la evenimente cu tradiţie pentru iubitorii de folclor

Astfel, artiştii craioveni au cules ropote de aplauze în Bulgaria, la Festivalul Internaţional de Arte „Valurile Dunării”, unde alături de ţara-gazdă au participat ansambluri din Franţa, Serbia, Polonia, Rusia şi unde o seară întreagă a fost dedicată României. Au plecat apoi la Bucureşti, pentru a participa la Festivalul Internaţional „Muzici şi tradiţii în Cişmigiu”, ajuns la ediția a VII-a și organizat în perioada 21-23 iunie. În cadrul acestui eveniment cu tradiţie pentru iubitorii de folclor – care a reunit 1.200 de artişti din lumea întreagă –, Ansamblul „Maria Tănase” a prezentat două spectacole într-o singură zi.

La începutul acestei luni, soliștii, orchestra și ansamblul de dansatori craioveni au ajuns și la Festivalul Internaţional de Folclor Oradea 2013 – ediția a III-a (5-7 iulie), unde au lăsat o impresie deosebită nu numai spectatorilor, ci şi reprezentanţilor ţărilor participante – Cipru, Grecia, Serbia, Slovacia, Turcia şi Ungaria.

Se pregătesc să marcheze, la Craiova, centenarul nașterii Mariei Tănase

Chiar dacă din 26 iulie vor intra în binemeritata vacanță, în perioada 28-30 iulie vor avea un schimb cultural cu Ansamblul Profesionist „Junii Sibiului” şi cu un grup de japonezi atât de îndrăgostiţi de folclorul oltenesc încât vor să înveţe dansurile noastre populare. De asemenea, perioada de concediului va fi una de pregătire atât pentru participarea la Festivalul-concurs al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” – care va avea loc de la Craiova între 14 și 18 octombrie –, cât şi pentru centenarul nașterii Doamnei Cântecului Popular Românesc (25 septembrie), pe care instituția îl va sărbători în această toamnă printr-un amplu spectacol.

***

«Nu e uşor să străbaţi ţara în lung şi în lat, dar satisfacţia lucrului bine făcut este pe măsura efortului depus. Iar aprecierea publicului şi faptul că suntem ambasadorii Craiovei atât în ţară, cât şi în străinătate, promovând cultura şi tradiţiile locale, mai ales acum, când oraşul nostru a intrat în cursa pentru câştigarea titlului de Capitală Cultural Europeană, nu poate decât să ne umple sufletul de bucurie şi să ne motiveze să mergem mai departe», a declarat Oana Bică, managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.