Sălile de operaţie de la Spitalul Judeţean s-au transformat în şantiere

0
303

După o lungă perioadă de aşteptare, blocurile operatorii din cadrul Spitalului Judeţean din Craiova vor fi, în sfârşit, renovate. Lucrările de reabilitare a spaţiilor medicale au început deja, iar investiţia se ridică la peste două milioane de lei, bani ce au fost alocaţi de Consiliul Judeţean Dolj. Reprezentanţii spitalului se aşteaptă ca, odată cu finalizarea lucrărilor, sălile de operaţie să capete o cu totul altă înfăţişare şi să asigure cele mai bune condiţii pentru chirurgi, dar şi pentru pacienţi.  

Deocamdată, doar o parte din sălile de operaţie au intrat în proces de reabilitare. Conducerea spitalului a luat hotărârea ca lucrările să se desfăşoare etapizat, tocmai pentru a nu perturba activitatea medicală, mai ales că la Spitalul Judeţean din Craiova ajung cazuri grave din toată Oltenia. Aşa se face că, pentru moment, prioritate au blocurile operatorii de la etajele 4, 7 şi 9. Aici, muncitorii au început deja să decoperteze gresia şi faianţa, urmând ca, în situaţia în care  graficul de lucru va fi respectat, lucrările să se finalizeze într-o lună. Vor fi eliberate, apoi, alte săli de operaţie, ce vor fi şi ele reabilitate.

Reparaţii la trei blocuri operatorii

În aceste condiţii, conducerea unităţii sanitare recunoaşte că modernizarea blocurilor operatorii nu va fi una deloc uşoară. Având în vedere numărul mare de internări şi faptul că în permanenţă sunt bolnavi care au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, graficul de lucrări trebuie respectat întocmai.

„Nu este deloc uşor ca un spital să-şi desfăşoare activitatea în condiţii normale dacă se efectuează şi lucrări de reabilitare. Acestea însă erau absolut necesare. A trebuit să stabilim nişte circuite funcţionale pe unde să fie aduşi toţi bolnavii. În acest sens, am hotărât să nu începem reparaţiile în toate blocurile operatorii pentru că ar fi însemnat să sistăm activitatea, lucru imposibil având în vedere că suntem spital de urgenţă. Reparaţiile au început la etajul 7. Acolo sălile de operaţii au fost eliberate în totalitate pentru a se derula reparaţiile. Am început reparaţiile, limitat, şi la etajul 4, pentru că acolo avem mai puţine săli. Este vorba de sălile de la ORL. Am mai organizat activitatea şi în Urgenţă. Al treilea punct de lucru este la etajul al nouălea. S-a intrat în sălile de la chirurgie infantilă, pentru că şi medicii de acolo pot să lucreze în blocul operator care a fost reabilitat de la etajul al cincilea”, a declarat conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Solicitări la Ministerul Sănătăţii pentru aparatură şi instrumentar

Spaţiile medicale destinate intervenţiilor chirurgicale ar urma să capete, până la sfârşitul anului, o cu totul şi cu totul altă înfăţişare, pornind de la sălile de operaţie propriu-zise, holuri şi până la vestiarele cadrelor medicale. Cu această ocazie vor fi schimbate uşile şi ferestrele, iar pereţii vor fi în totalitate refăcuţi. Se vor schimba gresia şi faianţa, iar pe jos va fi montat linoleum antistatic. Valoarea investiţiei se ridică la 2 milioane de lei, finanţarea fiind asigurată de Consiliul Judeţean Dolj.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, cel puţin în ultimii zece ani, în blocurile operatorii în care se desfăşoară acum lucrări de reabilitare nu au mai fost efectuate reparaţii. În aceste condiţii, investiţia era una absolut necesară.

Din păcate, cel puţin pentru moment, reparaţiile nu vor fi dublate şi de dotarea cu instrumentar şi aparatură. Solicitări în acest sens au fost trimise la Ministerul Sănătăţii, de unde se aşteaptă, încă, un răspuns. „Lucrările avansează destul de bine, în sensul că se lucrează într-un ritm intens. Se decopertează faianţa şi gresia. Deocamdată sunt doar reparaţii curente. În ceea ce priveşte dotarea de instrumentar sunt alte surse de finanţare. Avem şi solicitări trimise la Ministerul Sănătăţii în acest sens. Vom vedea în viitor ce se va întâmpla, pentru că, într-adevăr, şi la acest capitol este nevoie de îmbunătăţiri. Chiar şi în ceea ce priveşte aparatura. Deocamdată facem reparaţiile curente, infrastructura şi, apoi, o să vedem ce se întâmplă”, a mai spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova.