Ministerul Sănătăţii, în căutarea de soluţii pentru aprovizionarea cu medicamente

0
111

Aprovizionarea cu medicamente, mai ales cele pentru bolnavii de cancer, reprezintă, încă, o problemă pentru multe din spitalele româneşti. În aceste condiţii, România, Polonia şi Bulgaria caută soluţii comune pentru asigurarea continuităţii în aprovizionarea cu medicamente, în special oncologice, care nu se mai produc sau care există în piaţă, dar aprovizionarea se face cu disfuncţionalităţi, deoarece nu mai există un interes comercial din partea producătorilor sau distribuitorilor.

Recent, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a participat la reuniunea Consiliului Informal de Sănătate al Uniunii Europene, organizat sub egida Preşedinţiei Republicii Cipru, acolo unde a reluat discuţiile cu miniştri ai Sănătăţii din ţările europene privind asigurarea cu medicamente oncologice ale unităţilor sanitare.

Întâlniri bilaterale cu miniştrii Sănătăţii din mai multe ţări europene

Printre altele, Ministrul Sănătăţii a avut o serie de întâlniri bilaterale cu miniştrii din Polonia, Belgia, Finlanda, Bulgaria şi Cipru, dar şi cu directorul regional al Organizaţiei Mpndiale a Sănătăţii şi cu Comisarul European. În cadrul acestora, ministrul român a subliniat nevoia unui schimb de experienţă privind reforma sistemului medical european, a sistemului de asigurări, dar şi problema lipsei de medicamente vitale pentru anumite tratamente.

„În toate ţările există disfuncţionalităţi privind aprovizionarea cu medicamente, generate de cauze diferite, în special de lipsa materiei prime care este asigurată de ţări ca India sau China. Am convenit să ne unim eforturile şi, împreună, să facem demersuri pe lângă producătorii de medicamente pentru rezolvarea situaţiei”, a declarat cu această ocazie ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi.