Polivalenta, emoţii mari la omologare

0
450

Deşi arată spectaculos, Polivalenta din Bănie trebuie să treacă, pe lângă verificările şi probele tehnice, şi prin testul de calitate al specialiştilor sportivi, care este şi cel mai riguros. În aşteptarea omologării sălii, constructorii montează cu mare artă suprafaţa de joc, cea care va fi în centrul atenţiei, cerându-se să fie executată dintr-un lemn de foarte bună calitate şi să fie montată impecabil.

Ajunsă la numai un pas de inaugurare, Sala Polivalentă se pregăteşte deja pentru vizita omologatorilor sportivi. Cum cel mai important factor pentru aceştia pare să fie suprafaţa de joc, constructorii au lăsat pe ultima sută de metri aşezarea parchetului. “Fiind vorba de un parchet competiţional, trebuie să-l montăm în nişte condiţii speciale, adică la o temperatură scăzută. E contraindicat să-l aşezăm când e foarte cald în interior şi, de aceea, mai întâi trebuie să aşteptăm ca să coboare gradele. Respectăm toate indicaţiile, pentru că este una dintre cele mai atent verificate părţi a sălii”, a explicat Tony Bălăcescu, director local al SC Concas Buzău, care este antreprenorul general al sălii.

Parchetul, care este montat în proporţie de 60%, este fabricat din lemn importat din Norvegia şi tratat în Germania. Până la sfârşitul acestei săptămâni se preconizează că toată suprafaţa de joc să fie îmbrăcată cu acest parchet, iar în week-end să se treacă la trasarea terenurilor de sport.

Un ring de box, printre dotările speciale

În proiect, sala este prevăzută cu suprafeţe de joc pentru patru tipuri de sporturi de sală: handbal, baschet, volei şi tenis. Pentru competiţiile internaţionale sau galele sportive de înaltă clasă, Polivalenta de la Craiova va beneficia şi de dotări speciale. Directorul Bălăcescu spune că este vorba de nişte covoare speciale pentru handbal, volei, tenis şi badminton, care vor fi folosite numai pentru competiţiile reprezentative internaţionale, restul întrecerilor judeţene şi interjudeţene fiind găzduite pe terenurile trasate direct pe parchet. “Chiar în aceste zile a fost adus şi un ring de box, care a fost depozitat în magazie şi va putea fi montat direct pe parchet când se va organiza o competiţie de acest gen”, a mai spus Bălăcescu. Printre dotările obligatorii pentru omologare sunt şi cele două tabele electronice, dintre care una a fost deja montată. “Sala nu putea să fie omologată fără cea de-a doua tabelă. Iniţial, a fost o singură tabelă de scor, dar a mai fost comandată una”. O bună impresie vor face şi cele două tribune, dispuse lateral şi dotate cu 4.000 de scaune pentru spectatori.

Inima sălii, reţelele din subsol

Subsolul este o adevărată uzină care este trebuie să ţină în viaţă sala. Aici se află vestiarele jucătorilor, camerele arbitrilor, săli pentru pregătirea fizică. “Sala de forţă este terminată şi echipată cu materialul sportiv. Sauna şi jacuzzi, de asemenea, sunt gata, li s-au făcut şi probele de apă şi lumini”, a mai spus Bălăcescu. Un spaţiu generos este dedicat presei, fiind amenajate camere speciale pentru luarea interviurilor şi redactarea ştirilor. Tot la subsol se află şi centrul de comandă al întregii aparaturi care funcţionează în sală. Dispozitivele anti-incendiu, precum şi sistemul anti-efracţie sunt conectate la o unitate centrală care va fi supravegheată permanent.

“Tot ce se va întâmpla în interiorul şi în exteriorul sălii va fi ţinut sub control, inclusiv regimul termic din sala de competiţie. Incinta şi exteriorul sunt monitorizate video cu 24 de camere, care au vizibilitate totală şi care stochează toate datele în memorie”, a explicat Bălăcescu. Polivalenta are şi o instalaţie proprie de sonorizare şi una de transmisie live a competiţiilor din sală.

Parcările, toropite de caniculă

Deşi s-a dat un termen de 1 august, inaugurarea ar putea fi întârziată de amenajările care se fac la exterior. De jur-împrejurul Polivalentei se construiesc locuri de verdeaţă, dar şi spaţii de parcare care să fie folosite de spectatorii veniţi să asiste la competiţiile din sală. SC Construcţii Erbaşu SA, care a câştigat licitaţia pentru această parte de lucrări, nu reuşeşte să ducă la final amenajarea carosabilului. În aceste zile, se lucrează la turnarea stratului de uzură, care este şi ultimul, pe suprafaţa parcării, următoarea etapă fiind trasarea propriu-zisă, cu vopsea, a alveolelor în care trebuie să staţioneze maşinile.

“Oamenii vin pe şantier, dar, din cauza căldurilor foarte mari, nu pot să toarne asfaltul. Au spus că se vor mobiliza şi vor încerca să termine totuşi până pe 1 august, când am spus că vom fi pregătiţi să predăm întreaga construcţie Primăriei Craiova”, a mai spus Bălăcescu. Iluminatul exterior al sălii, realizat cu reflectoare puternice, este finalizat şi chiar a fost probat.