Şase luni cu suspendare pentru cultură de canabis în apartament

0
784

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au pronunţat soluţia în cazul apelului formulat de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, dar şi de cei doi tineri craioveni reţinuţi în noiembrie anul trecut, după ce în apartamentul pe care îl închiriaseră pe „Calea Bucureşti” din municipiu s-a descoperit o cultură de canabis. Instanţa de apel le-a menţinut celor doi tineri pedepsele la care au fost condamnaţi în martie a.c. de Tribunalul Dolj, şase luni de închisoare cu suspendare, însă a dat dreptate şi procurorilor care nu fuseseră de acord cu faptul că Tribunalul schimbase încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina celor doi. Sentinţa Curţii de Apel Craiova poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Reamintim că, în luna noiembrie 2011, craioveanul Marin Culcea a anunţat Poliţia că,  în apartamentul pe care îl avea pe „Calea Bucureşti”, din municipiu, şi pe care îl închiriase unui student, a găsit o cultură de canabis. Bărbatul venise la apartament fără să-şi anunţe vizita, uimit de consumul foarte mare de energie electrică al chiriaşilor săi.

Pe 11 noiembrie 2011 ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu poliţişti din cadrul IPJ Dolj, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins la blocul R1 de pe “Calea Bucureşti” din municipiu, găsind mai multe ghivece cu peste 20 de plante de cannabis. Cei care înfiinţaseră plantaţia avuseseră grijă să se doteze cu toate cele necesare pentru creşterea şi supravegherea plantelor de canabis, mai precis un neon puternic cu lumină ultravioletă, un ventilator pentru a asigura o temperatură constantă, un termometru de cameră şi mai multe recipiente conţinând îngrăşăminte pentru creşterea plantelor.

Proprietarul apartamentului habar nu avea despre ce se întâmpla sub acoperişul său şi le-a explicat oamenilor legii că închiriase apartamentul unui tânăr. S-a dovedit că cel care închiriase apartamentul era Ionuţ Alexandru Zărnescu, de 23 de ani, student, din Craiova. Prin extinderea cercetărilor şi în baza autorizaţiilor emise de magistraţi, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat simultan trei percheziţii domiciliare, două la imobile folosite de Zărnescu şi a treia acasă la Miruna Andreea Pera, de 20 de ani, fiica patronului de la Hanul Doctorului, care împreună cu Zărnescu se ocupau efectiv de cultura de canabis.

În urma percheziţiilor, acasă la Ionuţ Zărnescu oamenii legii au mai găsit aproximativ 20 de grame de fragmente vegetale uscate ce păreau a fi canabis şi care au fost trimise la Bucureşti, pentru analize de laborator. Cei doi tineri au fost reţinuţi de procurorul de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Pe 12 noiembrie au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Dolj, pentru 29 de zile, sub acuzaţia de trafic de droguri de risc, însă tânărul a fost eliberat din arest pe 24 noiembrie, iar fata pe 28 noiembrie.

În ianuarie 2012, cei doi au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de cultivare şi trafic de droguri de risc, iar pe 13 martie a.c., Tribunalul Dolj a pronunţat sentinţa. Judecătorii au schimbat încadrarea juridică din trafic de droguri de risc în cultivare ori deţinere de droguri pentru consum propriu şi i-au condamnat pe Zărnescu şi Pera la câte şase luni de închisoare cu suspendare. În plus, inculpaţii au fost obligaţi să plătească şi câte 2.200 de lei drept cheltuieli judiciare, fiindu-le confiscate toate obiectele folosite în activitatea infracţională.

Atât inculpaţii, cât şi procurorii DIICOT au făcut apel, care s-a judecat până săptămâna trecută la Curtea de Apel Craiova. Instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptelor aşa cum fuseseră reţinute de procurori, însă a menţinut aceleaşi pedepse pentru tineri, respectiv 6 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni. Atât inculpaţii, cât şi procurorii pot face recurs împotriva deciziei Curţii de Apel.