Situaţia medicală în cazul TBC în şcoli, ţinută sub control

0
523

În urmă cu câteva zile a apărut un caz de posibil TBC, după ce o profesoară de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonski” a fost diagnosticată cu o formă uşoară, necontagioasă, a  tuberculozei. S-a dovedit că nu sunt motive de îngrijorare, s-au luat măsurile de rigoare, s-a mers pe prevenire şi remediere şi totul a decurs normal. Nu a trecut prima zi de linişte şi alt caz, pe aceeaşi speţă, TBC, a apărut. La două unităţi de învăţământ au fost semnalate două forme de TBC, s-a creat, aşa cum este şi normal, o  mişcare în rândul opiniei publice, dar, în final, s-a dovedit că nu sunt motive de îngrijorare.

 dspMass-media „a luat foc” după ce la Şcoala „Alexandru Macedonski” din Craiova o profesoară a fost diagnosticată cu „tuberculoză ganglionară”, o formă necontagioasăa TBC. Sigur, în astfel de caz s-au adoptat măsurile de rigoare. După numai o zi, alte două cazuri au apărut. Doi elevi de la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi”, respectiv Şcoala Gimnazială „Sfântul Gheorghe” au fost depistaţi cu sindromuri asemănătoare TBC, iar analizele au mers înainte. S-a vorbit, la un moment dat, de ceva contagios, situaţie care pute duce la efecte grave, inclusiv la carantină. Din fericire, nua fost decât o alarmă falsă.

„Am auzit de cazul copilului respectiv, el avea şi un istoric medical, familia sa fiind suferindă de tuberculoză, şi am anunţat medicul şcolar, iar de acolo s-a mers conform protocolului. Sigur, iniţial, ne-am speriat, peste 20 de tineri şi 15 cadre didactice fiindsupuse unor analize medicale şi am aşteptat rezultatul, dar mai multe vă poate spune medicul şcolar”, a declarat prof.  Lucian Săndoi, director al Liceului Teoretic „Tudor Arghezi”.

De asemenea, prof. Radu Nicolae,manager al Şcolii Gimnaziale „Sf. Gheorghe”, a menţionat: „Am fost înştiinţaţi de cazul copilului şi am demarat o serie întreagă de cercetări, inclusiv medicale şi de igienizare. Am înţeles că nu a fost ceva contagios, însă ne-am luat toate măsurile de rigoare”.

„Este totul sub control”

isjCeea ce s-a întâmplat în cele două şcoli nu putea rămâne fără reacţie. „Am avut toate datele la dispoziţie, am mers şi mai departe, înştiinţând DSP, astfel încât să nu fim puşi în situaţii neplăcute. Aşteptăm rezultatele analizelor şi, din ceea ce ştim, nu sunt motive de îngrijorare. Situaţia este, putem spune, sub control”, a declarat prof. Lavinia Elena Craioveanu, inspector general al învăţământului doljean.

La rândul său, medicul  Marian Smeu, de la „Arghezi”, a declarat: „Sunt convins că a fost vorba despre un caz dificil. Am aşteptat rezultatele investigaţiilor medicale şi numai aşa ne putem pronunţa. Am aflat că nu este ceva contagios, dar au fost bune metodele de profilaxie adoptate”. Credem că cea mai importantă părere este cea a Direcţiei de Sănătate Publică Dolj: „ … În trei unităţi de învăţământ din Craiova au fost diagnosticate trei cazuri de tuberculoză pulmonară cu examen de spută Bk negativ, la microscopie, nu sunt contagioase şi nu prezintă o sursă de îmbolnăvire pentru contacţi. În judeţul Dolj se află sub tratament peste 700 de pacienţi, iar incidenţa tuberculozei este de 113/100.000 de locuitori”, se arată în comunicatul depresă semnat de dr. Narciza Dinică, purtător de cuvânt al DSP Dolj şi coordonator al Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei Dolj.