„Sărbătoarea Muzicii”, la Craiova

0
68

muzica 2Alliance Française – Filiala Craiova şi prietenii săi francofoni şi francofili organizează, ca în fiecare an, „Fête de la Musique” / „Sărbătoarea Muzicii”, sub deviza „Pour la fête de la musique, faites de la musique!”. Spiritul acestei manifestări îl reprezintă deschiderea şi dialogul între genurile muzicale specifice diferitelor colţuri ale lumii. Evenimentul, aflat la cea de-a 35-a ediţie la nivel internaţional şi a 25-a la Craiova, va fi marcat printr-un minirecital susţinut astăzi, la sediul instituţiei, din strada „Romain Rolland” nr. 7, şi printr-un spectacol chiar pe 21 Iunie, când are loc „Sărbătoarea Muzicii”, care va aduce în faţa publicului numeroşi artişti craioveni, dar care îi provoacă şi pe amatori să ia microfonul.

Este pentru a 25-a oară când Filiala Craiova a Alliance Française îşi propune să sărbătorească prin muzică şi cântec începutul astronomic al verii – 21 Iunie. De altfel, solstiţiul de vară a fost ales drept sărbătoare a muzicii în 1982 în Franţa, pe când Jacques Lang era ministru al Culturii. Ideea era lansată în scopul unirii membrilor comunităţilor locale sub semnul participării la manifestări agreabile, devenite în curând foarte populare. Aceeaşi idee a animat şi Alliance Française Craiova încă din 1992, după cum îşi aminteşte prof. Elena Trăilă, preşedinta filialei.

Ca un preambul la „Fête de la Musique” / „Sărbătoarea Muzicii”, Alliance Française Craiova organizează astăzi, de la ora 19.00, un minirecital susţinut de Trio Suchici: Andreea Suchici – elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova (vioară), Lucian Suchici – absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (pian) şi Mircea Suchici – artist instrumentist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” (violoncel).

muzica 1„Sărbătoarea Muzicii” – eveniment internaţional care se desfăşoară pe cinci continente, în noaptea cea mai scurtă a anului – va fi marcată marţi, 21 iunie, printr-un spectacol organizat tot la sediul filialei craiovene a Alliance Française. Invitaţi sunt solista Mădălina Amon şi membri ai formaţiei „Generaţia Folk”, un grup rock format din elevi în clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Carol I” şi Trio Suchici. Li se vor alătura arh. Cristian Ciomu cu compoziţii proprii la orgă, Cornel Popescu (caval) şi soprana Ilinca Zamfir. Organizatorii vor oferi însă microfonul tuturor amatorilor ce doresc să se manifeste muzical, încurajându-i cu deviza „Să începem vara cântând împreună!”.

Ediţia de anul acesta a Fête de la Musique se va desfăşura în mai multe oraşe din România şi va include concerte susţinute de numeroase trupe şi artişti.