Ploile ne lasă fără asfalt pe mai multe străzi / Pojarul gropilor

0
66

Traficul este închis, de ieri, în zona pasajului suprateran din Valea Vlăicii, după ce un crater cât toate zilele a apărut în asfalt. Autorităţile au fost nevoite să oprească accesul maşinilor până ce firma SCT Bucureşti va remedia problema. Tot ieri, încă două străzi din Craiova au crăpat din cauza precipitaţiilor care s-au infiltrat pe lângă capacele de canalizare.

1Cea mai mare groapă a apărut chiar în cea mai circulată zonă a oraşului. La câţiva metri de la intersecţia din Valea Vlăicii, pe sensul de mers către Universitate, asfaltul a alunecat în subteran şi a lăsat în urmă cu crater cât toate zilele, dacă ţinem cont că depăşeşte un metru în diametru. Autorităţile locale au închis însă rapid circulaţia, separând cu benzi izolatoare porţiunea de drum de la intersecţie şi până aproape de trecerea pietonală pe sub pasaj. În felul acesta, accidentele au fost evitate.

„Din fericire, nu s-a întâmplat nici un accident acolo pentru că am intervenit destul de repede şi am securizat zona, nu mai trece nici o maşină. Am chemat firma care a efectuat lucrarea acolo şi am solicitat să remedieze problema cât mai repede cu putinţă pentru ca traficul să poată fi reluat, fiind vorba de o zonă extrem de circulată”, a declarat viceprimarul Craiovei, Dan Daşoveanu.2

SCT Bucureşti astupă craterul din Valea Vlăicii

Din primele evaluări, se pare că spărtura în asfalt a fost provocată de ploile din ultimul timp. Autorităţile susţin că volumul de apă s-a aglomerat în zona respectivă şi s-a infiltrat pe lângă gura de canal existentă chiar în mijlocul străzii. Luând-o într-o direcţie greşită, apa a spălat stratul de nisip de sub asfalt şi a colmatat canalizarea. În ultima fază, după ce a băltit o perioadă sub stratul de bitum, acesta a cedat şi s-a surpat.

„SCT Bucureşti (n.r. – firma executantă) a făcut constatarea la faţa locului şi se pare că este vorba de o eroare la reţeaua de canalizare de acolo, care a provocat colmatarea şi, apoi, surparea asfaltului. Firma şi-a asumat acest lucru şi va reface lucrarea pe porţiunea respectivă”, a mai spus viceprimarul Craiovei.

Ca să facă haz de necaz, cineva a găsit de cuviinţă să semnalizeze groapa din asfalt cu un afiş inedit, mesajul „wanted” („căutat”) apărea sub fotografia unei cârtiţe care îşi scotea capul dintr-o groapă, aluzia fiind că bietul animal era cel care provocase paguba. „Fiecare se exprimă cum poate. Asta înseamnă democraţie, iar în Craiova avem democraţie, nu?”, a comentat Dan Daşoveanu.

Au mai crăpat două străzi

Dincolo de acest aspect hilar, se pune serios problema străzilor recent asfaltate care nu par să se resimtă după ultimele precipitaţii. Dacă în cazul pasajului suprateran, lucrurile se vor rezolva – SCT Bucureşti asumându-şi reparaţia întrucât strada se află în garanţie –, problema se pune cu celelalte străzi care capătă, subit, cratere. Tot ieri, au apărut gropi pe alte două străzi din Craiova – pe „Tecuci” şi pe o altă stradă aflată în vecinătatea Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj. Și acolo era de vină tot ploaia care a colmatat canalizarea pluvială.

„Pe aceste străzi vor interveni echipele Companiei de Apă fiindcă este vorba de avarii apărute la reţeaua lor. Trebuie să refacă atât canalizarea, care va fi decolmatată, cât şi asfaltul deteriorat de deasupra”, a mai spus viceprimarul Dan Daşoveanu.

Tot din cauza precipitaţiilor, cu două zile în urmă, a apărut un crater imens şi pe strada „Bibescu”, fiind solicitată intervenţia din partea firmei Domarcons, care a efectuat asfaltarea şi care are strada respectivă în garanţie pe o perioadă de doi ani.