Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare

0
70

baseluMircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost condamnat, ieri, la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit 600.000 euro mită de la familia lui Sandu Anghel, decizia Curţii de Apel Constanţa fiind definitivă, transmite MEDIAFAX. Decizia este definitivă, astfel că Mircea Băsescu (63 de ani) a fost încarcerat la Penitenciarul de la Poarta Albă.

Judecătorii au menţinut, în acelaşi dosar, decizia Tribunalului Constanţa în cazul lui Marian Căpăţână şi l-au condamnat pe acesta la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influenţă. Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 265.000 de euro de la Marian Căpăţână, dar şi ridicarea sechestrului instituit pe bunurile lui Mircea Băsescu.

Cererea de restituire a sumei de 600.000 de euro, nefondată

Magistraţii Tribunalului Constanţa i-au condamnat, în primă instanţă, pe 8 ianuarie 2016, pe Mircea Băsescu la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, iar pe Marian Căpăţână la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influenţă. Cei doi au fost arestaţi preventiv şi la domiciliu din 19 iulie 2014 până în 24 iunie 2015. Magistraţii au mai dispus în cazul celor doi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi aleşi în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa funcţii care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Pe de altă parte, instanţa a respins ca nefondată cererea formulată de Florin Anghel de restituire a sumei de 600.000 euro pe care membrii familiei acestuia susţineau că i-ar fi dat-o drept mită lui Mircea Băsescu pentru a interveni pentru obţinerea unei decizii favorabile într-un dosar al lui Bercea Mondial.

Mircea Băsescu a fost judecat, alături de Marian Căpăţână, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cei doi au fost arestaţi preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări realizate pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele fostului preşedinte al ţării.

Fostul preşedinte Traian Băsescu: „Nu am de făcut nici un comentariu”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris pe pagina sa de Facebook, după condamnarea fratelui său la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, că nu va comenta decizia pentru că este definitivă, indiferent de opinia sa. “În privinţa condamnării fratelui meu nu am de făcut nici un comentariu, fiind o hotărâre definitivă a instanţei, indiferent ce cred eu. Este o hotărâre definitivă prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar măcar Curtea de Apel Constanţa nu a mai reţinut obligaţii de plată din câte înţeleg”, a scris fostul preşedinte pe Facebook.

Încarcerat la Penitenciarul de la Poarta Albă din Constanţa

Poliţiştii constănţeni au pus în aplicare, ieri, mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, emis pe numele lui Mircea Băsescu, acesta fiind încarcerat la Penitenciarul de la Poarta Albă, transmite corespondentul MEDIAFAX. Mircea Băsescu s-a prezentat la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa, la ora 13.20, fiind condus cu maşina de avocatul său şi a spus numai că nu se aştepta la această sentinţă, despre care crede că e nedreaptă.

Şi avocatul său a precizat că decizia magistraţilor este una nedreaptă, dar o respectă şi aşteaptă motivarea instanţei pentru a vedea dacă există căi extraordinare de atac. „Din perspectiva noastră sentinţa este una nedreaptă, dar este o decizie pe care o respectăm. (…) În funcţie de excepţia invocată de domnul Mircea Băsescu şi care se va judeca pe 30 iunie la Curtea Constituţională şi în funcţie de motivarea instanţei de apel, care, cel puţin în aparenţă, pare contradictorie, vom vedea ce căi extraordinare de atac avem în ţară şi eventual la Curtea Europeană”, a declarat avocatul Nelu Taşcă.

În jurul orei 14.05, poliţiştii Biroului Urmăriri din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale l-au escortat la Penitenciarul de la Poarta Albă, unde a fost încarcerat, a anunţat IPJ Constanţa.