Ciri Mayer îi cântă pe taximetriștii în șlapi și bermude …

0
308

Vestimentația de vară a taximetriștilor a fost taxată dur de un cunoscut interpret de muzică ușoară. Ciri Mayer s-a plâns primarului că persoanele care practică taximetria au un grad de educație precar spre zero, dar că, totuși, trebuie să aibă grijă la modul cum se îmbracă atunci când se află la volan. În plină competiție pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană, turiștii care ajuns la Craiova ar putea fi oripilați de șlapii și bermudele acestora.

Cunoscutul interpret craiovean de muzică ușoară, Ciri Mayer, s-a plâns autorităților locale de modul în care își desfășoară activitatea taximetriștii din stația de la Casa Albă. Acesta i-a spus primarului, la dezbaterea publică de săptămâna trecută, că este un adevărat calvar pentru locatari să îi suporte pe aceștia la orice oră din zi și din noapte. „O idee nefericită s-a transformat într-un calvar. Este vorba de amplasarea stației de taxi de pe latura estică a English Park, din fața Casei Albe, singura stație dim municipiu amplasată sub ferestrele unui bloc de locuințe. Repet, singura. Claxoane nons-stop, portiere și capote trântite, înjurături ca la ușa cortului, mizerie pe stradă, ambalaje de tot felul, cutii de sucuri, de cafea, pete de ulei care rămân sub mașini!”.

„Nici un turist străin nu s-ar încumeta să urce într-un astfel de taxi”

Vrând-nevrând, s-a ajuns și la comportamentul taximetriștilor din oraș. Ciri Mayer i-a spus primarului că persoanele care practică această activitate au un nivel de educație „precar spre zero”, se îmbracă inadecvat, fiind niște prezențe dezagreabile pentru turiștii care vin să viziteze orașul nostru. „Știm cu toții nivelul educațional al practicanților respectivei ocupații, de la precar spre zero, în proporție de aproape 90%. Eu sunt extrem de neplăcut impresionat când văd vestimentația taximetriștilor. Nu aș zice să fie ca la Budapesta, nu mai departe, costum negru, cămașă albă și cravată, dar este inadmisibil să stea în șlapi, bermude, transpirați sau în maieu. Cred că nici un turist străin nu s-ar încumeta să urce într-un astfel de taxi. În plus, nu respectă nici un indicator, Ei cred că au dreptul să parcheze, să oprească, să se dea jos și să își ia clientul de peste tot”, a spus Ciri Mayer.

Primarul Craiovei: ”Se îmbracă greșit, vorbesc urât!”

Caracterizarea făcută de acesta i-a sunat cunoscută și primarului Lia Olguța Vasilescu. Edilul a explicat că stația de taxi de la Casa Albă a fost instituită pentru a-i putea servi persoanele care vin să viziteze Centrul istoric, dar că se caută soluții pentru a fi mutată într-alt loc, după care a criticat și ea comportamentul și modul cum se prezintă în fața clienților. „Avem foarte multer sesizări de la cetățeni în ceea ce îi privește pe taximetriști. Într-adevăr, se îmbracă greșit, vorbesc urât”, a admis primarul. Lia Olguța Vasilescu a adăugat la metehnele taximetriștilor și faptul că, pe timp de vară, când este caniculă afară, aceștia refuză să pună în funcțiune aerul condiționat, în ciuda faptului că acest lucru este cerut cu insistență de clienți. ”Nu pun nici aerul condiționat când merg cu mașina. Trebuie să fie și ei mai civilizați”, a adăugat primarul Olguța Vasilescu

În Craiova circulă 1.735 de taximetre

Autoritățile locale au început cu un număr de 2.160 de autorizații, câte erau în 2009, la care se adăuga și o listă lungă de operatori care se aflau în așteptare. Între timp, taximetrele s-au redus la 2.050, iar la începutul mandatului actualului primar, Lia Olguța Vasilescu, numărul acestora ajunsese la 1.872 de taximetre. De comun acord cu consilierii municipali, care se plângeau în plen de comportamentul taximetriștilor, Lia Olguța Vasilescu a spus că numărul mașinilor care fac taxi în Craiova este oricum prea mare și că trebuie să fie redus. Cum? Primarul a declarat, la începutul lui 2013, că în locul celor care li se vor retrage autorizațiile de funcționare nu vor mai fi lăsați în trafic alții, astfel că, în timp, se va ajunge la numărul de 1.200 de taximetre cât prevede legea.

Primăria a anulat 439 de autorizații

În acest moment, în Craiova circulă 1.735 de taximetre, acestora verificându-li-se autorizații de funcționare în februarie anul acesta. În luna respectivă, au fost însă retrase autorizații la un număr de 439 de taximetriști, persoane fizice și societăți. Legea (nr. 38/2003) spune însă că numărul maxim trebuie să fie de 4 taxiuri la 1.000 de locuitori, ceea ce pentru Craiova ar însemna un număr de 1.200 de taximetriști. O altă prevedere spune că vechimea maximă a autovehiculului este de 10 ani de la data fabricației.  La abaterile grave de la conduita profesională, taximeristul este taxat, printre altele, pentru utilizarea aparatelor de taxat nefiscalizate sau a aparatelor de taxat și a statiilor radio procurate nelegal, fără să fie stipulat nimic vizavi de comportamentul acestuia în trafic.

Ecusonul taximetristului și tarifele, la loc vizibil

Identitatea taximetristului și tariful pe kilometru pe care-l percepe sunt însă detalii clare care sunt stipulate în respectiva lege. Așadar, la bordul autovehiculului trebuie să se găsească ecusonul taximetristului, protejat in folie și afișat la loc vizibil. Clientul care urcă în taxi trebuie să poată citi numele taximetristului, să vadă o fotografie a acestuia și să știe care este societatea ce deține autorizația de transport. Tot la loc vizibil trebuie să fie afișată și lista tarifelor practicate, și anume valoarea tarifelor pe timp de zi și pe timp de noapte practicate: tariful de distanță (lei/km); tariful de staționare (lei/ora); tariful de pornire (lei). Lista cu tarifele trebuie să aibă ștampila primăriei Craiova și o semnătură autorizată, care au caracter de viză de conformitate.