Noua fântâna muzicală a Craiovei, o provocare pentru arhitecți

0
523

Fântâna muzicală din Craiova, care ar urma să fie demolată, nu trebuie înlocuită cu orice formă de artă, atrag atenția specialiștii. Radu Ionescu, șeful arhitecților din Bănie, are deja în minte o idee despre cum ar trebui să arate această fântână, dar se va înscrie la concursul de soluții numai dacă juriul care va delibera proiectele va fi format din nume cu rezonanță în domeniul artei.

Fântâna din centrul Craiovei, care a uimit o țară întreagă la inaugurarea sa – în 2007 – și-a trăit traiul și trebuie schimbată. Autoritățile locale au ajuns la concluzia că arteziana din Piața Prefecturii are cel puțin două defecte pentru care nu mai poate fi lăsată să funcționeze sub această formă. Municipalitatea consideră că este prea costisitoare, fiind necesari mulți bani pentru întreținerea pieselor, nermaipunând la socoteală mobilizarea de personal pentru igienizarea bazinelor de apă. Totodată, fântâna dă și semne că a îmbătrânit, tot repertoriul jocurilor de apă, lumini și muzică fiind același în toți acești ani.

Arteziana nu va fi, deocamdată, demolată

Prin urmare, Primăria Craiova a decretat că fântâna a intrat într-o perioadă de decădere și a anunțat un concurs de soluții pentru înlocuitoarea sa. S-a vorbit și despre un premiu tentant pe care îl va primi persoana care va veni cu cel mai spectaculos proiect. Până săptămnâna trecută, nu se știa despre nici o idee, pentru că nici un specialist nu venise cu vreun proiect concret. Autoritățile sunt însă răbdătoare și îi așteaptă pe arhitecți să-și spună cuvântul. Pe de altă parte, pentru că trebuie să vină vara, cu temperaturi foarte ridicate, nici municipalitatea nu se grăbește să o închidă definitiv, arteziana muzicală fiind lasată funcționeze până se va știe cu ce va fi înlocuită.

Juriul concursului, cea mai importantă piesă

Propunerea a stârnit deja rumoare în breasla arhitecților. Radu Ionescu, șeful arhitecților din Craiova, este dispus să se înscrie la acest concurs de soluții, mai cu seamă că știe cel mai bine ce tip de construcție se pretează cel mai bine aici. Arhitectul își pune însă problema dacă juriul deliberativ al concursului va fi format  din profesioniști consacrați. „Felicit autoritatea locală pentru ideea de a organiza un concurs, dar să fie unul foarte bun prin organizare. Poate să fie chiar un concurs internațional. Mă voi înscrie și eu la acest concurs dacă va fi un juriu care să adune arhitecți de foarte bună calitate, la scară națională, și să ne garanteze, prin prestanța lui, că alegerea este excepțională și că obiectele vor fi minunate”.

Fântâna muzicală a plăcut oamenilor

Fântâna muzicală cu ale sale 12 jocuri de ape și șapte melodii nu i-a încântat pe arhitecții craioveni atunci când a fost pusă în operă. Radu Ionescu spune că a avut rezerve în momentul în care a văzut-o pentru prima dată, dar că și-a schimbat impresia după ce a constatat că atrage multă lume. „Înainte nu am putut să mă pronunț, dar când am văzut că oamenii se strâng acolo am spus că este un succes. Dacă analizăm faptul că iarna nu are un aspect corespunzător, acesta este un minus. Urmează să fie o altă fântână care să adune și mai mulți oameni, care să fie un simbol pentru zona respectivă. Pentru asta trebuie să fie niște oameni deosebit de talentați, iar proiectul să fie premiat de un juriu redutabil care să aprecieze și armonia fântânilor pe planul orașului”.

Cum trebuie să arate noua fântână

Unul dintre cei mai buni cunoscători ai arhitecturii din Craiova, arhitectul Radu Ionescu spune că zona centrală a orașului nu este foarte pretențioasă și că nu necesită un anume tip de fântână. Acest lucru înseamnă o libertate de creație mare pentru arhitecți. „Din păcate pentru orașul nostru, Calea Unirii a fost complet demolată după cutremurul din 1977, este o stradă numai ca traseu tradițională, are multe blocuri, în afară de restaurantul Minerva. Dacă era vechea Unirii – cea pe care o vedem în diverse fortografii și cărți ilustrate care au apărut deja și care fascinează pe toată lumea, au trezit multe regrete aceste cărți poștale – ei bine atunci nu era cea mai bună soluție. Oricum nu trebuie neapărat să pui nou în nou și vechi în vechi. Se pot face combinații foarte subtile de elemente moderne în zone tradiționale care trebuie să fie foarte bine studiate, făcute cu talent și inspirație. Nu mai este vorba de bun simț, ci de o adevărată inspirație, de opere de artă”.