Craiovean condamnat definitiv pentru evaziune, încarcerat de polițiști

0
262

Craioveanul Cătălin Cristi Gae, de 47 de ani, „colecționar” de dosare de evaziune fiscală, condamnat definitiv în aprilie a.c. la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prins și încarcerat de polițiștii doljeni în cursul zilei de duminică. Bărbatul, care fusese dat în urmărire din aprilie, mai are pe rol încă două cauze în care este judecat pentru evaziune fiscală şi altul de înşelăciune, ambele fiind acum în faza recursului, pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Reprezentanții IPJ Dolj au anunțat că, duminică, poliţişti din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Bîrca, în urma activităţilor investigative întreprinse, l-au depistat şi prins pe Cătălin Cristi Gae, de 47 de ani, din Craiova pe numele căruia Tribunalul Dolj a emis mandat de executare a pedepsei privative de libertate. Sentința a rămas definitivă pe 15 aprilie a.c., Gae fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru infracțiuni economice, din data de 24 aprilie a.c. figurând ca urmărit inetrnațional. „Bărbatul a fost introdus în arestul IPJ Dolj și urmează să fie transferat în penitenciar pentru ispășirea pedepsei”, ne-a declarat agent principal Amelia Căprărin, din cadrul Biroului de presă al IPJ Dolj.

Magistrații Curții de Apel Craiova au pronunțat prima condamnare definitivă a craioveanului Cătălin Cristi Gae, într-unul dintre dosarele penale în care a fost și este judecat pentru infracțiuni de evaziune fiscală sau înșelăciune. Pe 15 aprilie a.c., judecătorii l-au condamnat pe Gae la 4 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. În plus, acesta este obligat să achite către ANAF suma de 700.044 lei, despăgubiri civile. Pentru a fi siguri că se va recupera suma, judecătorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor inculpatului.

Trimis în judecată în februarie 2013

Reamintim că, administratorul SC Certrans SRL Craiova, Cristi Cătălin Gae, a fost trimis în judecată în acest dosar pe 7 februarie 2013. Potrivit rechizitoriului procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, între anii 2007-2009, Cătălin Gae, în calitate de administrator al SC Certrans SRL Craiova, „a desfășurat activități de comerț en-gros cu cereale, nedeclarând aceste operațiuni la organele fiscale și neevidențiindu-le în actele contabile, sustrăgăndu-se astfel de la plata obligațiilor către bugetul de stat – TVA și impozit pe profit“. Anchetatorii au estimat că prin activitatea infracțională Gae a adus un prejudiciu bugetului statului de 700.044 de lei. Mai mult, pentru a încerca să-și piardă urma şi pentru a scăpa de obligaţiile fiscale, pe 28 iulie 2008, inculpatul a cedat fictiv părţile sociale ale SC Certrans SRL către un pensionar suferind de tuberculoză. Acesta din urmă, fără să ştie ce a semnat, a devenit unic asociat și administrator al societăţii. Pensionarul, care nu ştia să scrie şi să citească, după cum au stabilit anchetatorii, a declarat că Gae l-a pus să semneze documentele după ce l-a convins că actele sunt făcute pentru a i se mări pensia. Ulterior, inculpatul a continuat să administreze în fapt societatea SC Certrans SRL, întocmind și folosind borderouri de achiziții cereale pentru a putea retrage constant sume importante de bani din conturile societății.

Șapte ani de închisoare la Tribunalul Dolj

La finalul anului trecut, în decembrie 2013, judecătorii Tribunalului Dolj l-au găsit vinovat pe Cătălin Cristi Gae şi l-au condamnat la 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Instanţa a mai dispus ca bărbatul să achite ANAF suma de 700.044 de lei, din care 188.422 de lei reprezintă impozit pe profit şi 511.621 de lei contravaloarea TVA. Atât inculpatul, cât și procurorii au declarat apel, soluționat în aprilie de Curtea de Apel Craiova. Bărbatul mai are două dosare în care este inculpat, pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în care este acuzat de evaziune fiscală tot cu cereale și înșelăciune, după ce a folosit documente false ca să inducă în eroare administratorii unei firme din Timiș. Urmează ca ÎCCJ să pronunțe și în aceste cazuri hotărâri definitive.