Muzicianul de reputaţie internaţională Liviu Prunaru susţine Craiova – Capitală Culturală Europeană

0
386

„Acest titlu ar însemna pentru oraş o schimbare de imagine totală! Ar fi o onoare, bineînţeles, și un impuls spre idealuri mai înalte”, crede violonistul

De-abia a revenit de la Indianapolis – America de Nord și Bruxelles – Belgia, a realizat înregistrări la București pentru un nou disc și urmează să plece pentru a susține concerte cu Orchestra Regală Concertgebouw, al cărei concertmaestru este, la Buenos Aires, în Argentina, și master-class-uri în Portugalia și la Gstaad, în Elveția. În ciuda acestor solicitări deloc puține și deloc facile, reputatul muzician Liviu Prunaru și-a făcut timp, săptămâna trecută, și pentru un popas concertistic în sala Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, orașul său natal, al cărui Cetățean de Onoare a fost declarat în toamna anului trecut.

Este, de altfel, pentru a șasea oară de la începutul anului și până în prezent când evoluează pe această scenă, cu a sa valoroasă vioară Stradivarius „Pachoud”, datată 1694. O mândrie pentru Craiova și un privilegiu, am spune, având în vedere valoarea muzicianului Liviu Prunaru, „tradusă” în imensa apreciere de care se bucură și prestanța pe care acesta o are în mediile artistice internaționale. Cu atât mai mult un privilegiu cu cât, cu prilejul recentei sale reveniri la Filarmonica „Oltenia” – de la 1 martie a.c. fiind solist concertist al instituției –, renumitul violonist și-a declarat susținerea pentru Craiova – Capitală Culturală Europeană.

„Sper din tot sufletul să se întâmple! Ar însemna pentru oraș o schimbare de imagine totală și poate și o priză de conștiință, în același timp, pentru toți locuitorii craioveni. Ar fi o onoare, bineînțeles, și un impuls spre idealuri mai înalte”, a declarat artistul, referindu-se la câștigarea acestui titlu. „Bineînțeles că susțin Craiova! A pornit bine în această competiție. Și văd că toate se mișcă din ce în ce mai bine!”, a adăugat Liviu Prunaru.

Despre competiție a aflat de la managerul Filarmonicii „Oltenia”, Vlad Drăgulescu, împreună cu care face planuri pentru susținerea acestui proiect. „Dumnealui se va ocupa de partea de prezentare a instituției, iar eu m-am înhămat la ridicarea nivelului artistic și la aducerea aici a soliștilor și dirijorilor internaționali. Chiar s-ar putea ca, din toamnă, să avem și un dirijor permanent, venit din Olanda, un asistent al dirijorului principal de la Orchestra Regală Concertgebouw, Mariss Jansons”, a dezvăluit Liviu Prunaru.

Convingerea muzicianului este că orașul Craiova va avea de câștigat în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană prin activitățile muzicale și teatrale deosebite și prin faptul că „noi avem niște idei mai îndrăznețe”. „Cât pot, fac!”, a mai spus Liviu Prunaru, reafirmând că se poate conta pe sprijinul său în efortul de a arăta lumii că orașul care a ajutat la punerea bazelor sale ca artist are o istorie și o cultură solide, imagine ce merită promovată și cunoscută.

După lucrul cu tinerii muzicieni și concertele din Elveția, Liviu Prunaru va reveni în România pentru obișnuitul master-class pe care îl susține la Sinaia, apoi, împreună cu Marin Cazacu, va prezenta pe scene din Brașov, Sibiu și București Dublul concert pentru vioară, violoncel și orchestră de Johannes Brahms. La Craiova va evolua din nou pe data de 6 septembrie, cu prilejul unui concert simfonic extraordinar în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, alături de solistul Ceciliu Ovidiu Ișfan (violă) și de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, cu lucrări de G. Rossini, W.A. Mozart și Antonin Dvorak. Conducerea muzicală va aparține lui Theo Wolters – nimeni altul decât dirijorul din Olanda despre care Liviu Prunaru amintea anterior.

Despre un master-class la Craiova, Liviu Prunaru spune că se va putea vorbi, probabil, de la sfârșitul acestui an, după ce vor fi reluate discuțiile în acest sens cu conducerea Liceului de arte „Marin Sorescu”. „Vom căuta date care să convină la toată lumea. Să începem, în sfârșit, să plantăm niște semințe în această școală”, a afirmat violonistul. Din păcate, în luna aprilie a.c., acesta a fost protagonistul unui regretabil episod petrecut la școala craioveană, în încercarea de a restabili aici o serie de contacte și de a le oferi liceenilor posibilitatea de a învăța de la un maestru al viorii. Un episod despre care Liviu Prunaru, cu delicatețea sa și diplomația exersată în prezența atâtor faimoși muzicieni, l-a depășit, dar care ar fi trebuit să servească gazdelor drept lecție de decență și respect pentru adevăratele valori.

Liviu Prunaru s-a născut în aprilie 1969, la Craiova, și a crescut într-un mediu muzical, grație mamei sale, altistă în Orchestra Filarmonică din Craiova. A fost elev la Liceul de Arte din orașul natal, apoi, de la vârsta de 15 ani, a studiat la București, la Liceul „George Enescu”, respectiv Universitatea Națională de Muzică. Din 1990 şi-a continuat pregătirea de specialitate sub îndrumarea lui Alberto Lysy, la Academia Internaţională de Muzică „Menuhin” din Gstaad (Elveţia), unde a avut ocazia să se perfecţioneze cu muzicieni celebri, precum Yehudi Menuhin, Igor Oistrah, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Pierre Amoyal. Și-a completat pregătirea muzicală cu Dorothy DeLay în New York, unde a participat şi la cursurile de măiestrie susţinute de Itzhak Perlman. Actualmente deține statutul de concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw (Koninklijk Concertgebouworkest) din Amsterdam şi, începând cu 1 martie 2013, pe cel de solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”. Simultan, desfăşoară o intensă activitate didactică în calitate de profesor de vioară la Academia „Menuhin” din Gstaad (Elveţia). În toamna anului 2012 a fost distins cu titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Craiova – care i-a fost înmânat chiar în deschiderea stagiunii muzicale 2012-2013 a Filarmonicii „Oltenia” –, conferit „pentru întreaga activitate profesională depusă în slujba muzicii clasice și pentru reprezentarea cu cinste a municipiului Craiova la nivel mondial”.

 

Liviu Prunaru: «De fiecare dată când vin în Craiova îmi pun inima la bătaie și de aceea aștept ca cei care vin la un concert al meu să fie curioși de ceea ce am de oferit. Pentru că sunt lucruri frumoase, învățate, transmise din generație în generație. Am fost elevul lui Alberto Lysy, care a fost elevul lui Menuhin, care a fost elevul lui George Enescu… Eu cred că e o buclă foarte frumoasă care se închide și pe care eu vreau să o dezvolt aici, la Craiova, să reafirm niște lucruri un pic uitate. Vreau să trezesc din nou această pasiune pentru muzică, iar publicul să simtă această trezire. Dorința mea este ca atunci când cineva vine la Craiova, la un concert, să aibă impresia că se duce la „Carnegie Hall” din New York sau la Viena, la Concertul de Anul Nou! Așa vreau să fie de calitative concertele pe care le dăm aici!».

Prof. univ. dr. Bianca Predescu, consilier local: «Liviu Prunaru este o persoană care a performat în viață și în cariera artistică, fiind astăzi cel mai bine plătit instrumentist român din lume – ceea ce noi nu am mai cunoscut de la Dinu Lipatti, să zicem, cel mai recent. Ca instrumentiști, nu vorbesc de soliști vocali, cum este Angela Gheorghiu… Prezența sa de la acest nivel înseamnă o onoare și o obligație pentru Filarmonica „Oltenia” din Craiova și o mândrie pentru oraș. Un om timid, muncitor, talentat, cu mult respect pentru ceea ce a văzut în jur, a reușit, iată, să-și facă drum în viață și în cariera artistică. Dintr-un necunoscut pentru cei din Elveția, din Olanda, din alte medii artistice de elită, a fost selectat ca unul dintre cei mai buni. A fi concert-maestru al Orchestrei Regale de la Amsterdam, cunoscută astăzi ca una dintre cele mai bune din lume, este iarăși un titlu de glorie, pe care nu știu câți dintre craioveni îl cunosc și îl apreciază. Trebuie să fim conștienți, să înțelegem și să prețuim acest lucru. Este foarte adevărat că în ultima vreme – nu un an, doi, poate un deceniu – non-valorile au luat locul valorilor și asta a făcut ca mulți dintre cei formați în această perioadă să nu mai discearnă între valoare și non-valoare. Rugămintea de suflet este doar să încercăm să ne instruim, să fim modești și să înțelegem, ascultând muzica interpretată de Liviu Prunaru, diferența dintre el și alții, nu numai prin intermediul viorii pe care cântă, ci și prin intermediul trăirii pe care o transmite interpretarea sa. Este, sub unele aspecte, cred, dificil să se acomodeze la un mediu care a evoluat diferit de cel în care trăiește el. Vor fi eforturi din ambele părți – dacă vor fi –, poate mai multe din partea lui, pentru că înțelege mai bine cum stau lucrurile, dar ar trebui din ambele. Pentru că cea care va avea de câștigat va fi Craiova. Aș vrea să fim mai mulți alături de el și să existe un dialog real între craiovenii din diversele medii și Liviu Prunaru, nu doar să fie folosit uneori ca un etalon pentru a-i nimici pe alții sau a evidenția neîmplinirile lor. Este o realitate pe care trebuie să o cunoaștem și să o prețuim la adevărata ei valoare».

 

Prof. Maria Barbărasă, Liceul de Arte „Marin Sorescu”: «Revenirea muzicianului Liviu Prunaru în Craiova reprezintă un prilej de bucurie atât pentru cei ce îndrăgesc muzica clasică, cât şi pentru cei mai puţin familiarizaţi cu aceasta. Cu fiecare apariţie pe scenă, acest muzician ne aduce în prim-plan harul său şi bucuria de a-l împărtăşi publicului. Fascinaţia spectatorilor pentru vioara Stradivarius folosită de artist este confirmată de Liviu Prunaru prin calităţile sale de veritabil virtuoz în mânuirea acesteia. Numirea domniei sale ca solist concertist al Filarmonicii „Oltenia” este benefică şi pentru membrii orchestrei, care, sunt sigură, se mobilizează exemplar, nu numai în concertele în care îl au alături pe însuşi concertmaestrul Orchestrei Regale din Amsterdam, cotată printre primele ansambluri muzicale din lume. Prin fiecare recital sau concert susţinut la Craiova, Liviu Prunaru dovedeşte că este demn să folosească instrumentul său, talentul şi dăruirea sa fiind pe măsura renumelui viorii Stradivarius».