Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova – “Spirit, nu ziduri!”, la 190 de ani de existenţă

0
957

Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova este, în aceste zile, la ceas aniversar : 190 de ani de istorie. Pe 17 mai, au debutat manifestările dedicate acestui eveniment, într-o atmosferă de sărbătoare. Sunt aproape două secole de existenţă a acestei unităţi de prestigiu, nu numai al Craiovei, ci al întregii spiritualităţi româneşti, lista celor care au absolvit cursurile aici fiind greu de scris, începând de la Aristizza Romanescu, până la Margareta Pogonat , Ileana Vulpescu , Adrian Cioroianu, etc. Sunt manifestări grandioase pregătite pentru acest eveniment, care au început cu dezvelirea unei plăci, pe frontispiciul Colegiului, cu mesajul Regelui Ferdinand I : “Spirit, nu ziduri”. Manifestările zilei de debut au continuat cu prezentarea unor mesaje transmise de cei care au absolvit aici, premierea elevilor olimpici, un scurt program artistic.

“Spirit, nu ziduri!”, scrie, începând din data de 17 mai 2023, în mod oficial, pe frontispiciul Colegiului Naţional “Elena Cuza”. Mesajul este explicat de prof. Liviu Cotfasă, director al instituţiei de învăţământ de elită: “Inspirându-ne din mesajul Regelui Ferdinand, i-am întâmpinat pe elevi, după perioada de pandemie cu un banner, afişat la intrarea în Colegiu. Toată lumea a fost mulţumită, astfel încât s-a decis să fie dezvelită, în aceste zile aniversare, o placă cu acest mesaj, care va dăinui de acum încolo”. Prezent la manifestare, prof. dr. Daniel Alexandru Ion, inspector – general al învăţământului doljean, a precizat: “Am făcut, o perioadă, parte din acest minunat colectiv. Mesajul transmis este unul emoţionant, iar spiritul “cuzist” va fi mereu prezent”. Acţiunile au continuat în Amfiteatrul Colegiului.

Momente emoţionante

Un moment cum nu se putea mai nimerit, pentru începutul activităţilor,  în Amfiteatru, a fost constituit de interpretarea Imnului Colegiului Naţional “Elena Cuza”, de către o levă din cls. I, Iris Rapcea. Liviu Cotfasă a menţionat, apoi : “Suntem la 190 de ani de istorie. Sunt, în prezent, peste 1.700 de elevi înscrişi la cursuri, în toate ciclurile, îndrumaţi de 110 cadre didactice, la care se adaugă şi personalul didactic, respectiv cel auxiliar. Standardele au fost tot timpul înalte şi vom duce mai departe tradiţia”. La rândul său, Daniel Alexandru Ion a precizat: “Copii şi cadre didactice sunteţi obligaţi să duceţi mai departe tradiţia. Pentru rezultatele obţinute în prezent, felicitări elevilor, părinţilor, cadrelor didactice”. În sală, au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Promoţiei 1973, iar cea care a vorbit a fost Maria Stoian, şefa promoţiei acelui an: “Simţim emoţie, când ne întoarcem în acest loc, acolo unde am început educaţia. Ne e dor de clasa noastră, ne e dor de profesorii noştri, cărora, acolo unde sunt, în Ceruri, le-am acorda, dacă am putea Titluri de Excelenţă. Vă doresc, elevi şi profesori, să duceţi mai departe tradiţia”.

Excelenţa a fost premiată

Şi cum vorbeam de excelenţă, cei mai buni elevi ai Colegiului au fost premiaţi, după ce au obţinut rezultate extraordinare la fazele naţeionale ale Olimpiadelor şcolare şi ale altor concursuri: “Ne bucurăm să-i felicităm pe campionii noştri. Avem obţinute, în acest an şcolar, şapte premii I, trei pentru locul al II-lea, patru pentru ultima poziţie pe podium, opt menţiuni, trei premii speciale, 16 calificaţi la etapele naţionale ale diverselor discipline de studiu. Elevii şi profesorii lor merită admiraţia noastră”, a spus Liviu Cotfasă.

Elevii ştiu să facă şi artă

Dar nicio activitate omagială nu se putea încheia fără prezentarea unui scurt program artistic. Acesta a cuprins reprezentaţii de la dans modern, până la interpretrări muzicale folclorice, însă ineditul a fost cel oferit de trupa de teatru a Colegiului, o premieră, “Cuza Art”, elevii jucând într-o scurtă piesă de teatru “Terra Mirabilis”. Ca să încheiem , o istorie plină, cinstită cum se cuvine.