Oameni fără curent electric, în Preajba

0
731
Ieri, oamenii din Preajba, comuna Malu Mare, care locuiesc pe strada „Lămâiţei” şi pe aleile adiacente, şi-au arătat nemulţumirea faţă de faptul că nu au condiţii decente de trai, primul inconvenient fiind lipsa alimentării cu energie electrică. De şapte luni, aceştia susţin că, deşi a fost montat un transformator în zonă, nu sunt racordaţi la reţeaua electrică, acuzând autorităţile locale de tergiversarea lucrărilor de racordare. Oamenii din zonă au înştiinţat şi Prefectura Dolj, reprezentanţi ai acestei instituţii fiind, ieri, la faţa locului.
Ieri, reprezentanţi ai comunităţii din Preajba, care locuiesc pe strada „Lămâiţei” şi pe aleile adiacente, au ieşit în stradă şi şi-au spus păsurile. În zonă, casele sunt ridicate în ultimii ani, arată foarte bine, dar proprietarii nu beneficiază de toate utilităţile secolului XXI. Străzile sunt neasfaltate, noroiul îţi pătrunde, prin încălţăminte, până la glezne, alimentarea cu apă şi canalizarea nu există, în afara localnicilor care şi-au rezolvat problema pe cont propriu. Dar, mai presus de toate, cea mai gravă problemă este cea a racordării la reţeaua electrică. La manifestarea de ieri a celor din Preajba au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Prefecturii Dolj. „Am primit, pe adresa Instituţiei Prefectului, sesizări pe această temă şi încercăm să rezolvăm toate problemele. Aproape 30 de familii ne-au trimis un tabel cu doleanţele lor, pe care l-am înaintat domnului prefect. Mi se pare că, într-o eră digitală, este imposibil să trăieşti, de câteva luni, fără curent electric. Dar, mai bine, să-i întrebaţi pe cei din zonă”, a precizat  Anişoara Stănculescu, şeful Cancelariei Prefectului Dolj.
O problemă deloc simplă
Oamenii şi-au ridicat casele în ultimii ani, având toate impozitele plătite, au înţeles că alimentarea cu energie electrică durează, dar, în octombrie, anul trecut, când a fost dat în folosinţă transformatorul şi au fost montaţi stâlpii care susţin firele , au crezut că au scăpat de neajunsuri. Numai că nici acum nu au alimentare de la reţea. „Sunt unul care locuiesc din 2008 aici. Şi înainte ne-am confruntat cu probleme, dar, ca acum, parcă niciodată. Nu ştim ce se întâmplă, nu cunoaştem ce interese sunt, dar, de la Primărie, se tergiversează lucrările. Am făcut tot felul de adrese, am primit promisiuni, însă…Din octombrie, de când s-a montat transformatorul, tot aşteptăm soluţii. În această iarnă, fiecare a trebuit să scoată bani din buzunar pentru a-şi achiziţiona un generator, pe bază de combustibil lichid, pentru a avea curent electric”.
Oamenii sunt în continuare nemulţumiţi, unii dintre ei, deşi plecaţi de mai mult timp din ţară, vor să se întoarcă. „Suntem în Franţa din 2013. În noiembrie anul trecut ne-am întors. Ne dorim reintegrarea, dar în ce condiţii? Cât să mai stăm fără curent, apă, canalizare?”, au spus soţii Nicuşor şi Alexandra Mălăele. Problema nu este deloc simplă, iar primarul de la Malu Mare, Ilie Dodocioiu, a afirmat că „lucrurile nu sunt cum par la prima vedere, putând să pun la dispoziţia oricărui interesat cum stă, într-adevăr, situaţia. Avem problema în vedere, demersurile noastre sunt stăruitoare, dar, totuşi, trebuie să ţinem cont de faptul că nu Primăria se ocupă de extinderea electrificării. Problema este una de administraţie locală şi o vom rezolva”.