Muzeul de Artă Craiova va avea 17 ghizi voluntari, elevi şi studenţi, în Noaptea Muzeelor

0
162

În acest an, la cea de-a XV-a ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor (18 mai), Muzeul de Artă propune proiectul „Un tablou, o poveste, o călăuză”, ce presupune încurajarea legăturilor dintre instituţie şi şcoli. 17 ghizi voluntari, selectaţi dintre elevii liceelor din Craiova şi studenţi de la Facultatea de Litere, tineri pasionaţi de artă, se vor afla în fiecare sală şi vor prezenta colecţiile. Formarea lor a fost făcută de muzeografi în cadrul proiectelor de pedagogie muzeală.

„Proiectul are ca scop familiarizarea, conştientizarea importanţei colecţiilor Galeriei de artă românească modernă şi implicarea publicului în dialog cu tinerii ghizi, urmărind sensibilizarea acestuia la noul tip de abordare. Ghidajul presupune validarea unor strategii care duc la maximizarea receptării operei de artă. În această prezentare interactivă, fiecare ghid voluntar poate deveni un actor important în transmiterea mesajului cultural, dar şi fiecare vizitator poate deveni un actor la fel de important, dacă răspunde provocărilor transmise de un tânăr ghid optimist, instruit, comunicativ”, se precizează într-un comunicat de presă al muzeului.

Ghizii voluntari vor purta costume specifice personajelor reprezentate în tablouri, din secolul al XIX-lea, iar în sălile unde se află compoziţii istorice vor fi îmbrăcaţi în uniforme militare, putând fi fiind imediat remarcaţi datorită insolitului acestor ţinute. Proiectul a fost posibil datorită bunei colaborări cu Liceul de Arte „Marin Sorescu”, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi studenţii anului al II-lea, specializarea engleză, de la Facultatea de Litere. Parteneri ai evenimentului sunt TVR Craiova, cotidianul „Cuvântul Libertăţii” şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Dolj.

În Noaptea Muzeelor – eveniment organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, cu tema „La classe, L’oeuvre” –, muzeul craiovean va fi deschis între 18.00 şi 1.30 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator). Accesul publicului va fi gratuit.