Concert de muzică românească în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi

0
517

În perioada 19-26 mai 2019, la București se desfășoară Festivalul „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi” (19-26 mai), ce pune accentul pe muzica franceză contemporană și pe promovarea tinerilor interpreți și compozitori români. Un eveniment din program va avea loc la Craiova: concertul extraordinar de muzică românească al Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia”, condusă de Eugen Petre Sandu, de miercuri, 22 mai, ora 19.00. La ediția din 2019, organizatorilor tradiționali ai festivalului – Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Societatea Română de Radio și Universitatea Națională de Muzică din București – li se vor alătura Institutul Francez și Ministerul Afacerilor Externe, prin Sezonul România-Franța 2019.

Compozitori francezi de vârf vor fi invitați și lucrările lor vor fi prezentate în cadrul concertelor din „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi 2019”. De asemenea, cercetători francezi și români vor avea prilejul să dialogheze în cadrul simpozionului de muzicologie cu tema „Gândirea muzicală de avangardă în Franța și România. Perspective și interacțiuni”, sub coordonarea prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu.

Totodată, o lucrare simfonică inovatoare a compozitorului francez Bernard Cavanna, notoriu discipol al lui Aurel Stroe, va aduce în prim-plan un cor de smartphone-uri și o tehnologie de vârf dezvoltată la centrul Grame din Lyon, ce va fi prezentată pe scena Sălii Radio, în compania Orchestrei de Cameră Radio și studenților Universității Naționale de Muzică din București. De asemenea, un film documentar despre Aurel Stroe, realizat în Franța în 2002, va fi proiectat în cadrul festivalului.

Concerte simfonice și vocal-simfonice vor fi susținute de Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra „Concerto” și Corul Ricercare ale Universității Naționale de Muzică din București. Alte manifestări concertante vor reuni ansambluri din București, din țară și din străinătate, ca Profil, Archaeus, Contraste, Clarino, Game, Atem, SonoMania, devotioModerna, Wahnsinn, PercussionEscu, 2×2, cvartetul de coarde Gaudeamus.

Dirijori precum Marijn Simons, Martin Malatray, Gheorghe Costin, Camil Marinescu, Tiberiu Soare, Bogdan Vodă, Mircea Pădurariu, Carmen Maria Cârneci, Simona Strungaru, Emil Vișenescu, Ciprian Țuțu, Florian Costea și soliști precum Barrie Webb, Marius Ungureanu, Ion Bogdan Ștefănescu,
Mihai Măniceanu, Mircea Marian, Andreea Iftimescu, Iustinian Zetea, Horia Maxim, Evelina Andrieș, Claudia Codreanu, Diana Dembinski Vodă, performeri ca Irinel Anghel, Cătălin Crețu și Fernando Mihalache vor prezenta un program divers și atractiv.

Dirijorul din concertul de miercuri, 22 mai, de la Filarmonica „Oltenia”, Eugen Petre Sandu (n. 1965), este dublu licenţiat în muzică (specializările pedagogie muzicală şi compoziţie). După absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în perioada 2001-2004 a urmat studii doctorale, în teza sa de doctorat abordând tema „Stabilitate şi spontaneitate în creaţia epică folclorică” (îndrumător: prof. univ. dr. Gheorghe Oprea). Din anul 1996 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, iar din anul 2004 a devenit şi membru al Asociaţiei Naţionale Corale din România. Simultan cu desfăşurarea carierei dirijorale, a activat şi ca profesor de clarinet şi compoziţie, remarcându-se, totodată, şi în domeniul compoziţiei. În perioada 1991-2013 a fost cadru didactic asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din anul 2003 desfăşoară o importantă carieră didactică în calitate de profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere a Universității din Craiova.

 

În programul concertului de la Craiova:

Dragoș Alexandrescu: Tatăl nostru

Sorin Vulcu: Luminânda

Irina Odăgescu: La ivit de zori

Gheorghe Oprea: Când mândra mea doarme

Eugen Petre Sandu: Zdreanță

Simeon Niculescu: Iac-așa

Grigore Cudalbu: Bis!

Dan Buciu: Frumoasă lună mai

Eugen Petre Sandu: Cântec în doi (primă audiţie absolută)

Eugen Petre Sandu: Uitarea (primă audiţie absolută)

Alexandru Pașcanu: Chindia

Marcel Costea: Rugăciune