Călăraşi: Un experiment la îndemâna tuturor!

0
220
Eveniment notabil în peisajul agriculturii doljene, ieri, la Călăraşi, în judeţul Dolj, menit a stârni interesul localnicilor, altminteri recunoscuţi pentru vocaţia lor în producerea cartofilor timpurii, pepenilor verzi şi galbeni. Călăraşiul are deja un bun renume. În prezenţa ministrului Agriculturii, Petre Daea, a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, deputatului Lia Olguţa Vasilescu, senatorului de Dolj Claudiu Manda şi a altor reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene, s-a inaugurat un program-pilot constând în amenajarea de panouri fotovoltaice care produc curentul electric necesar punerii în mişcare a staţiei de pompare din sistemul de irigaţii pentru „irigarea prin picurare”.
Un modul de acest fel este evaluat, în opinia primarului Vergică Şovăilă – excelent amfitrion – la 5.000 euro şi poate permite irigarea unui hectar de culturi agricole. Guvernul Viorica Dăncilă, a promis Liviu Dragnea, va susţine extinderea acestui experiment, „irigarea prin picurare”, cu avantajele sale multiple, îndeosebi pe terenurile uşoare – nisipoase – din această zonă. Discuţii interesante s-au purtat pe câmpurile experimentale ale Staţiunii de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri, unde specialiştii coordonaţi de ing. dr. Aurelia Diaconu au oferit explicaţii asupra preocupărilor lor actuale, accentuând producerea cartofului dulce, pe care îl recomandă pentru calităţile sale gustative şi nutritive.
Vom reveni cu detalii, în ediţia online, dată fiind ora târzie la care s-au încheiat discuţiile purtate cu producătorii agricoli din zonă, unele extrem de interesante.