Concert Haydn-Piazzolla, vineri seara, la Filarmonica „Oltenia”

0
249

Solista Eszter Karasszon, din Ungaria, va evolua în concertul de vineri, 18 mai, ora 19.00, al Filarmonicii „Oltenia”, acompaniată de Orchestra Simfonică aflată sub bagheta dirijorală a maestrului Zampieri, şi va cânta  la violoncel lucrări clasice şi contemporane: Concertul nr. 1 de Joseph Haydn şi două piese simfonice de Astor Piazzolla. Pogramul mai cuprinde o lucrare din repertoriul românesc: „Dans țărănesc” pentru orchestră de coarde de Constantin Dimitrescu/Ioan Dobrinescu.

Eszter Karasszon s-a născut într-o familie de muzicieni și a deprins de timpuriu tainele muzicii (la vârsta de 4 ani a primit primul său instrument). Cariera sa a purtat-o încă din copilărie prin toată lumea, în Europa (Olanda, Austria, Germania, Italia, Elveția), China, Israel și Statele Unite. La 8 ani a câștigat primul său premiu la un festival național, urmând apoi multe alte premii obținute în Ungaria sau în străinătate, cel mai recent fiind cel cucerit la Concursul Internațional de violoncel „David Popper” (2015). În 2016, a absolvit Academia Liszt din Budapesta, la clasa prof. Csaba Onczay. Ca solistă, abordează atât repertoriul clasico-romantic, cât și lucrări aparținând zonei contemporane și creații ale compozitorilor maghari (Kodály, Bartók, Dohnányi, Vajda, Gárdonyi). Nu în ultimul rând, Eszter Karasszon este preeocupată de muzica de cameră, activând în mai multe formații și performând în diferite spații (săli de concert, biserici, în aer liber), de multe ori alături de tatăl său (organist) și de fratele său (violoncelist).

 

Gian Luigi Zampieri (n. 1965, Roma) a urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de Onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. La vârsta de 15 de ani, a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. Lansat din anii studenţiei în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din România  precum şi din străinătate.