Un lup s-a plimbat, nu se ştie cât, pe o alee din Parcul „Romanescu”

0
599

Un lup matur a fost prins, ieri, pe aleea cu pista de biciclete de lângă lacul din Parcul „Nicolae Romanescu”. Din câte se pare, animalul sălbatic ar avea în jur de 3 ani şi ar fi ajuns acolo după ce a fost abandonat, indiciul fiind că purta la gât o zgardă antiparaziţi, de culoare roşie. După ce a fost capturat, lupul a fost plasat într-o cuşcă separată din Grădina Zoologică, unde va sta în carantină pentru perioadă de 14 zile, după care inspectorii de la Direcţia Sanitar-Veterinară vor decide dacă poate sau nu să fie adoptat şi crescut alături de ceilalţi şapte lupi. Din fericire, cât timp a fost liber, animalul sălbatic nu a atacat şi nu a pus nimănui viaţa în pericol.

lup (1)Deşi pare de necrezut, un lup matur s-a plimbat nestingherit, nu se ştie cât timp, pe o alee din Parcul „Nicolae Romanescu”. Cum la intrarea respectivă a parcului există un punct de închiriat biciclete, care de obicei este animat, doar o întâmplare fericită a făcut să nu se găsească chiar atunci amatori de pedalat. Cert este că prezenţa animalului sălbatic a fost sesizată abia târziu, când acesta se afla deja în zona lacului mic, pe aleea principală.

O femeie care alerga a văzut animalul

Angajaţii Grădinii Zoologice spun că au fost alarmaţi mai întâi de o femeie, care obişnuieşte să alerge pe aleile din parc în fiecare dimineaţă. Aceasta a venit şi le-a spus îngrijitorilor că tocmai le-a scăpat un lup. „Am fost alertaţi de o doamnă care aleargă, de obicei, prin parc şi care ne-a spus că ne-a scăpat un lup. Atunci noi ne-am mobilizat şi, deşi era imposibil de crezut aşa ceva, am verificat cuşca cu lupi. I-am numărat şi erau toţi. Am decis totuşi să căutăm în tot parcul, şi mai cu seamă la intrarea pe care o indicase, pentru a fi siguri că nu este vorba de un câine”, relatează Laurenţiu Păun, administratorul Grădinii Zoologice.

Prins pe aleea de la lacul mic

lup (2)Lupul a fost reperat de o echipă a serviciului de ecarisaj. Angajaţii Salubrităţii se aflau atunci în parc pentru a captura câinii agresivi, de prezenţa cărora fuseseră sesizaţi, când au zărit animalul pe aleea de lângă lacul mic, îndreptându-se către ieşirea principală. «În cursul acestei dimineţi (n.r. – ieri dimineaţă), un echipaj din cadrul Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân, care se afla în Parcul „Nicolae Romanescu”, în urma unor sesizări privind prezenţa unor câini agresivi în zonă, a observat, pe aleea cu pista de biciclete de lângă lac, un animal de talie mare care se îndrepta către ieşirea principală din parc», a declarat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

Angajaţii de la ecarisaj au ajutat la capturare

Animalul purta la gât o zgardă, motiv pentru care, iniţial, s-a crezut că este vorba despre un câine abandonat. Când s-a apropiat de el, angajaţii Salubrităţii povestesc că animalul a devenit agresiv şi atunci au observat că este vorba despre un lup. „Lucrătorii noştri l-au capturat, l-au băgat în maşină şi au luat legătura cu administratorul Grădinii Zoologice. Ulterior, animalul a fost predat reprezentanţilor Grădinii”, a precizat Cristina Ghenea. Reprezentanţii administraţiei Grădinii Zoologice au confirmat, la rândul lor, că lupul a fost capturat cu ajutorul echipajului de la ecarisaj.

Va fi ţinut în carantină 14 zile

lup 4După ce a fost capturat, cu ajutorul unei lese pentru câini, lupul a fost dus în Grădina Zoologică şi instalat în sectorul lupilor, fiind plasat într-o cuşcă separată. „Animalul nu ne aparţine, noi avem o familie de şapte lupi pe care îi îngrijim, însă acestuia i s-au făcut toate analizele, a fost tratat şi deparazitat. Va fi ţinut în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Dacă vom avea acordul sanitar-veterinar din partea celor de la Direcţia Sanitar-Veterinară, îl vom adopta şi vom încerca să îl acomodăm cu ceilalţi lupi ai noştri. Deocamdată, animalul este puţin stresat, însă se va dovedi că este perfect sănătos, îl vom păstra aici”, a precizat Rela Filip, directorul RAADPFL Craiova.

Se pare că animalul a fost abandonat

Din spusele îngrijitorilor, lupul capturat nu are un comportament agresiv, motiv pentru care se crede că animalul, fiind şi bine hrănit, a fost crescut în captivitate şi până să ajungă în parc. Cum acesta nu aparţine Grădinii Zoologice, se crede că animalul sălbatic a fost abandonat intenţionat în incinta parcului astfel încât îngrijitorii să îl prindă şi să-l crească mai departe. Autorităţile spun că se fac cercetări de către Secţia nr. 2 Poliţie Craiova, pentru identificarea persoanei care a abandonat animalul respectiv în Parcul „Nicolae Romanescu”, urmând ca ulterior să i se aplice o sancţiune contravenţională conform prevederilor Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, al cărei cuantum este cuprins între 1.000 şi 3.000 lei. Toată incinta parcului este supravegheată cu camere video, iar directorul Poliţiei Locale, Tavi Mateescu, a precizat că va pune la dispoziţia organelor de anchetă imaginile care au fost surprinse în dimineaţa de ieri.

Grădina Zoologică, foarte bine securizată

Autorităţile, care s-au aflat pe tot parcursul dimineţii în stare de alertă, au precizat că parcul este un loc sigur, animalele crescute în captivitate având cuştile foarte bine securizate, fiind exclus ca vreun exemplar să poată să evadeze din habitatul său. În plus, cuştile animalelor sunt supravegheate permanent de către o echipă de îngrijitori, care verifică, în fiecare dimineaţă, dacă animalele sunt prezente la număr şi dacă cuştile sunt intacte, şi nu a apărut vreo breşă peste noapte. Niciodată, spun angajaţii Grădinii Zoologice, vizitatorii nu sunt lăsaţi să se apropie de perimetrul animalelor înainte ca să se facă verificările de rigoare, în fiecare cuşcă în parte.