Ponta: Secretarul general al NATO ne-a felicitat pentru alocări suplimentare în domeniul Apărării

0
68


Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, că înaltul oaspete a felicitat autorităţile de la Bucureşti pentru alocările bugetare suplimentare în domeniul Apărării. „Ne-a felicitat pentru alocările suplimentare în domeniul Apărării. Am precizat cât de important a fost şi este pentru economia românească, pentru locuri de muncă, pentru dezvoltarea sistemului militar şi de apărare al României faptul că am obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru ştergerea datoriilor istorice din industria de Apărare”, a afirmat Ponta la Palatul Victoria, după întrevederea de la Ministerul Apărării Naţionale cu secretarul general al NATO. Ulterior, şi preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul discuţiilor cu Rasmussen, pe care l-a primit la Palatul Cotroceni, că angajamentul Guvernului de creştere a alocărilor bugetare pentru MApN este un semn bun, dar poate că mai trebuie discutată „cadenţa”, pentru că „evenimentele nu aşteaptă şi măsurile trebuie luate rapid”. La rândul său, secretarul general al NATO a subliniat, la Cotroceni, că o creştere graduală a alocărilor bugetare pentru apărare este necesară „dacă luăm în considerare noua situaţie dramatică de securitate din Europa”.

Întrebat dacă în cadrul întrevederii avute cu Rassmusen s-a discutat despre posibilitatea prezenţei permanente a NATO în ţara noastră, Victor Ponta a răspuns că o asemenea problemă „se discută de secretarul general al NATO cu toţi reprezentanţii statului român — preşedinte, miniştrii, tot ceea ce ţine de strategia în viitor. Ceea ce este important este angajamentul foarte ferm de respectare şi de solidaritate cu toate ţările NATO, inclusiv România”. Şeful Executivului a ţinut însă să sublinieze că „nu există nici un fel de pericol concret pentru populaţia sau pentru teritoriul României atât timp cât suntem membri ai NATO”. Poziţia NATO este una de susţinere a modului în care România îşi îndeplineşte angajamentele de stat membru şi aplică sancţiunile internaţionale, a mai declarat premierul. „În perspectiva summit-ului NATO din septembrie, obiectivul nostru este consolidarea nivelului de securitate pe flancul de est al Alianţei şi reafirmarea cu forţă a aplicării articolului 5 al Tratatului, care garantează securitatea fiecăruia dintre membri, prin sprijinul acordat de toate statele membre”, a explicat Traian Băsescu, în declaraţia comună cu secretarul general NATO. Totodată, acesta a precizat că, în cursul întrevederii cu Rasmussen, a remarcat reacţia de solidaritate cu regiunea pe care au avut-o state precum SUA, Franţa, Canada, care au trimis forţe în regiune, inclusiv în România, precum şi reacţia NATO în general faţă de instabilitatea din regiune şi afirmarea la nivelul cel mai înalt al Alianţei a funcţionării articolului 5 „în orice circumstanţă”.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost primit, ieri, cu onoruri militare la MApN, în prezenţa premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a ministrului Apărării, Mircea Duşa.