Preşedintele Germaniei, persona non grata în Ucraina

0
556

Şeful statului german, preşedintele Frank-Walter Steinmeier, nu este binevenit în Ucraina. Călătoria comună cu preşedinţii Poloniei, Estoniei, Lituaniei şi Letoniei a fost anulată. Decizia Kievului a şocat opinia publică din Germania şi a stîrnit numeroase contra-reacţii la Berlin. Faptul că Steinmeier a fost declarat persona non grata de către Zelenski se datorează şi controversatului ambasador ucrainean de la Berlin, Andrij Melnyk (ucr. Андрій Мельник), care în ultimele zile a lansat o serie de atacuri contra preşedintelui federal.

Ceea ce s-a întîmplat marţi, în timpul vizitei lui Frank-Walter Steinmeier în Polonia, e un afront fără precedent. În timpul unei conferinţe de presă, vizibil marcat, Steinmeier a anunţat că vizita sa în Ucraina care trebuia să aibă loc astăzi, a fost contramandată. În cîteva propoziţii, preşedintele a oferit presei şi o scurtă explicaţie:

„Prietenul şi colegul meu, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a propus în urmă cu cîteva zile, să călătorim împreună cu preşedinţii din Estonia, Letonia şi Lituania la Kiev, pentru a transmite astfel un semnal puternic de solidaritate europeană cu Ucraina. Eu am fost de acord. Dar evident, şi asta trebuie să iau la cunoştiinţă, asta nu s-a dorit la Kiev.”

Incidentul s-a produs în paralel cu vizita unei delegaţii de parlamentari germani în Ucraina. Delegaţia a fost primită de colegi din Ucraina. Este vorba despre reprezentanţi ai partidelor din coaliţia guvernamentală, care fac parte din comisia pentru politică externă a Bundestag-ului, social-democratul, Michael Roth, liberala Marie-Agnes Strack-Zimmermann şi ecologistul Anton Hofreiter. Cei trei s-au pronunţat, în repetate rînduri, pentru furnizarea de armament ofensiv în Ucraina, reiterînd asta şi într-o declaraţie oficială dată publicităţii marţi.

Atitudinea negativă a Kievului faţă de vizita preşedintelui federal, a fost criticată şi de cei trei deputaţi. Această decizie nu poate fi înţeleasă. „Tocmai în aceste momente este necesară menţinerea dialogului”, au precizat cei trei în declaraţia, citată de presa şi radiodifuziunea publică germană.

Demontarea publică a preşedintelui unui stat din partea căruia se aşteaptă ajutoare şi solidaritate este ceva nemaipomenit. Deputatul social-democrat şi expert pentru politică externă, Nils Schmidt, nu şi-a ascuns consternarea. Într-un interviu acordat postului public de radio (DLF), Schmidt a calificat decizia Kievului drept „teatru poltic de prost gust”.

Colegul său creştin-democrat, Jürgen Hardt, a spus televiziunii publice (ARD) că anularea vizitei va complica relaţiile bilaterale. El a propus ca Scholz să discute cu Zelenski pentru a clarifica situaţia creată.

Ambasadorul Andrij Melnyk (ucr. Андрій Мельник) a declarat deja la sfîrşitul săptămînii trecute că la Kiev ar fi de preferat o vizită a cancelarului Olaf Scholz şi nu a lui Steinmeier. O vizită a lui Steinemeier, a spus Melnyk (citat de postul de radio bavarez, BR) ar avea doar o simplă valoare simbolică.

Steinmeier se află mai de mult în vizorul ambasadorului ucrainean la Berlin, Andrij Melnyk. În urmă cu cîteva săptămîni, Melnyk a refuzat să participe la un concert de solidaritate cu Ucraina, concert iniţiat de către Steinmeier. Ambasadorul a explicat acest boicot prin faptul că între muzicieni invitaţi s-au aflat şi etnici ruşi, iar programul muzical a cuprins şi piese ale unor compozitori ruşi.

Adversitatea faţă de Steinmeier o explică Melnyk prin faptul că în calitatea sa de fost ministru de externe, actualul preşedinte a promovat o politică rusofilă. Steinmeier a reacţionat, recunoscînd că s-a înşelat în ceea ce priveşte atitudinea sa faţă de Rusia condusă de Putin. Totodată a spus că a fost o greşeală că nu s-a opus stopării construirii gazoductului Nord Stream 2.

Ambasadorul şi-a expus criticile – nu numai faţă de Steinmeier – în nenumărate postări, formulate într-un limbaj nedemn unui diplomat.

Totuşi postările discutabile ale lui Melnyk pe Twitter au fost mai degrabă ignorate de presa germană şi de politicieni care au evitat să se pronunţe, de teamă de a nu fi etichetaţi drept putinişti sau sprijinitori ai războiului de agresiune. Unul dintre puţinele ziare din Germania care a abordat acest subiect delicat, criticînd fără menajamente ieşirile şi scăpările nediplomatice ale ambasadorului, a fost „Frankfurter Rundschau”. Ziarul a atras inclusiv atenţia asupra unor postări ale ambasadorului în care acesta a răspîndit fotografii pe care poate fi văzut la o ceremonie comemorativă, dedicată franctirorului ultranaţionalist, Stepan Bandera.