Papură: „Nu e un moment favorabil, dar sper să-mi imprim stilul ofensiv”

0
374

Noul antrenor al Ştiinţei are contract până în vară şi ca obiectiv: participarea în cupele europene

Noul antrenor al Universităţii Craiova, Cornel Papură, este născut de ziua clubului din Bănie, 5 septembrie, iar când Ştiinţa a împlinit 70 de ani, „Papi”, un jucător emblematic al ei, a ajuns la borna 45. Papură are mai multe „mandate” ca fotbalist al Craiovei, iar în clubul actual s-a aflat încă de la renaştere, din 2013. A fost omul bun la toate, a activat în cadrul centrului de copii şi juniori, apoi a fost secund al lui Ovidiu Stângă, a antrenat echipa-satelit, apoi a fost director sportiv, s-a ocupat de scouting şi de analizarea şi propunerea unor fotbalişti pentru transferul la echipă. A acceptat să fie acum şi antrenor principal, în condiţiile în care nu putea fi adus un antrenor „din afară” pentru numai 5 etape, plus Cupa, iar în club mai erau variantele Nicolae Ungureanu, ori tehnicieni de la juniori, fiindcă Sorin Cârţu a spus răspicat că a renunţat la antrenorat. Papură este conştient că face acest pas într-un moment deloc favorabil. Echipa este în declin ca rezultate, are moralul la pământ, sunt mulţi jucători accidentaţi, programul este infernal. Totodată, Mangia şi-a creat o imagine bună în rândul suporterilor şi al media, aşa că urmaşul său va avea de „luptat” şi cu acest lucru. Deşi nu s-a propunţat termenul de „intermediar”, nici de către patron şi nici de Sorin Cârţu, Papură spune că are contract numai până în vară. Îşi asumă momentul, ştie ce presiune este la Craiova, din partea fanilor şi a presei, dar are încredere că poate să-şi impună stilul de joc, unul ofensiv. Mai mult, a licitat, precizând că pentru Craiova este necesar să se califice în cupele europene, dar nu şi suficient, scopul pe termen mediu fiind intrarea în grupele Europa League. De altfel, Papură a fost ultimul marcator al Craiovei în cupele europene, în 2000, până când Ivan Martic a înscris în ultimul minut al partidei de la Leipzig.

„Jucătorii şi-au pierdut încrederea”

La conferinţa de prezentare, Papură i-a avut alături pe Sorin Cârţu, cel care l-a promovat şi l-a antrenat în mai multe rânduri la Craiova, dar şi pe căpitanul Nicuşor Bancu, pe care „Papi” l-a pregătit la FC Olt, în liga secundă. Ce a spus Cornel Papură la prezentarea sa: „Din start am acceptat provocarea de a fi antrenorul echipei. Nu este un moment nu foarte plăcut, dar momentele nu ţi le alegi, am mai trăit o dată acest sentiment, când eram în liga a doua, dar ca secund. Este o provocare pentru mine, vreau să reuşesc, să avem rezultate pozitive. Mie îmi place jocul ofensiv, pe unde am activat, în liga a doua sau la echipa satelit, mi-am propus un joc aşa. Sper să reuşesc să impun câteva idei din modul meu de a vedea jocul în acest scurt timp. Este o onoare pentru mine să fiu antrenorul Universităţii Craiova. Mă voi sfătui şi cu Sorin Cârţu, bineînâţeles. În principiu, obiectivul este să rămânem pe locul 3, dar cred că avem şanse şi să prindem locul 2. Vom vedea pe parcurs. Primul scop  e să câştig cu Astra. Vom vedea ce jucători avem apți pentru meci, fiindcă sunt mai multe absenţe. Sper să fiu inspirat și jucătorii să mă ajute să câștigăm meciul cu Astra. Sunt de șase ani în club și cunosc destul de bine echipa, îi cunosc pe jucători. Abia am văzut băieţii, nu este greu de anticipat ce atmosferă este în lotul unei echipe care pierde. Este neîncredere în sine, dar ei își dau seama că pot face mult mai multe. Echipa are un lot care poate să fie mai sus de locul doi. Am un contract până la sfârşitul sezonului şi sper să fie cinci meciuri în campionat şi două în Cupă. Depinde şi cum începem. Cu Mangia am avut o relaţie normală. Nu prea ai tangenţe cu prima echipă când lucrezi la juniori. Nu ne-am consultat direct. Eu făceam un profil pentru jucători, iar cei care decideau erau mai sus. Eu fac ceea ce trebuie pentru un profil al jucătorului, iar dacă este compatibil cu viziunea antrenorului, probabil este transferat”.

 Cârţu: „Evalurea lui Cornel este continuă”

La prezentarea lui Cornel Papură, Sorin Cârţu a declarat: „Cornel vine într-un moment dificil, dar toți cei care suntem în club avem încredere că el și echipa vor trece peste aceste momente într-un mod favorabil pentru noi. Sunt nişte jocuri delicate, dar toţi aşteptăm să jucăm în cupele europene. Cornel este un antrenor tânăr, un copil al Craiovei, îl cunosc foarte bine. Am contribuit la ascensiunea lui ca fotbalist, l-am adus în lotul echipei mari. L-am avut în mai multe mandate jucător. Îi doresc să aibă viață cât mai lungă la acest club, să realizeze performanțe, pentru că asta este menirea antrenorului la Universitatea Craiova, un club care mereu a avut pretenţii, așteptări mari. Obiectivul este cupele europene, evaluarea lui Cornel este continuă, imaginea lui este imaginea rezultatelor pe care le are, este o regulă. Nu ne-am gândit nicio secundă că pleacă Mangia, a fost o surpriză pentru toţi”.

 Bancu: „Atmosfera nu este OK la echipă”

 Nicuşor Bancu a adăugat: „Îi urez bun venit lui mister Papură la echipă, am mai lucrat cu dânsul la Slatina şi este un antrenor bun. Sper să ne ajute să ieşim din pasa aceasta proastă. Suntem supăraţi de ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Atmosfera nu este OK, suntem dezamăgiţi, fiindcă puteam face mai mult, să nu fim aici, dar viaţa nu este uşoară, se mai întâmplă şi astfel de lucruri. Am făcut o muncă de aproape doi ani cu Devis Mangia, am avut rezultate bune. Nu am mai vorbit cu el, am aflat de la domnul Rotaru că a plecat. Pentru mine, Mangia a fost un antrenor foarte bun, am ajuns la echipa naţională cu el şi îi urez baftă acolo unde va ajunge”.

Koljic lipseşte până în toamnă

Golgheterul Universităţii Craiova, Elvir Koljic, are probleme mai mari decât se anunţase iniţial şi va lipsi până în toamnă. Bosniacul a plecat la Barcelona pentru o intervenţie la tendonul femural. „Pe Koljic nu ne mai bazăm pentru o perioadă lungă. A plecat de ieri la Barcelona să se opereze la tendonul femural şi abia undeva octombrie ar putea reveni” a precizat Sorin Cârţu. Atacantul bosniac a fost adus în Bănie după începerea sezonului actual şi a reuşit să marcheze 13 goluri, tot atâtea câte a înscris şi Alex Mitriţă, un alt jucător pe care nu se mai bazează Craiova, fiind transferat în SUA.

Mangia a venit cu propunerea de a pleca

Într-o intervenţie la postul tv digisport, acţionarul principal al Universităţii Craiova, Mihai Rotaru, a lămurit problema despărţirii de Devis Mangia: „Pur şi simplu a fost discuţie, iar concluzia a fost că cel mai bine ar fi să ne despărţim. Am ţinut foarte mult la Devis. N-am luat în calcul o despărţire, dar s-a ajuns în această situaţie. Este o chestiune care ţine de bucătăria noastră internă. Noi, când ne-am aşezat la masă, n-am luat în calcul că se va ajunge la această discuţie. La noi, antrenorul este şeful în vestiar. Ne dorim mereu să fim echipa cu cei mai longevivi antrenori pe bancă, dar uneori intervin rupturile. Dintr-un motiv sau altul. Nu a existat scandal, nu au fost probleme în vestiar. Nu avem ce să-i reproşăm lui Mangia din punct de vedere al profesionalismului. Preferăm să ratăm un obiectiv, decât să schimbăm antrenorul în timpul campionatului. Toate lucrurile au mers foarte bine, nu avem ce să-i reproşăm. Nu s-a rupt contractul. Noi am reziliat de comun acord cu Devis Mangia. El nu şi-a dat demisia! Pur şi simplu s-a ajuns la concluzia asta, după discuţia purtată ieri. El a venit cu propunerea. A fost vreun jucător vândut fără ca antrenorul să-şi dea acordul? Răspunsul este nu! Niciun jucător n-a plecat, fără acordul antrenorului principal. Devis nu s-a plâns niciodată! A spus doar că trebuie să ne completăm poziţiile. Niciun jucător nu a plecat de la Craiova, fără girul lui Devis Mangia” a declarat Rotaru.

Rotaru: „Papură ştie echipa foarte bine”

Despre instalarea lui Cornel Papură, Mihai Rotaru a declarat: „Cornel Papură lucrează de şase ani în cadrul clubului. A contribuit la 70% dintre jucătorii aduşi până acum la club. Nu avem de gând să discutăm cu niciunul dintre antrenorii propuşi de presă. Avem antrenor principal, toată lumea trebuie să înţeleagă acest lucru. Noi credem în Cornel Papură. Vom trage o concluzie după, sperăm noi, finala Cupei României. Avem încredere că putem întoarce rezultatul la Ovidiu. Avem antrenor principal, punct! Nu avem altă variantă. Corneliu Papură are investită toată autoritatea din cadrul clubului. Nu avem de gând să contactăm alt antrenor în următoarea perioadă. El a fost director sportiv la echipă. El i-a adus pe Mitriţă, pe Donkor… Contractul lui e valabil până în vară. Obiectivul este minim locul 3 în campionat şi câştigarea Cupei României. Papură ştie echipa foarte bine. Îl consider unul dintre cei mai bine pregătiţi antrenori din Liga 1. Pregătirea fizică nu e treaba mea. Eu pun antrenorul şi după am terminat. Dacă nu intrăm în preliminariile cupelor europene, sezonul este un eşec pentru noi. Tot stafful de până acum va rămâne cu Papură”.