Cele 17 tramvaie noi ne costă puțin mai mult!

1
574

Cele 17 tramvaie noi pe care municipalitatea urmează să le achiziționeze cu fonduri europene implică o cheltuială în plus de 32 milioane de lei de la bugetul local. Acești bani reprezintă cota de TVA – care este considerată cheltuială neeligibilă – și se adaugă la cofinanțarea anterioară de 3,4 milioane de lei (contribuția de 2%).

Primăria Craiova și-a propus, după cum se știe, să modernizeze transportul în comun cu autobuze și tramvaie noi, majoritatea achiziționate pe fonduri europene. Cele două categorii de mijloace de transport au fost documentate separat, cererile de finanțare fiind trimise de municipalitate – în cazul autobuzelor și de Ministerul Dezvoltării – în cazul tramvaielor. Recent, reprezentanții ministerului au transmis municipalității că documentația de bază – proiectul de hotărâre inițial – trebuie să fie modificată la capitolul cofinanțare.

Consilierii au votat modificarea proiectului de hotărâre

Solicitarea ministerului a venit în februarie 2019, însă consilierii municipali au fost convocați, luni, pentru a vota schimbările aduse proiectului. În documentație, autoritățile locale arată că li s-a transmis de către Ministerul Dezvoltării că valoarea TVA-ului pentru achiziția de mijloace de transport prin fonduri europene este considerată o cheltuială neeligibilă și, ca atare, trebuie să fie suportată de municipalitate de la bugetul local. La o valoare totală a proiectului de 202 milioane de lei, TVA-ul reprezintă 32,30 milioane de lei, sumă care, conform reglementărilor europene, trebuie achitată de către Primăria Craiova.

Contribuția totală a municipiului ajunge la 35,7 milioane de lei

Pe lângă cele 32,30 milioane de lei, care reprezintă cota de TVA, autoritatea locală participă și cu o contribuție de 2% din valoarea totală a proiectului, calculată la 3,4 milioane de lei. De altfel, aceasta este și suma inițială pe care consilierii municipali au votat-o, în august 2018, când s-a aprobat proiectul de hotărâre privind achiziția celor 17 tramvaie noi. În concluzie, contribuția cu care trebuie să se vină acum la proiect ajunge la suma de 35,7 milioane de lei. Grosul banilor vine din fonduri europene – valoarea eligibilă a contractului de achiziție tramvaie a fost aprobată la suma de 170 milioane de lei, fonduri europene acordate prin Programul Operațional Regional (POR).

Licitația, în evaluare la Ministerul Dezvoltării

Pe 18 ianuarie, Ministerul Dezvoltării a lansat, în SEAP, licitația pentru achiziția celor 17 tramvaie noi, care vor ajunge la Craiova. Suma estimată a fost de 170 milioane de lei, echivalentul a 36 milioane de euro. Termenul-limită pentru primirea ofertelor a fost data de 6 martie – care a expirat, dar a fost prelungit până la mijlocul lunii mai – iar adjudecarea se va face până pe data de 6 septembrie, când va fi anunțată și firma câștigătoare. În caietul de sarcini, autoritățile au cerut ca tramvaiele să aibă o lungime de 25 de metri și o capacitate de 140 călători transportați în picioare şi de minim 50 persoane pe scaune fixe, nerabatabile. Producătorul trebuie să asigure și o garanție de minim 350.000 km sau minim 5 ani de la data punerii în exploatare.

1 COMENTARIU

  1. este o fractiune mare de detalii ale vietii urbei care se dovedesc ulterior fi cu totul altceva decat cele afirmate initial de administratie …

Comments are closed.