Peste 500 de medici, asistenţi medicali, brancardieri şi infirmiere au protestat ieri dimineaţă în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, faţă de scăderea veniturilor, în urma diminuării sporurilor salariale. Timp de trei ore aceştia au cerut să le fie rezolvate revendicările, în caz contrar ameninţând cu greva generală.
Cele mai mari spitale din țară se confruntă în aceste zile cu frământări în rândul salariaților. Deşi un protest era pregătit pentru astăzi, angajaţii Spitalului Judeţean din Craiova nu au mai aşteptat şi au ieşit în curtea unităţii sanitare încă de ieri. Deși salariile medicilor au crescut, regulamentul de sporuri și modul de plata al gărzilor au creat dezacorduri. Însă şi alte categorii de personal medical sunt nemulţumite.
„Brancardierii şi infirmierele nu au avut mărire de salariu, la 1 martie, iar valoarea procentuală a sporului care se aplică la salariul nemărit a scăzut, deci venitul lor scade. Asistentele sunt afectate la sporul de tură, adică cel pentru că lucrează şi noaptea. Nu au orele de noapte plătite, ca în Codul Muncii, cu 25% spor, ci se dă un spor mai mic de 15% pentru faptul că o treime din timpul lucrat este noaptea. Mai este afectată plata orelor de sâmbătă şi duminică, adică toate sunt la jumătate. La biologi, farmacişti, chimişti, la fel, nu s-a acordat mărirea de salariu, însă sporul a scăzut. Automat le-a scăzut şi venitul”, a declarat Eleodor Cârstoiu, lider al Sindicatului Promedica.
Diminuarea sporurilor, principala nemulţumire
Potrivit sindicaliştilor, menținerea veniturilor salariale pentru multe categorii profesionale, mai cu seamă pentru personalul auxiliar sanitar, dar și pentru asistenți, devine imposibilă. La Spitalul Județean de Urgență din Craiova s-a început cu simularea încadrării în buget, prin aplicarea salariilor de bază și a sporurilor, diferențiate pe locuri de muncă, la nivel maxim. A fost prima sedință de dialog social a angajatorului cu sindicatul reprezentativ din unitate. Simularea a continuat timp de o săptamână, ajustând diferite variante. Iar concluzia a fost că aplicarea corectă a legii și a recomandărilor transmise de ministerele de resort permite încadrarea în bugetul alocat, numai dacă se operează reduceri masive ale unor sporuri.
Pe parcurs, informațiile referitoare la faptul că în unele spitale, altele decât cele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, au avut posibilitatea legală să-și motiveze salariații, prin acordarea drepturilor la nivel maxim, au produs o stare de nemulțumire în rândul salariaților. „Aplicarea regulamentului de sporuri s-a făcut inegal la nivelul țării, ducând la apariția situațiilor în care medici din aceeași specialitate să câștige mai bine în spitalele de rang inferior. Plaja sporurilor de la 5% la 85% a făcut ca diferențele de venit dintre specialități să cunoască o amplitudine care nu este regăsită în nici o țară europeană. Această situație a dus la apariția de tensiuni între membrii aceleiași profesii, lucru inacceptabil inclusiv de codurile deontologice, toate având repercusiuni asupra calității actului medical”, au mai spus reprezentanţii Sindicatului Promedica.
Ministerul Sănătăţii: Veniturile medicilor și asistenților medicali s-au mărit considerabil
Pe de altă parte, reprezentanţi Ministerului Sănătăţii spun că în urma aplicării legii salarizării, începând cu data de 1 martie a.c, medicii și asistenții medicali beneficiază de salarizare la nivelul anului 2022, iar veniturile acestora s-au mărit considerabil. O parte a personalului din sistemul sanitar pentru care salariile vor crește gradual până la nivelul anului 2022, a înregistrat scăderi de salarii în urma aplicării legii salarizării, care prevede că sporurile acordate nu pot depași 30% din bugetul de salarii la ordonatorul principal de credite și nivelul de maxim 85% pentru fiecare angajat din sistem.
Ministerul Sănătății a emis o circulară către direcțiile de sănătate publică, prin care acestea au fost mandatate să transmită tuturor unităților sanitare din țară că pot să acorde stimulente din venituri proprii, conform prevederilor Legii 95/2006, pentru personalul al cărui venit calculat pentru luna martie 2018 se situează sub venitul lunii februarie al acestui an. „Este o soluție de moment, astfel încât, respectând legea în vigoare, luna aceasta să nu existe personal în sistemul sanitar care să aibă venituri diminuate față de luna trecută”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.