PE a adoptat o rezoluţie care reclamă genocidul celor 1,5 milioane de armeni de către Imperiul Otoman

0
295

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, s-a alăturat celor care au adus un tribut memoriei victimelor atrocităţilor genocidului armean, care s-a petrecut în contextul Primului Război Mondial, în urmă cu 100 de ani.

În dezbaterea din plenul Parlamentului European, reunit miercuri la Bruxelles, în prezenţa Comisarului european pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Gestionarea Crizelor, Kristalina Georgieva, eurodeputatul Victor Boştinaru a reiterat apelul la reconciliere între cele două state. „Vreau să reiterez apelul adresat Turciei şi Armeniei să ratifice şi să implementeze fără precondiţii, protocoalele semnate în 2009, să ia toate măsurile şi să facă toţi paşii pentru normalizarea şi îmbunătăţirea relaţiilor lor bilaterale. Este de o importanţă extraordinară şi majoră ca memoria trecutului să fie folosită pentru a evita repetarea atrocităţilor în viitor. De asemenea, trebuie evitată orice instrumentalizare politică, dacă dorim să mergem împreună spre calea reconcilierii. Ca istoric, aş spune în final că, cel mai bine pentru un politician şi cel mai înţelept lucru este să nu se folosească istoria în scopuri politicianiste”, a precizat Victor Boştinaru.

Parlamentul European a adoptat totodată, cu o largă majoritate, o rezoluţie comună care reclamă genocidul celor 1,5 milioane de armeni de către Imperiul Otoman şi propune instituirea unei Zile internaţionale de comemorare a genocidului, pentru a reaminti încă o dată dreptul la pace şi demnitate al tuturor popoarelor şi naţiunilor din întreaga lume. De asemenea, rezoluţia subliniază şi faptul că prevenirea din timp şi sancţionarea eficace a genocidelor şi a crimelor împotriva umanităţii ar trebui să se numere printre priorităţile comunităţii internaţionale şi ale Uniunii Europene.